Евгени Иванов, член на Висшия съдебен съвет: Кой има интерес от закриване на специализираното правосъдие?

Никой не се е допитал до Висшия съдебен съвет относно внесения в 45-то Народно събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, касаещ плануваното закриване на специализираното правосъдие, посочва членът на ВСС от прокурорската квота Евгени Иванов. „Такава стъпка – да се закрият толкова важни институции и структури, не може да се прави нито толкова бързо, нито толкова лошо. Тези институции работят от 10 години и са може би най-натоварените в съдебната система, след като поеха и делата срещу високопоставените служители в държавата. Там се водят най-важните дела за държавата“, посочва Иванов в интервю за сайта “Правен свят”.

Със сигурност ще има втори опит за атака срещу специализираното правосъдие в следващия парламент, прогнозира Евгени Иванов. Магистратите обаче трябва ясно да покажат, както направиха с мълчаливото бдение пред съдебните сгради в цялата страна на 29.04.2021 г., че това е несъстоятелно. И съдът, и прокуратурата от специализираните структури, изразиха много ясно позицията си. А и европейските партньори високо оценяват създаването и дейността на специализираното правосъдие, посочва той. Затова, когато се вземат такива важни решения, наистина трябва да се иска мнението и на ВСС, на структурите от съдебната власт, нещо, което до момента не е направено.

Специализираното правосъдие сякаш е проблем и то най-големият проблем на държавата. „Нямало ефективност? Напротив. По делото КТБ само обвинителният акт е няколко десетки хиляди страници. За колко време трябва да приключи това дело като имаме предвид колко време се чете само обвинителният акт в съдебна зала? Естествено че процесът ще се развие по-бавно“, обяснява той.

В специализираните прокуратури магистратите са наистина изключително натоварени и много работят. Не може да се закриват структури, градени вече 10 години, чийто капацитет е създаден с толкова много усилия и средства. Дори и щатовете там трудно се запълват, тъй като работата е тежка и трудна.

„Какво ще се случи с делата, които се водят там?“, пита Евгени Иванов. „В наказателният процес действа принципа за неизменност на съдебния състав и в момента, в който промениш състава, делото започва отначало. Кой се ползва от такава ситуация? Подсъдимите и адвокатите им, а техните гласове и в момента най-силно се чуват“.

Неоснователни са критиките, че специализираните съдилища и прокуратура са неефективни, както и твърденията, че ще бъде много по-бързо и евтино делата за „висока корупция“, за ОПГ и за тероризъм да се върнат в общите съдилища и прокуратури, където магистратите от специализираните органи ще бъдат преназначени. Това са обособени и специализирани структури, които работят точно по тази специфична материя. Те имат възможност, организация и капацитет най-бързо и най-качествено да реагират като си свършат работата. Тези институции са оформени вече кадрово, базата им е добра и имат реалната възможност да работят ефективно. Ако те се върнат в общите структури, това ще създаде никому ненужно напрежение и смут в системата. “Започването на съдебните производства отначало ще е пагубно за тяхното развитие и приключване, и ако някой ще загуби, то това със сигурност ще бъде държавата и обществото, а най-много ще спечели този, срещу когото се води делото“, посочва Евгени Иванов, който е бивш председател на Асоциацията на прокурорите в България.

По отношение на предложението действащи съдии, прокурори и следователи да могат да се явяват на избори и да влизат в активната политика, Евгени Иванов казва, че за да можеш да съдиш другите и да си обективен, трябва да си политически неангажиран: „Не мога да си представя как за четири или пет години ще си ангажиран с политиката на една партия и ще работиш с партийните й структури, след което отново ще станеш безпристрастен и ще продължиш обективно да правораздаваш. Тази независимост или я има, или я няма. Или си магистрат, или не си“.

Като най-голям проблем пред прокуратурата Евгени Иванов сочи морално остарелите закони, с които тя работи. А законодателството трябва да е адекватно на обществените отношения, за да бъде защитено обществото. „Прокуратурата е най-бързо променящата се част от съдебната система и дори по отношение на съдебната карта вече приключва окрупняването на районните прокуратури. Това решава важният въпрос за натовареността, която може би е най-големият бич за магистратите. Тази реформа дава възможност на най-работещите структури на прокуратурата да бъдат по-гъвкави и по-мобилни и при необходимост веднага да се реагира, за да се поеме натоварването“, посочва членът на Прокурорската колегия на ВСС.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта