Увеличават се болните от варицела във Варна

Фюри „стана американец“, за да пребие Том Шварц

Аржентина и Уругвай останаха без ток

Министър Караниколов: Язовирите в тежко състояние ще бъдат ремонтирани от държавата

Журналистът Анна Заркова за злоупотребите с право: Криминални типове водят стотици дела срещу магистрати

Пак златна награда за Стоичков

Моторист загина след удар с кола във Враца

Пламен Марков, двукратният победител в анкетата за треньор №1 на годината на „Труд“: Вече трудно ще говорим за класирания

Конгресът на БСП прие политически доклад за евровота, отчетоха ръст на гласовете Националният съвет трябва да изготви предизборна платформа за местните избори до 31 юли 2019 г.

Президентът: Храмовете и вярата винаги са били сигурният брод на българския народ към съкровената ни национална идентичност

Язовир в Стражишко преля за втори път за една седмица

Борисов ще разговаря с еврокомисаря Мария Габриел за изграждането на суперкомпютър у нас

Президентът Радев: Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки Много е важно България да не остава без политическа опозиция, заяви държавният глава

Съпругата на Нетаняху е призната за виновна в злоупотреба с обществени средства

Британците смятат, че Борис Джонсън е най-силният кандидат за премиер Данните са от социологически проучвания, публикувани във вестниците „Сънди Таймс“ и „Сън“

Доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, пред „Труд“: С насилие не можем да надвием престъпността Има затворнически туризъм у нас

Фермер погна с джип крадец, когото свари в ливадата си в село Болярино, настигна го и го прегази два пъти, за да е сигурен, че го е пратил на оня свят. Това убийство може би не е случайно, защото стана броени дни, след като депутатите разшириха в Наказателния кодекс границата на неизбежната отбрана. Законодателната поправка, която улеснява и оневинява саморазправите с апаши, неканени гости и други, още не е приета окончателно, но изглежда, че вече отваря път към убийствата, без да слага бариера пред кражбите. „Не може и не бива да стимулираме хората да се избиват. Полицията трябва да си влезе в правомощията и да защитава живота, здравето и имуществото на хората” – това заявява по този повод доц. Наталия Киселова, която е сред най-авторитетните специалисти по конституционно право у нас.

– Влизал ли е някога крадец в дома ви, доцент Киселова? Знаете ли от собствен опит как се чувства човек, когато го оберат или ограбят?
– Да, влизали са крадци у дома. Неведнъж се е случвало да крадат от селскостопанската продукция на близките ми, в селото на баба. Крали са буркани, агнета преди Гергьовден, зелен лук напролет… Да, знам как се чувства човек, след като е обран. Много хора го знаят. Въпросът е можем ли самите ние, които сме пострадали от кражби да раздадем правосъдие, можем ли сами да накажем престъпниците, да възстановим справедливостта? Не – това е краткият отговор.

– Да започнем от един по-лесен въпрос: промените в Наказателния кодекс (НК), които бяха приети на първо четене от депутатите, ще ви помогнат ли, ако, недай си Боже, някой апаш по късна доба ви изненада?
– Това е въпрос на ситуация. Зависи как евентуално тоя крадец ще ме изненада – къде и кога, дали по това време ще бъда сама… Но нека преди всичко да кажа, че законовите промени, които бяха предложени от патриотите и гласувани на първо четене тия дни, бяха отхвърлени от Конституционния съд още през 1997 година.

– Ще добавя, че и от Върховния касационен съд, и от Върховната касационна прокуратура ги разкритикуваха. Главният прокурор заяви, че те не са необходими на обществото, а и част от тях са противоконституционни.
– Конституционният съд ясно каза, че превишаването на пределите на неизбежната отбрана не трябва да преминава в законна самоотбрана. Можеш да се защитиш от нападение, а не да нападаш. Не можеш да стреляш, когато някой влезе у вас. Той може да е престъпник, но може и да е служител на реда. Фермерът, който уби крадеца в Болярино, е бил по-рано в Кипър полицай. Убитият, докато е бил жив по-рано, му е откраднал 8 коня и е лежал в затвора за това. Но фермерът познал ли го е в тъмното, разбрал ли е кой е и какво прави? В правовата държава в такъв случай трябва да се извика полиция. Вярно, че у нас не можеш да предвидиш кога ще дойдат полицаите. И че на фермера му било писнало от крадци…

– Писнало му било и от полицаи, които не идват, когато ги вика…
– Да, дотолкова му е било писнало, че убива един човек и тръгва да търси други, и тях да убие… Трябва ли да бъде оправдан по тази причина? Убитият има присъди, но има и 8-годишно дете, и чака друго. Тия деца какъв живот ще имат – на крадци, на отмъстители? Какъв живот ще има самият фермер, който е станал убиец? Ще лежи ли в затвора? Колко ще лежи?… Ами близките на убития? Ако решат да отмъщават на убиеца и на фамилията му? Ето, вече се чуват закани за следващи насилия и саморазправи. Всяко нахлуване в чужд имот ли ще завършва по този фатален начин? Какво е това!

– Прилича на призива „Убий крадеца!“, който ни е познат от филмите за Дивия Запад.
– И следва призивът на потърпевшите „Зъб за зъб, око за око…“, така ли?

– Неслучайно юристи предупреждават, че въпросното законодателство срещу кражбите може да вдигне нивото на престъпността.
– Престъпността не е от вчера, тя е от библейско време. И оттогава до днес сме стигнали – представете си! – до въпроса как всеки да се пази сам от нея. Ние не вярваме в правосъдието, щом сме стигнали дотук. Крадецът, когото фермерът е убил, е търпял присъда в затвора приживе. Но пак е отишъл да краде след това. Защо, според вас? Защото у нас това е най-лесният начин да си набавиш нещо, от което се нуждаеш? Защото не го е страх, че полицията ще го хване? Защото не вярва, че могат да го осъдят пак? Или защото няма работа и си търси друг начин на препитание?

– Може би заради всичко това…
– Най-лошото е, че когато не вярват в правосъдието, хората са склонни те да го въздадат.

– Спя с брадва под възглавницата – казва една баба от селото, в което фермерът сгази крадеца. Съседката й е обрана от местен ром с 42 криминални регистрации. Тя настоява фермерът да бъде освободен незабавно.
– По-добре да настоява полицията да си върши работата. А не само да дойде, за да регистрира на крадеца смъртта. Къде отиде обещанието „Във всяко село – полицай?

– Невъзможно било за изпълнение, казват.
– Защо да е невъзможно? У нас има 2500 населени места с повечко жители извън градовете. Какво пречи 2500 полицаи за превенция да ги обикалят– по един на колело, на мотор, ако не на кола? Колко хиляди служители на МВР бяха привлечени в София наскоро, за да охраняват един футболен мач за купата на България? Колко хиляди ескортираха футболните фенове от Пловдив, за да не се сбият случайно? Нужда е по-добра организация. Охраната на мача значително може да се намали, ако билетите са поименни. Във фенклубовете хората се познават. Затова в нормалните държави билетите са по абонамент, а ако са купени в последния момент, са по-скъпи и поименни. Парите за МВР може и да бъдат повече, но не са и малко. А полицията има много несвършена работа. Гражданите няма да я свършат вместо нея, каквато и законова промяна да се направи. Те могат само да се отбраняват. Досега съдът преценяваше превишени ли са законните предели на неизбежната отбрана. А сега законодателят казва: оттук нататък гражданите имат още едно оръжие срещу престъпността.

– Да поясним за читателите. По предложение на патриотите бяха гласувани промени в алинея 3 на чл. 12 НК, която гласеше: „Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище“. Депутатите приеха в две точки да бъдат описани хипотези, в които гражданинът няма да е превишил пределите на неизбежната отбрана. А именно: „когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище“ и „когато нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.“
– Така. Но гражданите ли се борят срещу престъпността? На този принципен въпрос трябва да си отговорим, преди да четем спорните промени в член 12 от НК. Тия промени ще създадат повече проблеми, според мен. По-добре е съдът да преценява превишени ли са пределите. Той може да каже, че нападнатият е отговорил на нападението еди как си „поради афект“, „поради уплаха“. А законовите промени, за които говорим сега, създават казуси, в които може да се окаже, че жертвата е по-голям престъпник от нападателя. Така е в случая с доктора в Пловдив. Той около час гледа крадеца и се чуди как да го рани, вместо да повика МВР в това време. И сега – какво? – вместо лекарят да е в болницата и да лекува хората, той е в затвора. С насилие не можем да се справим с престъпността. Разбирането, че можем, е невярно.

– То обаче се харесва на някои. Писна им на хората да ги грабят!
– Тежестта на наказанието не преодолява престъпността. Неизбежността на наказанието я преодолява. И правосъдието трябва да е в разумни срокове. Когато адвокатите протакат делото, докато се стигне до съдебно решение, хората са загубили вяра в него. Триинстанционното производство също бави правосъдието. За престъпления с по-нисък размер на щетите може да има бързо производство. И още: не може за всяко престъпление да искаме доживотен затвор. Наказанието трябва да превъзпитава – който е бил в затвора, да не иска да се върне там. А то какво се получава? Пребиваването в затвора се превръща в туризъм у нас. За някои. Те знаят, че влизат за малко. Получават там прилично здравеопазване – някои хора виждат за пръв път лекар, като влязат в затвора. Получават образование – част от затворниците влизат там в първи клас…Много често такъв човек 3 пъти влиза за кражба, четвърти път – за грабеж, пети път – за грабеж с убийство. Издържаме затворници при цялата ни беднотия, те излизат, извършват пак престъпления (точно обратното на целта, която се преследва с наказанието) и се връщат в затвора. Дори престъпленията им ескалират.

– Когато промениха понятието „неизбежна отбрана”, депутатите гласуваха и по-тежки санкции за маловажни случаи на кражба – до 1000 лв. вместо до 500. И решиха, че свобождаването от наказателна отговорност ще става, ако откраднатото е на стойност до една, а не до две минимални заплати. Ще помогне ли това, според вас?
– Според мен трябва да се преценява съотношението на откраднатото спрямо общото имущество на пострадалия. Да откраднеш колелото на човек, който няма друг начин за придвижване и да откраднеш автомобила на някой, който има и три други – това са различни неща. Преценката за маловажност на кражбата зависи не само от цената на откраднатото, но и от значението му за ползвателя. Да откраднеш последните 20 лв. на пенсионер е едно, а друго е да откраднеш 20 лв. от бизнесмен, който няма повече в портфейла, но има милиони в банкова сметка. И това с глобите не е така просто. Ако събираемостта при ниските глоби е ниска, тя ще се повиши ли, когато глобите станат високи? Ако крадецът има само ризата на гърба си, какво значение има с колко ще го глобиш? Той няма да плати и ще влезе в затвора на издръжка на данъкоплатеца. Наказанията трябва да са съобразени с възможността да бъдат реализирани.

– А какво мислите за гражданските арести, доц. Киселова? Сетихме се за тях преди дни, когато китайски туристи задържаха джебчийка.
– Китайските туристи не я набиха тази джебчийка, нали? Задържаха я, докато дойде полиция. И българските граждани трябва да знаят, че не са те, които могат да накажат престъпника, когото са хванали. И през ум не бива да им минава мисълта за саморазправа. Насилието не бива да става норма. То се допуска като изключение при необходимост.

– Каквото и да говорим, става дума за пари, казват от полицейските синдикати. Услугата „Сигурност“ не е безплатна.
– Полицаите в мнозинството си са хора, отдадени на професията си – не са много тия, които са влезли в системата, за да се корумпират. Повечето заслужават уважение и достойно заплащане на труда, който полагат. Но иначе, аз съм на особено мнение за понятието „услуга“. Живеем в държава, в която основни права на гражданите се свеждат до това понятието. „Образователни услуги“ – така наричаме отскоро основното право на всеки български гражданин на образование, като шанс за достоен живот. „Услуги“ станаха и социалните грижи за възрастни хора и деца с увреждания. „Обществен ред и сигурност“ – това не е услуга, то е част от държавността, от правото ни на съществуване. Може ли и правосъдието на бъде „услуга“? Не, разбира се. Правосъдието е възстановяване на справедливостта. Ако стане и то „услуга“, ще си я позволява този, който има пари. А този, който няма? За него остава саморазправата, така ли?

– Така. Поне такава е логиката на последната законодателна промяна, май…
– Да, обаче конституцията не го позволява. Според българската конституция правата на гражданите са над всичко друго.

Нашият гост
Наталия Киселова е родена в Казанлък. Завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (2002 г.) Като докторант защитава дисертация на тема „Парламентарен контрол“, а от 2005 г. е преподавател по Конституционно право в СУ и в Академията на МВР. Научен секретар на Юридическия факултет на СУ (2011-2012). Eксперт към комисията по държавната администрация в НС (2006–2009) и към Съвета по законодателство на МП (2010–2012). Съветник и секретар по правните въпроси на президента Плевнелиев (2012–2017). С множество публикации по конституционно и административно право.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. НАПРАВЕТЕ ТАКИВА ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ ,ЧЕ ДА НАМАЛЕЯТ КРАДЦИТЕ И ВЛИЗАНЕТО В ЧАСТЕН ИМОТ!ЗАПОЧНЕТЕ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ , ИЗУЧАВАНЕ НА РЕЛИГИЯ ИЛИ НЕЩО ДРУГО.ЗАТОВА УМА ТОЛКОВА ВИСШИСТИ,УЧЕНИ.БЕЗ НАСИЛИЕ.! НО „СО КРОТЦЕ ,СО БЛАГО И МАЛКО КЮТЕК“

 2. Една от корумпираните се е изказала. В България е пълно с такива бръщолевещи кривисти. Щом ченгетата не искат да прилагат на-силие над престъпниците, значи хората ще го налагат над черните диваци, не може за едни да важат законите, а други да вилнеят с анархия. За справка: ако черен дивак в САЩ не бъде разстрелян от ченгетата, в някой затвор ще получи много на-силие.

 3. За кражба ръчичка на дръвника.За убит човек главичка на дръвника и така крак.гръбнак.и ще се кротнат всички и мангали и българи идиоти.

 4. За кражба ръчичка на дръвника за убит човек главичка след това краче гръбнак и ще се кротнат всички тикви.

 5. поредният су екскремент да ходи да ги милва…

 6. E MI SLED,KATO SME SE DOKARALI DO POLOZENIETO NA DIVIJ ZAPAD,ZNACHI
  I ZAKONITE TRJBVA DA STANAT TAKIVA!IMALI SME I PREDI I TO MNOGO EFIKA
  SNO-,,ZAKON ZA BORBA S RAZBOINICHESTVOTO,,!KATO NE SE XARESVA NA NJKOI,DA PREDLOZI KONKRETNI MERKI,A NE PANAGERIK ZA AIDUTZITE!

 7. ,,SGAZENIJT,,E IMAL 14 PRISADI,A E IZLEZAL EDNA?!ZASHTO NE E ,,LEZAL,,I DR
  UGITE?!TOVA LI E,,EFIKASNOTO PRAVOSADIE,,?!KADE GO IMA TOVA?!V NORMA
  LNITE DARZAVI,PRISADITE SE NATRIPVAT I IZLEZAVAT,A NE SE PRISPADAT/AK
  UMULIRAT/ILI NE ZNAM,KAK GO FORMULIRAT TOZI NOMER NASHTE!

 8. абе искам право на самозащита, г-жата към кое НПО е?

  1. от плевнелиевото – дет искше да ни внесе още 99 000 000 имигранта в европа до 2050та година.

   1. Трябва да внесем чужденци, за да подобрим ДНК то на Задунайска Мангалия. Светът предпочита араби и африканци пред мангали от Задунайска губерния и Румъния.

    1. Ти си тотален тъпак!Най-добре БЪЛГАРИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     1. Той е ариец – от онези с лошия ген, за които идат афроарабите да ги опрашат…

 9. ABE MAI OT,,AMNEZIJ ZA BALGARIJ,,!SAMO DETO OSHTE NE E PREDLOZILA
  SILOVITE STRUKTURI NA DARZAVATA DA VZEMAT DA RAZDAVAT PO MAXALITE BROSHURI,,NE BADI LOSHO MOMCHE/MOMICHE,,I ,,AKO VI VZEMAT RIZATA,DOGONETE GO I SI DAITE I DRUGATA,,!

 10. Тая се изказа подготвена в защита на криминалните престъпници.През цялото време тя докарваше вода от девет кладенеца и беше готова и невъзможното да стори,за да докаже своята необяснима симпатия към лошите.Всички нормални хора сме на страната на потърпевшите и онеправданите.Но не и тя!Всъщност-защо дава това интервю?

 11. В затвора трябва да се работи с цел самоиздръжка, изкарване на пари за евентуалната глоба и от възпитателна гледна точка. Не говоря за каторга, но има много неприятна и тежка работа с високо заплащане, а никой не ще да я работи. Изкопи с кирка и лопата, тухларни, почистване на обори, чукане на камъни, варници и други подобни.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.