Кои са основните кулинарни трендове
Обикновено свързваме модерното на първо място с облеклото. Различни са тенденциите и в други области, но напоследък особено популярно стана съобразяването с „последния писък” на модата в храненето.
Прахообразен суперфуд
Освен че станаха много популярни, тези храни са изключително полезни, особено моринга, спирулина и матча.
Морингата е известна като „дървото-чудо” и „дървото, което никога не умира”. Доставя повече от 90 фитонутриента. Освен че е високопротеинова храна, съдържа почти 4 пъти повече калий от бананите, 2 пъти повече витамин А от морковите и 2 пъти повече фибри от овеса. Ползва се като чай, добавя се към фрешове и смутита, поръсва се върху сосове и варива.
Спирулината, вид синьо-зелени водорасли, е концентриран източник на протеини, витамини, антиоксиданти и други полезни вещества. Ползва се най-вече като хранителна добавка или за подсилване на смутита и зелени напитки. В някои части на света е ценен продукт против недохранване.
Матчата е висококачествен японски фино смлян зелен чай с вековна история. Съдържа 10 пъти повече полезни съставки от обикновения зелен чай.
Покълнали зърна
Историята на производството на покълналите зърна (mikrogrin) започва в САЩ още през 80-те, когато шеф-готвачите направо се влюбват в младите (само на 7-10 дни) и ароматни крехки листенца от рукола, грах, лук, репички, люцерна, босилек, цвекло и т.н. В началото те се използват само за декорация на блюдата, но се оказва, че съдържат от 5 до 30 пъти повече витамини и полезни вещества от възрастните растения. Голяма полза в малък обем – това е девизът на микрогрина, който способства за прочистване на организма и подмладява клетките.
Царственият черен цвят
Трендът е валиден още от миналата година. Мнозина смятат това цветово оформление на храната като по-концептуално и апетитно. Блюдата с добавено мастило от сепия или активен въглен продължават да са наслада за очите.
Напоследък обаче кулинарите заложиха на натуралното и приготвят крекери от водорасли, пудинги от черен сусам, топли салати от черен ориз или киноа, черен боб или леща и десерти с двойна порция какао.
Хавайско поке
Забравете за „Цезар” и „Нисуаз”! Най-популярна по модните хранителни „подиуми” е салатата „Поке” от сурова нарязана риба на кубчета. В хавайската кухня тя служи за предястие, понякога и като основно блюдо. Традиционните форми са от тон и от октопод, а адаптациите могат да включват всички видове морски дарове – от риба меч до омар или черупчести мекотели. Добавките са билки, подправки, ядки, маринати, плодове, зеленчуци и дори тофу.
Най-популярна е салатата със сурова риба тон, която се маринова в соев сос с добавяне на лук, сусам, уасаби, люта чушка и ядки.
Вафлени чаши и моктейли
Модните тенденции промениха традиционното сервиране на любимото кафе. Днес се смята за много изискано еспресото да се поднася в малки вафлени чашки, покрити отвътре с черен шоколад.
Отлично хрумване за трезвениците са моктейлите – така в САЩ наричат безалкохолните коктейли с ефектна презентация. Името им произлиза от английската дума mock (фалшив, лъжлив).
Кремсупа и ръжена закваска
Диетата на Гуинет Полтроу за отслабване вече стана модна тенденция. Прехвалените смутита отстъпиха първенството на зеленчуковите кремсупи. Тяхното предимство е очевидно – елиминира се съдържанието на проста захар (фруктоза) в плодовете, но за сметка на това се приемат много витамини и фибри.
Мнозина изобщо отказват да консумират хляб. Те обаче е необходимо да узнаят за една от основните кулинарни тенденции - хляб на основа закваска от естествено ферментирала ръж. Той е вкусен, полезен и не води до излишни килограми в сравнение с другите видове.
Ядливи цветя
Да завършим нашето „ревю” с много красота – ядливите цветя я носят във всяко блюдо. Напоследък готвачите ги добавят в десерти, салати и дори в основните ястия. Наистина с тях всяка гозба изглежда изискано и разпалва апетита.
Хитът „Облаци от яйца”
Този вид омлет, който напомня външно на облак с жълто слънце по средата, светкавично стана нов моден кулинарен тренд в света.
В приготвянето няма нищо сложно – просто разбийте и запечете всеки отделен белтък във фурната за около 2 минути, като не забравяйте да оставите вдлъбнатина за жълтъка. После го добавете и отново запечете за още няколко минутки. Следете да не се препекат, в противен случай яйцата ще покафенеят. „Облаците” се поднасят както самостоятелно, така и върху тостове.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш