Извинение за фалшиви картини в галерия „Структура”

Собственикът на картините и изкуствоведът проф. Ирина Генова анонсират изложбата по БНТ, преди да гръмне скандалът. Насрочената среща-разговор с проф. Генова се отменя поради създалата се ситуация.

Организаторите и собственикът на творбите били подведени

За скандала ще бъде сезирана прокуратурата

Столичната галерия “Структура” се извинява за фалшиви картини в текуща изложба. “Труд” вече писа за скандала , в който произведения на западни художници бяха представени като творби на Сирак Скитник, Гео Милев, Мирчо Качулев, Харалампи Тачев и др. В обръщението на “Структура” се казва:

“Във връзка с работите, обект на измама, в изложбата “Модернизъм и авангард. Българската перспектива” колекционерът Николай Неделчев, екипът зад проекта и галерия “Структура” се извиняват на всички, подведени неволно. Ние самите станахме жертви на измама от страна на недобросъвестни продавачи. Става дума за злоумишлени действия, за които ще сезираме прокуратурата. В тази ситуация считаме за наше задължение нагледното обозначаване на съответните работи в изложбата.

За екипа е от голямо значение отварянето на дебат за пазара на фалшификати и фалшиви сертификати в България. Ще бъдем удовлетворени, ако неприятният инцидент изиграе ролята на повратна точка в пресичането на дългогодишни престъпни практики от този вид.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура