Има сделка в Гуантанамо: "Мозъкът" на атентатите от 11 септември отърва смъртната присъда

Profimedia

Пакистанецът Халид Шейх Мохамед, смятан за организатор на атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. и държан в американската военна база в Гуантанамо, е приел договорено споразумение за присъда, съобщи Пентагонът в сряда.

Двама други обвиняеми за 11 септември, Уалид Мухамад Салих Мубарак Бин Аташ и Мустафа Ахмед Адам ал Хавсауи, приеха същата сделка. Условията на споразумението за признаване на вината не са публични, казва Пентагонът, но New York Times пише, че то позволява на Халид Шейх Мохамед (KSM) да избегне процес, в който е изправен пред смъртно наказание в замяна на доживотна присъда.

Халид Шейх Мохамед е най-известният задържан в силно охранявания военен затвор, наречен "Лагер за затворници в Гуантанамовия залив", който беше открит през 2002 г. от бившия президент Джордж У. Буш за настаняване на заподозрени чуждестранни бойци и терористи след атаките от 11 септември на американска земя. Населението му е било 800 затворници в пика си, но сега остават само 30.

Споразумението включва и двамата обвинени заедно с Халид - Уалид Мухамад Салих Мубарак Бин Аташ и Мустафа Ахмед Адам ал Хавсауи, също задържани в продължение на две десетилетия в Гуантанамо, пишат AFP и Reuters. Те са обвинени в тероризъм и в убийството на почти 3000 души при атентатите в Ню Йорк и Вашингтон.

"Интензивни техники за разпит"

Тези хора не са били съдени, процедурата, която е трябвало да ги изправи пред правосъдието, е блокирана около въпроса дали изтезанията, които са претърпели в тайните затвори на ЦРУ, влияят на съществуващите доказателства срещу тях, уточнява AFP.

Според доклад на комисията по разузнаване на Сената на САЩ от 2014 г. относно използването на "интензивни техники за разпит" от страна на ЦРУ, Мохамед е бил "давен" с вода поне 183 пъти. През март 2022 г. адвокатите на задържаните потвърдиха, че се водят преговори за възможно договорено споразумение за присъдата, което би било по-вероятно от процес във военния трибунал в Гуантанамо. Обвиняемите искаха гаранция, че ще останат в Гуантанамо и няма да бъдат прехвърлени във федерален затвор на американския континент, където ще прекарат известно време в изолация.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл осъди сделките. "Единственото по-лошо нещо от преговорите с терористи е преговорите с тях, след като са в ареста", каза Макконъл в изявление, обвинявайки администрацията на президента Джо Байдън в "малодушие пред лицето на терора", отбелязва Digi24.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка