Криза за лични лекари, акушерки и медсестри

80% от младите специалисти по здравни грижи сменят професията, за да не са работещи бедни

България е изправена пред катастрофа заради растящия дефицит на здравни кадри. Това заяви д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз, която участва в кръгла маса, посветена на разработването на общинска здравна стратегия във Варна.

В дискусията се включиха представители на Медицинския университет, големите болници и общината. Като университетски център Варна стои сравнително добре с 48% осигуреност с лекари на глава от населението при средно 41% за страната, но има региони като Търговище, Разград и Смолян, където дори няма достатъчно лични лекари, поясни Павлова.

Според нея 450 са вакантните места за джипита у нас. Дефицитът ражда мегапрактики с по 8000 пациенти, част от които докторите изобщо не познават. "Тези българи на практика са лишени от достъп до здравната система, какъвто им се полага по Конституция", подчерта Павлова.

Проблем има и в доболничната помощ, където 1/3 от лекарите са над 50 г., а най-тежък е той при акушерките. Във Варненско недостигът гони 1000 бройки, а дупката попълват пенсионерки, най-възрастната от които е на 78 г., посочи Райна Бояджиева, председател на Районната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/.

Според нея само за доболничната помощ у нас не достигат 11 000 медсестри. "80% от младите специалисти по здравни грижи избират друго поприще заради ниските стартови заплати от 500-600 лв., които ги превръщат в работещи бедни. Тъй като лечебните заведения са търговски дружества и НЗОК не остойностява труда на сестри и акушерки, всеки заработен лев от касата се разпределя субективно", подчерта Бояджиева.

От БАПЗГ настояват МЗ да изготви стандарт по здравни грижи, а касата да фиксира цени за труда им по всяка клинична пътека. "Докато важи унизителното правило между медици и пациенти да се разменят пари и докато държавата не стане коректен платец на здравни осигуровки за всички 9 категории лица, за които е поела ангажимент, проблемите в сектора няма да се решат", категорична бе и д-р Павлова. Тя подчерта, че БЛС настоява приходите от здравни осигуровки да се обособят в отделна сметка, за да се види колко точно са постъпленията и откъде идват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве