на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Доц. д-р Владимир Нейчев, университетски хирург пред „Труд“: Университетски хирург в САЩ се става с труд и воля

Трябва да се възстанови изнесеното обучение по медицина

Доц. Нейчев се завръща от САЩ през 2015 г. след 11-годишен престой и работи като хоноруван асистент по хирургия във II хирургия на УМБАЛ „Александровска“. Лектор е по биохимия, молекулна биология и генетика на студенти по медицина, фармация и дентална медицина и лектор по хирургия на студенти по медицина и стоматология. В началото на 2017 г. в конкуренция с над 30 високо квалифицирани кандидати от САЩ печели конкурс за доцент по хирургия в The University of Central Florida – College of Medicine, Флорида, САЩ, където предстои да се върне до края на 2017-а.

– Доцент Нейчев, тази година спечелихте престижната награда „Златна Панацея” на Медицинския университет – София, по време на честванията на 100-годишнината на университета. Кажете нещо повече за нея.

– Тази награда се връчва на учени със значим принос в науката. Един от основните фактори в оценяването на кандидатите е научната им продукция и комисията е оценила публикациите ми в реномирани международни научни списания с общ „импакт фактор” 110 и с над 870 цитирания.

– Това е изключително високо постижение, особено за хирург. Вие сте и на половин длъжност доцент по биохимия в университета. Едва ли има друг подобен случай. Как успявате да съчетаете тези на пръв поглед несъвместими дисциплини и как ви стига времето?

– Да, наистина на пръв поглед хирургията, която традиционно се счита за предимно практическа клинична дисциплина, няма много общо с биохимията, занимаваща се с основните биологични принципи и механизми на организация и функция на организма. Но това е само на пръв поглед, а истината е, че биохимията като дисциплина е единствена и съвършена в това, че позволява разбирането и логичното обяснение на процесите в организма на човека, както в здравословно, така и в болестно състояние на молекулно, клетъчно и системно ниво. Това означава, че на практика няма лекарска специалност, чиито клинични и научни методи и практики да не се основават на познаването на фундаменталните биохимични принципи. Точно поради тази причина в САЩ много лекари в различни дисциплини, включително хирургията, имат най-малко бакалавърска или магистърска степен от годините прекарани в колежите, където са се занимавали с основни науки, към които спада и биохимията. Още през първите си студентски години имах афинитет към биохимията и посещавах извънучебните курсове, водени от академик Ваньо Митев. Основното, което научих тогава е, че само разбирайки най-точно кои са биохимичните, патологични механизми, лежащи в основата на болестните симптоми, може да разбереш болестта като цяло, а от там да стигнеш до правилните терапевтични подходи. Това всъщност бе и причината да следвам двете неразривно свързани специалности – биохимия и хирургия.

– Как съумявате да се занимавате едновременно с наука на най-високо ниво и да изпълнявате задълженията си като лекар?

– Въпрос на организация, воля и неимоверен труд. В САЩ без това няма как да успееш. Конкуренцията е нечовешка. Трудовият ми ден протичаше така: ставане в 4-4,30 часа; в болницата съм за визитация най-късно в 5,30; в 7 часа имаме задължителна научно-клинична конференция; от 8,0 до 14-15 часа са плановите операции. След това следва следобедна визитация и във вечерните часове, някъде до 20-21часа работа в научните лаборатории и обсъждане на текущите резултати. И това на практика е разпределението на почти цялата работна седмица на всички университетски хирурзи.

– Какво Ви накара да се върнете в България?

– Има множество причини, които ме накараха да се върна и да практикувам временно в България. Основната причина обаче е, че бях в САЩ с виза J-1, която задължава лекарите, завършили обучението си да се върнат в родните си страни и да привнесат модерните американски знания и техники. Те са длъжни да работят по специалността си за минимум две години, след което могат да продължат кариерата си в САЩ, ако пожелаят.
От друга страна, аз никога не съм прекъсвал връзките си с българските колеги и бях изумен от промените в Катедрата по химия и биохимия на Медицинския университет в София, в Медицинския факултет и университета като цяло за времето, през което съм отсъствал.

– В какво се състоят тези промени?

– Когато заминах през 2005-а инфраструктурата на Медицинския университет беше в плачевно състояние. Заплатите бяха унизително ниски, а наука се правеше изключително трудно поради липса на средства за елементарни консумативи. През годините се връщах за кратко в България и след избирането на акад. Митев за ректор всяка година виждах значителни промени. В момента лабораториите в Катедрата по химия и биохимия са обзаведени по-добре от някои водещи университети в САЩ. Същото констатира и моята колежка доцент Мария Драгнева, която се завърна в България през 2012 г. след 10-годишен престой в университет номер едно в света – Харвард.

Освен това порутената сграда на ПУЦ и като цяло инфраструктурата на университета бе напълно реновирана, а доходите на преподавателите повишени над 4 пъти. В катедрата по химия и биохимия се работи на световно ниво, а преподавателите са специализирали години в най-престижните университети на САЩ, Англия, Япония, Франция, Германия и др.

– Като лекар и изследовател, живял и практикувал дълго време в САЩ, как оценявате скандалите в Медицинския университет в София, които започнаха миналата година и се стигна до широко тиражирани обвинения срещу академик Ваньо Митев?

– Не мога да проумея намесата на МОН по времето на госпожа Меглена Кунева в чисто вътрешни проблеми на университета, разрешаването на които е във функциите на общото събрание на учебното заведение. В САЩ такава политическа намеса в управлението на автономен университет е напълно невъзможна. Няма никаква логика да се анатемосва и обвинява в безстопанственост ръководител, оставил 100 милиона лева след себе си и при това след драстично повишение на доходите на преподавателите и обновяване на цялата материална база. Освен това първият мандат на академик Митев мина по времето на световната рецесия и намалено финансиране от МОН с 30%.

– Запознат ли сте по-подробно с обвиненията или говорите от общи съображения?

– Запознат съм с обвиненията от пресата, телевизиите и електронните медии. Как е възможно да се отива на съд за закупуването на високопроходима лека кола за университет с уникален по рода си финансов резерв, разраснал дейността си многократно и увеличил броя на чуждестранните студенти 4 пъти до над 3000?! За подобни мениджърски „престъпления” в САЩ позлатяват. Например деканите на водещи и проспериращи американски университети от класата на академик Митев получават огромни заплати от порядъка на 500 хиляди – 1 милион долара годишно, като имат опция да живеят в къщи собственост на университета, а някои декани като този на елитния университет Johns Hopkins имат на разположение като превозно средство и хеликоптер.

– Какво Ви шокира най-много?

– Най съм шокиран от обвиненията за изнесеното обучение в Щвейцария и Кипър. За водещите университети в света е характерно изнесеното обучение в различни форми. Колко бяхме радостни като разбрахме, че незабележимата на картата България има университет, способен да се сравнява с най-добрите примери в света. Този уникален за България успех бе постигнат в жестока конкуренция с местни водещи университети. Например в Италия МУ-София успя да осъди италианските министерства на образованието, на вътрешните работи, на външните работи за неправомерната им забрана за откриване на изнесено обучение на университета в Италия. Частни структури в Германия също започнаха борба срещу откриването на изнесено обучение в Кьолн. Сега обаче човек остава с объркващото впечатление, че изнесеното обучение на МУ-София е законно и се защитава от италианското правосъдие, а се забранява и преследва от българското образователно министерство по времето на госпожа Кунева.

– Имаше обвинения и за загуби.

– За какви загуби на МУ става дума, при положение, че университетът няма и стотинка разход, а само приход? Най-ощетени са преподавателите от предклиничните дисциплини, които за 25 работни дни в Киасо имаха чист доход от 5000 евро, платени от италианците. МУ-София се прочу в Европа и не случайно се придвижи само за година с 550 места напред в международните класации. Всички политически сили говорят непрекъснато за това колко важно е образованието за България, и че е основен приоритет. А когато се яви уникален модел в университет, показал, че в момент на световна икономическа криза може да се генерира образование на световно ниво и голям финансов ресурс, се позволява този модел да бъде разрушен, вместо да бъде използван като пример и усъвършенстван. И това се прави от министър-реформатор?! Надявам се съдът да възроди съсипаното от госпожа Кунева изнесено обучение, което е огромно постижение, международно признание и реклама на българското висше образование в чужбина.

– Какви са плановете Ви за в бъдеще?

– Заминавам за САЩ към края на годината, но нямам никакви намерения да прекъсвам контактите си с България. Една от главните ми цели е осъществяването на съвместни проекти между университета в София и университета на Централна Флорида. Ще се опитам да осигуря специализации на млади български хирурзи в ръководената от мен клиника.

 

Нашият гост

Доц. Владимир Нейчев е роден през 1971 г. в Бургас. Завършил е медицина в МУ–София, има специалности по хирургия и биохимия. През 2005 заминава за САЩ, където работи последователно в The Johns Hopkins University Hospital и Danbury Hospital афилииран с University of Vermont. Преминава целия курс на дипломно и следдипломно обучение по хирургия в САЩ където е дипломиран хирург от Американския Борд по Хирургия. Има специализация по ендокринната онкология и хирургични ендокринопатии.

Членува в множество американски и български съсловни, научни и медицински колегии и асоциации, и в редица университетски и болнични съвети.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Много години преди този “ДОЦЕНТ в USA “, ние лекарите , дори хирурзи напуснахме България и за голямо щастие се реализирахме много по-добре от така възхвалявания.Лично познавам Великия Професор кардиолог от Лозана Др К.Р.,от Берн -Проф завеждащ Патоанатомия, от ZURICH -Проф Ил…-Кардиохирург.БОЙЦИ!!
    За себе си не пиша -всички тези ТИТЛИр който притежавам, са без значение ако не си наистина упорит и способен.
    Тази от II хирургия на Александровска болница , нищо не постигнал все още -специализации с държавни пари!!!!
    Да беше постигнал същото с пари изкарани от себе си с труд през ноща , а не със степендии от…..

    1. Ако бяхте по-почтен,щяхте да пишете под собственото си име.Фактът,че пишете под псевдоним/и то какъв!!/ говори достатъчно за Вас.Некадърността и завистта не познават нито граници,нито морал.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.