Първото Infiniti на ток ще бъде SUV Концептуалният модел QX Inspiration разкрива дизайна на бъдещата гама

Трима младежи от село Оборище помогнаха на изгубена възрастна жена

Ивайло Иванов за фалшивите ТЕЛК-ове: Установихме, че повечето от епикризите и диагнозите са „coppy-paste“ – едни и същи

Върнаха 2000 лева и златото на старица, станала жертва на ало-измамници

Цацаров: Недопустимо е адвокатски кантори да се ползват за укриване на документи на други лица Главният прокурор е възложил изготвяне инструкция за действията на разследващите спрямо адвокати

Иван Гешев: Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до нуждаещите се инвалиди и болни лица Предстои да бъдат повдигнати обвинения в Силистра за фалшиви ТЕЛК-ове, каза зам.-главният прокурор

Откриха следи от неизвестен досега човешки вид

Премиерът Борисов няма да участва на форума в Давос

Грипна епидемия в Софийска област от утре

ЕС наложи санкции на служители на руското военно разузнаване заради случая „Скрипал“

Пиян изпотроши девет коли в Чепеларе

Грипна ваканция в Пловдивска област от утре до петък

Обвинени в контрабанда на 16 тона прекурсори отказаха сделка с прокуратурата Чужденците твърдят, че били натопени, а в схемата участвали агенти на ДАНС

1,7 млрд. лв. е бюджетът на София за 2019 година Общината ще инвестира в модернизация на инфраструктурата за осигуряване на по-чиста околна среда, съобщи Дончо Барбалов

Панахида за Радичков отслужиха в Берковица След молитви в храма преди десетилетия, малкият Йордан проговорил

И при храната има мода Кои са основните кулинарни трендове

От хавайското поке си облизваш пръстите.

Обикновено свързваме модерното на първо място с облеклото. Различни са тенденциите и в други области, но напоследък особено популярно стана съобразяването с „последния писък” на модата в храненето.

Прахообразен суперфуд

Освен че станаха много популярни, тези храни са изключително полезни, особено моринга, спирулина и матча.

Морингата е известна като „дървото-чудо” и „дървото, което никога не умира”. Доставя повече от 90 фитонутриента. Освен че е високопротеинова храна, съдържа почти 4 пъти повече калий от бананите, 2 пъти повече витамин А от морковите и 2 пъти повече фибри от овеса. Ползва се като чай, добавя се към фрешове и смутита, поръсва се върху сосове и варива.

Спирулината, вид синьо-зелени водорасли, е концентриран източник на протеини, витамини, антиоксиданти и други полезни вещества. Ползва се най-вече като хранителна добавка или за подсилване на смутита и зелени напитки. В някои части на света е ценен продукт против недохранване.
Матчата е висококачествен японски фино смлян зелен чай с вековна история. Съдържа 10 пъти повече полезни съставки от обикновения зелен чай.

Покълнали зърна

Историята на производството на покълналите зърна (mikrogrin) започва в САЩ още през 80-те, когато шеф-готвачите направо се влюбват в младите (само на 7-10 дни) и ароматни крехки листенца от рукола, грах, лук, репички, люцерна, босилек, цвекло и т.н. В началото те се използват само за декорация на блюдата, но се оказва, че съдържат от 5 до 30 пъти повече витамини и полезни вещества от възрастните растения. Голяма полза в малък обем – това е девизът на микрогрина, който способства за прочистване на организма и подмладява клетките.

Царственият черен цвят

Трендът е валиден още от миналата година. Мнозина смятат това цветово оформление на храната като по-концептуално и апетитно. Блюдата с добавено мастило от сепия или активен въглен продължават да са наслада за очите.

Напоследък обаче кулинарите заложиха на натуралното и приготвят крекери от водорасли, пудинги от черен сусам, топли салати от черен ориз или киноа, черен боб или леща и десерти с двойна порция какао.

Хавайско поке

Забравете за „Цезар” и „Нисуаз”! Най-популярна по модните хранителни „подиуми” е салатата „Поке” от сурова нарязана риба на кубчета. В хавайската кухня тя служи за предястие, понякога и като основно блюдо. Традиционните форми са от тон и от октопод, а адаптациите могат да включват всички видове морски дарове – от риба меч до омар или черупчести мекотели. Добавките са билки, подправки, ядки, маринати, плодове, зеленчуци и дори тофу.

Най-популярна е салатата със сурова риба тон, която се маринова в соев сос с добавяне на лук, сусам, уасаби, люта чушка и ядки.

Вафлени чаши и моктейли

Модните тенденции промениха традиционното сервиране на любимото кафе. Днес се смята за много изискано еспресото да се поднася в малки вафлени чашки, покрити отвътре с черен шоколад.

Отлично хрумване за трезвениците са моктейлите – така в САЩ наричат безалкохолните коктейли с ефектна презентация. Името им произлиза от английската дума mock (фалшив, лъжлив).

Кремсупа и ръжена закваска

Диетата на Гуинет Полтроу за отслабване вече стана модна тенденция. Прехвалените смутита отстъпиха първенството на зеленчуковите кремсупи. Тяхното предимство е очевидно – елиминира се съдържанието на проста захар (фруктоза) в плодовете, но за сметка на това се приемат много витамини и фибри.

Мнозина изобщо отказват да консумират хляб. Те обаче е необходимо да узнаят за една от основните кулинарни тенденции – хляб на основа закваска от естествено ферментирала ръж. Той е вкусен, полезен и не води до излишни килограми в сравнение с другите видове.

Ядливи цветя

Да завършим нашето „ревю” с много красота – ядливите цветя я носят във всяко блюдо. Напоследък готвачите ги добавят в десерти, салати и дори в основните ястия. Наистина с тях всяка гозба изглежда изискано и разпалва апетита.

Хитът „Облаци от яйца”

37-7

Този вид омлет, който напомня външно на облак с жълто слънце по средата, светкавично стана нов моден кулинарен тренд в света.
В приготвянето няма нищо сложно – просто разбийте и запечете всеки отделен белтък във фурната за около 2 минути, като не забравяйте да оставите вдлъбнатина за жълтъка. После го добавете и отново запечете за още няколко минутки. Следете да не се препекат, в противен случай яйцата ще покафенеят. „Облаците” се поднасят както самостоятелно, така и върху тостове.

37-6

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.