Зеленият фасул - хит на лятото

Пресният зелен фасул определено е продукт на лятото. Типичната лятна манджа не може да мине без неговото присъствие, макар много домакини да го пренебрегват необяснимо защо. Той е лесен за приготвяне и много вкусен, богат на витамините А, В и К, на есенциални мастни киселини, калций, желязо, фолиева киселина и калий. Допринася за естественото регулиране на кръвната захар, което го прави добра храна за диабетици. В българската кухня зеленият боб най-често се появява в рецепти за яхнии, било то като яхния само от този зеленчук, или пък в комбинация с картофи, лук, моркови, дори с ориз. Чудесна гарнитура е към меса и риба.

 

Паниран зелен фасул

Необходими продукти:

500–600 г зелен фасул /може да се ползва и консервиран, като много добре се изцеди в гевгир/

2-3 яйца

150 г брашно за паниране /или друга суха съставка за панировка/

бира /по желание/

1 ч.ч. олио

сол

Начин на приготвяне:

Зеленият фасул се сварява в подсолена вода и се отцежда добре. Като изстине, всяка шушулка се овалва в брашно, разбитите яйца с малко бира /по желание/ и се пържи в сгорещеното олио до златистокафяво. Отцежда се от мазнината върху кухненска хартия. Сервира се с млечно-чеснов сос. Панировката може да е най-различна: брашно; пшенично и царевично брашно; смес от пшенично, царевично брашно, овесени трици; галета; смес от брашно и галета.

 

Зелен боб с картофи

Необходими продукти:

500 г зелен боб

500 г картофи

1 голяма глава лук

2 моркова

2 домата

1/2 ч.л. захар

4-5 скилидки чесън

1/2 връзка копър

сол, червен пипер на вкус

олио

Начин на приготвяне:

Лукът и морковите се нарязват, зеленият боб се почиства от двата края и се нарязва на 2-3 парчета, ако има нужда. В дълбок тиган се запържват лукът и морковите, добавя се наситненият чесън. След 2-3 минути се добавя зеленият боб и се разбърква. Подправя се с червения пипер – около 1 лъжичка. Накрая се прибавят нарязаните на едро картофи, посолява се и се разбърква. Доливат се 1-2 чаши вода в зависимост от това колко гъсто искаме да бъде ястието. Оставя се да къкри на тих огън и след около 15 минути се добавят блендираните (настъргани) домати. Ако са кисели, се слага и щипка захар. Оставя се да къкри до готовност. Преди поднасяне може да се поръси със ситно нарязан магданоз и копър.

 

Свинско със зелен фасул

Необходими продукти:

800 г зелен фасул (или 1 буркан)

500 г свинско месо от плешка

черен пипер

сол

магданоз

1 ч.л. червен пипер

2 скилидки чесън

1 с.л. доматено пюре

1 с.л. брашно

250 мл зеленчуков бульон

3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на дребни парчета като за готвене. В тава сипете олиото и сложете парчетата месо, налейте половин чаша вода и сложете във фурната на 180 градуса да се запече за час, като периодично трябва да разбърквате. Смесете до хомогенност брашното, червения пипер и доматеното пюре. Извадете тавата с месото, сложете зеления фасул от буркана заедно с течността (или предварително сварения в подсолена вода), подправете на вкус, разбъркайте и сложете отново във фурната на 180 градуса за още 20 мин. Пет минути преди края нарежете чесъна на ситно и поръсете фасула, разбъркайте и поръсете с магданоз.

 

Агнешко с пресен зелен фасул

Необходими продукти:

750 г агнешко месо

800 г зелен фасул

2 глави лук

200 г масло

1 ч.ч. доматен сок

1 ч.л. червен пипер

1 връзка магданоз

сол

Начин на приготвяне:

Зеленият фасул се сварява в подсолена вода. Месото се нарязва на едро и се запържва в маслото. Изважда се и в същата мазнина се задушава нарязаният лук. Добавя се доматеният сок и червеният пипер. В тенджера се слага месото, залива се със запръжката и предварително сварения зелен фасул. Залива се с гореща вода и се вари до пълна готовност на месото. Поднася се, поръсено с магданоз. За гарнитура – сварен ориз.

 

Телешко със зелен фасул

Необходими продукти:

600 г телешко месо

1 буркан консервиран зелен фасул (800 г пресен, сварен)

50 г олио

1 глава лук

1 с.л. брашно

1 ч.л. червен пипер

3 моркова

3-4 скилидки чесън

2-3 домата

магданоз

сол

Начин на приготвяне:

Сгорещете мазнината в тенджера под налягане и сложете ситно нарязания лук заедно с нарязаните моркови да се задушат. Прибавете брашното и червения пипер, разбъркайте и залейте с 3 чаши гореща вода. Сложете нарязаното месо, обелените и нарязани на ситно домати. Затворете тенджерата и варете 20 минути след завъртането на вентила. Отворете и прибавете отцедения зелен фасул и скилидките чесън. Затворете отново тенджерата и варете още 15 минути след повторното завъртане на вентила. Поднесете ястието, поръсено с нарязан магданоз.

 

Зелен фасул с моцарела и пармезан

Необходими продукти:

700 г зелен фасул

100 г пармезан

2 моцарели

1/2 ч.л. черен пипер

4 с.л. зехтин

1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Зеленият фасул се сварява. Оставя се да се отцеди и се прехвърля в тава. Полива се със зехтина и се поръсва с черен пипер и сол. Покрива се с резенчета моцарела, а отгоре се поръсва с настърган пармезан. Пече се 25 минути на 200 градуса.

Коментари

Задължително поле