Доц. Златогор Минчев пред „Труд“: Тероризмът се превръща в метод за себеизява

Кибератаките през последните дни отново върнаха на дневен ред темата за ползите и вредите от новите технологии. Дори и в този глобален скандал беше намесено името на Северна Корея и задължителната Русия. Северна Корея се превръща в най-сериозния залог за бъдещето на планетата.

- Последната и може би най-мащабна кибератака досега Wanna.Cry ни доказа, че технологиите колкото ни помагат, толкова ни правият и уязвими. Така ли е, доцент Минчев?

- За добро или лошо технологии не са се развили дотам, че да бъдем прекалено зависими от тях, но в бъдеще едва ли ще е така. Има прогнози, че човек и технологии ще бъдат в една симбиоза, но това няма да стане тази или следващата година. Ето, италианците планират трансплантация на глава от човешко тяло върху донорско тяло през тази година. Сами можете да си представите какво ни очаква през следващите години. Но това е бъдещето.

Ясно е, че в условия на криза и бързо технологично развитие различни групи ще се опитват да изкарат пари, както с този вирус от типа „рансъмуеър“ (ransomware - б.р.), който ти криптира данните в компютъра и за да ги получиш обратно, трябва да платиш откуп чрез биткойни (криптирана виртуална валута - б.р.).

Вирусът Wanna.Cry, разпространяващ се през технологична дупка на протокол в операционната система на „Майкрософт“ Windows, естествено мутира. Сега той зарежда и криптоминьора Adylkuzz, който се настанява удобно в потребителския ви компютър през „задна врата“, специално творена за него, и оттам удобно заразява нови, нищо неподозиращи компютри, като така печели нови биткойн кредити. Явен начин за идентифициране на това от страна на потребителя е наличието на необичаен трафик по портове на компютъра, които обикновено не се използват. Големият въпрос е, че големи компании като „Майкрософт“ предлагат стабилна защита на своите потребители, които обаче са официални потребители.

- Затова ли там, където е царството на пиратския софтуер - Русия и Китай, има най-много засегнати потребители?

- Да, затова. Интересен е обаче един друг феномен. България, при условие че огромна част от софтуера у нас е нелицензиран, няма сериозни щети.

 

- Интересно.

- Интересно, да. Имайте предвид, че подобен начин на проникване на този вид атаки е много трудно да бъде контролиран от частни потребители. Всяка операционна система има дупки, които позволяват да бъдат атакувани. Няма как да бъдат изолирани или прекратени бъдещи атаки от този вид. Те ще мимикрират, ще се намират нови начини за шантаж. Както новата атака, която се заражда тези дни. В крайна сметка всичко ще доведе до повишаване на покупката на легален софтуер и на услуги от големите компании. По-интересното е защо се случва това, защо се случва днес и дали някой не се опитва да отклони общественото внимание в света от други процеси, които се случват.

 

- Какво може да бъде това?

- Може да бъде нещо, което се описва с една-единствена думичка: война.

 

- Защо тази дума през последните години се пръква отвсякъде? По мои наблюдения хората по света искат любов, нова кола и телевизор, да летят с нискотарифни авиокомпании, да прекарват незабравими мигове по света и да се връщат в уютния си дом.

- Икономическата криза в света твърде много се задълбочава и има два пътя да се излезе от нея. Най-бързият начин е да се започне някаква война. Тази в Сирия не можа да въвлече Европа в мащабите, в които някои хора си представяха. Има бежански потоци, които бързо бяха овладени и толкоз. Сега очевидно се търси друга, нека го кажа, беля. Разбира се, по-дългият път е въвеждането на тотално електронно разплащане в глобален план, само че това е дългосрочно решение. Неслучайно във Франция спечели кандидатът на банкерското лоби - Еманюел Макрон. Може би след 2020 година ще си говорим за този вид разплащане.

 

- Колеги от „Труд“ още преди година настояваха, че следващият президент ще се казва Макрон, колкото и невероятно да звучеше тогава.

- Само че спечели не Макрон, а едно лоби.

 

- Да, казва се Ротшилд.

- Не само. Едно огромно лоби. Големият въпрос е, че за краткосрочни, бързи излизания от икономическата криза рецептата е война. Лошата новина е, че тази война може да не е толкова далече от нас. Виждаме какво се случва в съседна Македония - втора година протести, няма правителство.

 

- Сиромашки народ, какво да коментираме. В Македония виждаме дълбоки цивилизационни тектонични пукнатини между две култури, два народа и поради огромната бедност на държавата може да се случи непоправимото.

- Неотдавна правихме голямо събитие в Македония и много нормално говорехме с хората, но опасността, макар и хипотетична, от ново деление на бивша Югославия не е за пренебрегване. Другото място, където може да се случат изключително лоши събития, е Босна и Херцеговина. Това се говореше и на конференцията в Македония. Възможността от радикализация и противопоставяне - етническо и верско - и в двете държави е реална. Вчера попаднах на едно много интересно научно изследване върху ветерани от войната във Виетнам. При употребата на определен вид химикали американските войници са се радикализирали много бързо. За мен беше стряскащо, че е доказано на медицинско ниво и това е познато на тези, които пращат войски на война. Това е съвсем сериозна научна статия. Оказва се, че в предния лоб на човешкия мозък има центрове, които, ако се задействат чрез химически субстанции, хората престават да са склони към дипломация.

- Напълно съм уверен, че това е така. В Сирия сред ликвидираните бойци на „Ислямска държава“ редовно намираха хапчета амфетамини. Тази химия превръща джихадистите в безстрашни воини.

- За мен в цялата тази история има една режисура и да, химията е част от пейзажа.

 

- Каква може да бъде целта на една такава антихуманна игра?

- Дестабилизация на Балканите.

 

- Защо?

- Защото от една страна е Турция, от друга е Сърбия с осезаемото руско присъствие - не само в енергийно отношение. България е място на кръстопът и трябва да бъде много внимателна какво се случва около нас. Тук наистина е тлееща зона. Преди около две седмици проведохме една балканска среща и мога да кажа, че хората са много притеснени, защото радикализацията на младите хора е факт. Големият въпрос на Балканите е да се противопоставят две религии, които не са във война. Колкото и да се опитват да подклаждат противопоставянето, християнството и ислямът тук не са в конфликт. Ние традиционно живеем в мир.

 

- Е, от време на време вземат, че се изпоизколят. Ей го - сега отбелязвахме годишнина от Баташкото клане.

- Това е тежък въпрос. Борбата за надмощие винаги е съществувала, но по принцип мирът е основен начин на съжителство от векове. Ние не трябва да ставаме заложници на икономическите интереси на външни сили и не трябва да позволяваме да се налага радикализация и противопоставяне между етноси, религии, народи, държави. По-интересно обаче става в един друг регион - Тихия океан. Между другото, сутринта много се забавляваха на едни измислици, че тази кибератака е сътворена от севернокорейски хакери. Това е толкова комично, колкото и че един англичанин веднага измислил защита, за която получил солидна награда. Пак казвам: глобалните играчи на геополитическата карта имат стратегически интереси и се опитват да ги постигнат. Глобалната икономическа криза трябва да бъде преодоляна.

 

- Аз си мисля, че все пак сме свидетели не само на глобална икономическа криза, но и на една чисто лична. Преди години хванаха президента Бил Клинтън със свалени гащи и за да измие срама, бомбардира европейска държава за първи път след Втората световна война. Сега един друг президент е хванат със свалени гащи, само дето не виждаме сянката на стажантка, а на Кремъл. Какво ли ще бомбардира Тръмп?

- Добра метафора. Човек в такава криза има нужда от нещо голямо, защото американците обичат героите, а президентът Тръмп има крещяща нужда от подвиг. Последната подобна криза в Тихия океан е била по времето на Айзенхауер и тя е завършила доста страховито.

 

- С няколко милиона жертви и разделена на две Корея.

- Така е и за първи път словосъчетанието „термоядрена война“ не звучи само като словосъчетание.

 

- За първи път виждаме Китай да гласува срещу Северна Корея в Съвета за сигурност, имаме обаче и стремеж за някакво начало на демократизиране на Северна Корея, каквото и да означава това в Азия, но поне да заприлича на Китай - недосегаема компартия, с капиталистическо планово стопанство. Оръжията обаче много яко дрънчат. Защо?

- Съвсем скоро в интернет изтече ново обръщение на групата „Анонимните“. Това не са случайни хора и не са аматьори в това, което правят и говорят. Те насочват вниманието на публиката към размисли към бъдещето. Всички научнофантастични филми за бъдещето ни подготвят за един апокалиптичен край.

 

- Между другото, и в най-старата книга го прогнозират това.

- Така, така. Надявам се, че все пак този апокалипсис ще бъде в някаква ограничена форма и не толкова съдбовен. Наскоро правихме един модел за бъдещето, който го представихме в Румъния пред партньори от НАТО. Той беше на базата на публични данни и едно по едно нещата започнаха да се случват. Крайният резултат не е много красив по отношение на демографията, по отношение на сигурността. На форума присъстваха партньорски служби, включително и от Израел. Според модела, който презентирах, хибридните заплахи и заплахите от нови терористични атаки щяха да продължават да се случват и да се разрастват. След това се случиха атаките в Лондон, в Париж, Петербург, Москва. Още ми се обаждат да ме питат откъде имаме тази информация. Ние нямаме информация, а боравим с модели.

 

- Откъде идва този ваш песимизъм за бъдещето?

- Кризата е въпрос на пари без покритие. За да бъдат деноминирани тези пари, трябва да се случи нещо значимо. Най-удобният начин за това е един конфликт. За всички големи играчи подобно развитие е приемливо, стига да не е на тяхна територия.

 

- В каква посока се развива тероризмът според вашите изследвания?

- Тероризмът еволюира. Мотивацията е различна.

 

- Каква е тя?

- Вече не е толкова семпла „Борим се за религиозни права!“, „Искаме независимост!“. Мотивациите са дори от битовата реалност. Изживели сте някаква несправедливост в училище примерно и радикалните движения ви дават ноу-хау как да си отмъстите и да сложите името си в историята, каквото и да означава това. Тероризмът се превръща в метод за себеизява на младите. Колегите от Великобритания говореха много по тази тема и това са все млади учени. Те казват, че екзекуциите, които публично се представят от „Ислямска държава“, са демонстрация на надмощие на едно поколение над всичко и над всички. Те нарушават норми, традиции, правила и няма да спрат. Тероризмът става начин не толкова за религиозна сегрегация, а вик на осъзнаване, че огромна част от младото поколение става декласирано за обществото и то няма как да е съгласно с това и уви, начинът, по който го демонстрират, е доста зловещ. Тероризмът е много леснодостъпен начин да отмъщаваш на обществото заради своите неудачи.

 

- Факт е, че всички терористи, които извършиха мръсното си дело през последните години, са хора с такова поведение, че в „Ислямска държава“ поне щяха да ги обесят – наркотици, алкохол, хазарт, порно. Те не са ислямисти в чистия смисъл на думата.

- Да, но тях ги употребяват за друго. Системата от проблеми е на друго равнище. Използват такива хора, които лесно се индоктринират и жертват, като получават една историческа индулгенция - името им да бъде чуто, обещанието за рая да бъде изпълнено, а резултатът е, че могъщи държави се чувстват безсилни и незащитени. Радикализацията е оръжието на тероризма, въпросът е в мотивацията. Кой и защо го прави. Това пак е въпрос на икономически интереси. Не забравяйте, че дори Френската революция е предшествана от икономическа криза, породена от спекулация. Нищо по-различно - войната, революцията са бърз начин за погасяване на финансови дефицити. „Ислямска държава“ не умира, защото зад нея стоят много интереси.

 

- Нашата колежка от „Труд“ Диляна Гайтанджиева успя да трасира и докаже как оръжия от бивши съветски републики се реновират в България и след това през Саудитска Арабия попадат в Свободната сирийска армия.

- Въпрос: А кой дава парите на Саудитска Арабия?

 

- Друг въпрос: А кой осигурява и гарантира пътищата дотам?

- Именно.

 

- Щом Диляна Гайтанджиев може да разкрие това, мислите ли, че ЦРУ, МИ-6, КГБ или както се казва днес, не могат да го проследят?

- Това само показва, че зад процесите в Близкия изток стоят много сериозни икономически и геополитически интереси и не са свързани с чисто етнорелигиозни противопоставяния. Надявам се, че това поколение, което идва в света на политиката, ще потърси друг изход и той няма да е войната.

 

Нашият гост

Доц. д-р Златогор Минчев е роден в Бургас. Има докторат по кибернетика и роботика от БАН, където е доцент по автоматика и управление. От 2005 г. работи в сферата на сигурността в редица проекти, финансирани от правителството, ЕС, НАТО, САЩ и неправителствения сектор. От 2007 г. ръководи академичен изследователски център в сферата на приложното използване на моделирането, симулациите и операционния анализ за целите на гражданско-военната сигурност. Водещ експерт в сферата на киберсигурността, признат в ЕС и НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта