И Израел се включва в похода към Луната

Изпраща първия частен апарат - “Генезис”

Проектът глътнал 95 млн. долара

Израел е на път да стане петата държава (след САЩ, СССР, Китай и Индия), изпратила свой апарат на Луната. За 22 февруари е планирано изстрелването на апарата Beresheet (”Генезис”), което е и първата частна мисия до спътника на Земята.

“Генезис” ще полети от космодрума Кейп Канаверал във Флорида с ракета Falcon 9 на компанията SpaceX на US предприемача Илон Мъск, като това ще е първият път, в който космическа фирма използва Falcon 9, за да изстреля товар до друго небесно тяло.

Beresheet, разработен от израелската компания SpaceIL, се ражда като участник в конкурса Lunar X Prise с награден фонд от 30 милиона долара, организиран от технологичния гигант “Гугъл” с цел да вдъхнови развитието на евтини технологии за изследване на космоса. Конкурсът приключва през 2018 г. без победител, но SpaceIL продължава да работи по проекта и след като успява да събере нужните средства, го завършва. До момента са изразходвани около 95 млн. долара, което всъщност е най-евтината лунна мисия досега.

Пребиваването на “Генезис” на Луната ще продължи едва 2 дни, тъй като апаратът няма топлинна защита и система за охлаждане. До мига на прилуняването на “Генезис” обаче ще изминат между 3 и 4 месеца. Cлeд кaтo бъдe извeдeн в орбита около Земята той ще прекара в обиколки два и половина месеца, докато достигне лунната орбита. Тогава ще започне обиколки около Луната, които ще продължат между 2 седмици и 1 месец, преди апаратът да достигне точното място за меко кацане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука