Европа търси отговори на ситуацията със заразата

Бизнесът призовава за повече действия, докато Германия обещава да стори “всичко необходимо”

ЕЦБ обсъжда мерки в четвъртък

Европейските лидери активизираха усилията си за справяне с икономическото въздействие на бързо разпространяващия се коронавирус, след като германското правителство представи пакет от мерки за подпомагане на засегнатите компании и 12,4 милиарда евро в държавни инвестиции.

Финансовият министър Олаф Шолц заяви, че Германия е готова “да стори всичко необходимо за стабилизиране на икономиката и осигуряване на работни места”, като добави, че държавата “ще гарантира винаги да има достатъчно налична ликвидност за бизнеса”.

Във вторник се очаква лидерите на ЕС да проведат конферентен разговор, за да обсъдят отговора на кризата с вируса. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира в понеделник, че се обмислят всички възможности за подпомагане на икономиката.

Френският финансов министър Бруно Льо Мер каза, че ситуацията изисква “мащабен” стимулиращ план на европейско равнище и че очаква “силен, масов и координиран отговор от Европа”, за да се избегне рискът от икономическа криза, след като финансовите пазари претърпяха рязък спад, а икономистите предупредиха за потенциална рецесия в еврозоната.

Засега средствата, обещани от европейските правителства в отговор на вируса, не достигат размера от 200 милиарда евро, мобилизирани в отговор на финансовата криза от 2008 г., а бизнесът и икономистите настояват за по-сериозни мерки.

Последните стъпки на Германия, договорени след седемчасова среща между трите партии в коалиционното правителство на Меркел в неделя вечер, имат за цел да отговорят на исканията за помощ от германския бизнес.

Новият германски пакет осигурява ликвидна подкрепа за компании, изпитващи недостиг на средства заради вируса, и разширява достъпа до субсидираната държавна схема, известна като Kurzarbeit или “краткосрочна заетост”, имаща за цел да предотврати рязкото покачване на безработицата.

Берлин реши още да отдели допълнителни 3,1 милиарда евро годишно от 2021 до 2024 г. за публични инвестиции, или 12,4 милиарда евро, за инвестиции в пътища, железопътни линии и строителство на жилища на достъпни цени.

Асоциацията на германските индустриални и търговски камари поиска незабавен пакет от помощи, включително данъчни облекчения и по-лесен достъп до държавна подкрепа, като например средствата от схемата Kurzarbeit. Федерацията на германските индустрии, от своя страна, призова в неотдавнашен доклад за пакет краткосрочни мерки както и за “средносрочни, стимулиращи растежа инвестиции и данъчни реформи” с цел “възстановяване на доверието на бизнеса”.

Европейската централна банка ще заседава в четвъртък под нарастващ натиск да разхлаби и без това свръх облекчената си парична политика, след като инфлационните очаквания достигнаха рекордно ниско ниво, а цената на италианските облигации падна в понеделник.

Очакванията за икономическа криза в Италия нараснаха покрай пазарите на суверенни облигации, където спредът между италианските и германски 10-годишни книжа се увеличи до над 2% в понеделник - най-високото ниво от миналия август насам. С падането на цените на облигациите, доходността по тях расте.

Льо Мер заяви пред радиостанция France Info, че в резултат на вируса годишният икономически ръст на Франция може да спадне под 1%, при досегашни прогнози от 1,3%. “Това положение е потенциално тежко, но временно”, коментира Франсоа Вилерой де Галхау, управител на френската централна банка. “Изправени пред тази изключителна ситуация, трябва да държим очите си широко отворени но ума хладен”.

Франция настоява европейските банкови регулатори да смекчат отношението си към необслужваните кредити заради икономическия ефект на коронавируса. Подобен призив отправи и италианската банкова асоциация миналата седмица.

Служители на ЕЦБ обаче заявиха, че засега не обмислят никакви предложения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари