Кирил Петков иска и "международни експерти" по делото за гражданството му

Снимка: БНТ
Кирил Петков

Кирил Петков е дал всички документи, които притежава, на Конституционния съд, и ще уважи тяхното решение. Това заяви пред БНТ бившият служебен министър на икономиката.

"Две неща, които за мен са важни - едното е да може да ме конституират: аз искам да мога да кажа моята гледна точка, и другото е, много е важно, защото това не е само българско право, а има и международен аспект, трябва да поканим и международни експерти. Всяка държава трябва да държи на собствения си суверенитет, като сама решава в кой момент един гражданин се е отказал, или не се е отказал, не трябва да се разчита на чужди бележки", каза той.

На въпрос, ако след 20 август не е канадски гражданин, но през април е бил, според българското законодателство подписите му като министър легитимни ли са Петков отговори, че са стабилни.

"Има много практика в миналото в Конституционния съд, когато се казва, че са стабилни, не биха били стабилни, ако Конституционният съд би се произнесъл, че не съм в правото си, тогава след този момент би трябвало да не са стабилни. Но преди това са абсолютно стабилни", коментира той.

Четири месеца Кирил Петков е бил служебен министър на икономиката в нарушение на конституцията. В това вече няма никакъв спор, коментираха в петък юристи пред “Труд”, след като Петков час преди края на работното време на Конституционния съд представи сертификат от канадските власти.

Юристи коментираха също, че има натиск върху Конституционния съд да бави решението по дело №18 образувано на 16 август по искане на 55 народни представители от 46-ото НС от ГЕРБ. Искането е за установяване на противоконституционност на Указ №129 (от 10 май) на президента на Република България за назначаване на служебно правителство от 12 май 2021 г. Магистрати от КС са убеждавани, че преди изборите не бива да има решение, за да не се търсели политически дивиденти и решението да не се превръщало в част от предизборната кампания.

На 12 октомври Конституционният съд ще има заседание за приемане на документите по делото за Указ 129. В понеделник изтича срокът, в който поканените известни юристи проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Наталия Киселова трябва да представят правни становища по казуса.

Кирил Петков иска да бъде конституиран като заинтересована страна и да му се даде срок от един месец, за да подготви писменото си становище, а сега заговори и за "международни експерти".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика