Какво да правим при мъртво вълнение?

 

Зачестяват случаите на инциденти в плитки води

Гребете успоредно на брега, не към него

През лятото зачестяват съобщенията за смъртни случаи в плитките води. Причината за това са особените течения по крайбрежието. Техни жертви могат да станат както начинаещите, така и опитните плувци.

Обратното вълнение, се нарича още мъртво, дънно, дърпащо и представлява силен поток, насочен перпендикулярно, а понякога и косо, от бреговата линия към открития океан, морето или езерото.

Вълните носят голямото количество вода към брега, което, след това, образува обратния поток. Най-често той се среща в най-дълбокото място, след което се влива обратно в океана. Ширината на разриването на дъното може да варира от 2-3 и стига до 50 метра, а интензивността на течението може да достигне от 4 до 16 км/ч. Може да се каже, че това е река, която внезапно се появява във водата и променя посоката си. И не се влачи по дъното, а се носи далеч от брега и се образува за броени минути.

„Ако силен вятър избутва водата към брега, тогава от едната страна на брега водата ще се движи към центъра, а от другата сякаш ще се образуват две насрещни струи. Те се срещат, и водата трябва да отиде нанякъде и ще се появи много силно струйно течение в центъра“, казва Пьотр Завялов, заместник-директор на Института по океанология „Ширшов“ към Руската академия на науките.

Визуално мъртвото течение може да се разпознае по следните признаци:

- ивица бърза вода, перпендикулярна на брега,

- водните зони в близост до брега, които се различават по сянката си от останалата част от водната повърхност,

- морската пяна, растителността, водораслите, които се отнасят от брега с определена скорост,

- празнините в линията за прибоя с ширина от няколко метра, където няма вълни,

- по-чистото дъно в сравнение с другите зони.

Какво да правим ако попаднем в обратно вълнение? Основното нещо е да не се паникьосвате! Хората умират, не защото обратното вълнение ги отнася далеч от брега, а защото се паникьосват и губят своите запаси от сила. Не трябва да плувате към брега, ако ви тегли навътре. Трябва да гребете строго успоредно на брега. Веднага щом почувствате, че вълнението е отслабнало, можете да изплувате към сушата. Ако вълнението е твърде широко и не можете да изплувате, тогава трябва да се опитате да останете на повърхността и да изчакате, докато то загуби силата си. Има вероятност обратното вълнение да ви изхвърли върху вълните, които се насочват към брега.

(Превод за "Труд news" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука