Как почвата на Луната може да е плодородна?

Учените засадиха растение в симулирана среда

Обогатили почвата със специални бактерии

Ако човечеството някога установи дългосрочни бази на Луната, ще има нужда от редовен източник на храна. Не е практично обаче да се мисли, че може да се засади царевица или пшеница в обикновена лунна почва в оранжерии на Луната и да получи добра реколта. Или каквато и да е реколта изобщо. Но учените предприемат стъпки към превръщането на лунното земеделие в реална възможност, пише Ройтерс.

Изследователи твърдят, че са намерили начин да превърнат бедната лунна почва в плодородна чрез вкарването в нея на бактерии, които увеличават наличието на фосфор, важен хранителен елемент за растенията.

Те са извършили експерименти с близко до тютюна растение, използвайки симулирана лунна почва, т. нар. лунен реголит, в лаборатория в Китай и са открили, че такава почва, третирана с три вида бактерии, води до развитие на растения с по-дълги стъбла и корени, както и по-тежки и по-широки групи листа в сравнение със същата почва без микробите.

Според изследователите действието на бактериите прави почвата по-кисела. Тази среда с ниско pH кара неразтворимите минерали, съдържащи фосфати, да се разтворят и да освободят фосфора в тях, увеличавайки наличността му за растенията.

„Важността на тези открития е, че можем да използваме микробите, за да превърнем лунния реголит в биосъобразен субстрат за култивиране на растения в бъдещи лунни оранжерии“, обясни изследователят Итонг Ся от Китайския селскостопански университет в Пекин, водещ автор на проучването, публикувано в списанието „Къмюникейшън байолоджи“.

В проучване, публикувано миналата година, изследователи в САЩ са отгледали цъфтящ плевел, наречен Arabidopsis thaliana, в 12 контейнера с размер на напръстник, всеки от които съдържа грам истинска лунна почва, събрана по време на мисии на НАСА преди повече от половин век.

Растението, наричано още кресон, е широко използвано в научните изследвания. Конкретно в това то расте, макар и не толкова добре в лунната почва, колкото във вулканична пепел от Земята, използвана за сравнителни цели, което предполага, че лунната почва може да се нуждае от малко помощ, за да стане по-плодородна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука