ООН търси нов план за климата

Жилищата в Пловдив поскъпнаха с 8 на сто Апартаментите с две спални станаха хит

Тръмп се появи изненадващо на световната среща на ООН за климата

Хотели са ужилени от фалита на Томас Кук Зимните курорти имат време да продадат стаите си

Борисов: България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят Работим за достъп до най-модерните методи за лечение, заяви премиерът

Застраховат армията за 192 000 лева

Стотици хиляди бедстват заради фалита на „Томас Кук” (обзор)

Почина проф. Никола Георгиев

Министър Ангелкова за фалита на туроператора „Томас Кук“: В непрекъснат контакт сме с британското посолство

Премиерът Борисов: Членството на страната ни в НАТО и ЕС е основа на отбранителната политика на България

Взрив в супермаркет в Австрия рани 9 души

АТАКА иска да се забрани продажбата на държавни имоти

Исус „умря“ на ринга, възкръсна във фейсбук (обзор)

БСП регистрира кандидатите за районни кметове, кметове на кметства и листата за общински съветници в София

Дворът на кирилицата приюти патриарх и митрополит

Лидерът на АБВ Румен Петков пред „Труд“: България трябва да защити интересите си в арабския свят Съсипваме държави, които допреди няколко години бяха източник на стабилност

Активността на председателя на АБВ Румен Петков по отношение на държавите от арабския свят предизвика интереса на „Труд“. Каква е целта на срещите на ръководството на АБВ с посланици от арабските страни, както и с представители на арабски организации в България, защо Румен Петков бе на посещение в Ливан и има ли шанс България да върне позициите си в арабските страни. Това са част от въпросите, които зададохме на Румен Петков.

– Г-н Петков, как можем да си обясним повишената активност на ръководството на партия АБВ към арабските страни?
– За политическа партия АБВ въпрос на осъзната необходимост е да защити националния интерес в арабския свят, където България има съществен принос при формиране на управленския потенциал, при формиране на управленския елит при изграждането на инфраструктура, при изграждането на мрежите на здравеопазването и на образованието, както и на електропроизводителните и електропреносните системи. За съжаление, България загуби този потенциал след 1990 г., и то го загуби катастрофално. Нещо повече, ние сме и пряко потърпевши от т.нар. и никому необяснена Арабска пролет. Ние дадохме жертви в арабския свят чрез военните си мисии. Загубихме от търговското си присъствие, да не говоря, че загубихме и от политическата си тежест, авторитет и инструменти на влияние. И затова АБВ прави и ще направи всичко възможно България да се върне с водещи позиции в арабския свят.

– Как ще стане това?
– Първата стъпка в тази посока бяха серия от срещи с посланици от арабските държави, с 11 асоциации на арабски граждани и първото посещение в арабска държава. Посещението в Ливан премина при изключителен успех и много добри за България резултати. Срещнах се с министър-председателя на Ливан Саад Харири и получих неговите уверения, след настоятелната ми покана, че би участвал в Ливано-български бизнес форум през ноември в София. Разговарях с премиера Борисов, той ме увери че ще покани ливанския си колега. С чувство на радост и гордост ще кажа, че г-н Харири демонстрира познаване на отношенията България-Ливан в годините назад и показа познаване на ситуацията в България. Харири изпрати поздрави на Борисов, с когото имат лични отношения, изградени в годините. Това ме кара да бъда оптимист, че двамата биха могли чрез бизнес форума да поставят основите за завръщането ни в икономиката на Ливан и оттам в икономиката на арабския свят и същевременно да създадат климат за ливански инвестиции в България. Известно е, че Ливан е богата, просперираща държава.

– За какви инвестиции става въпрос?
– От разговора ми с министър-председателя Харири и от цялата серия от срещи (с Фади Арак, генерален директор на образователното министерство, с Ахмед Аладин, президент на ливано-българския бизнес форум, с Набил Итани – председател на инвестиционния съвет на Ливан и Мохамед Чадкаир – президент на ливанската икономическа организация), които проведох в Ливан, стана ясно, че те проявяват много сериозен интерес към енергийната експертиза на България, в туризма, в търговията и доставките в България на техни сушени плодове, проявяват интерес и в областта на образованието. Те настояват да се възстанови и директната авиолиния София-Бейрут. Проявяват интерес и към участие на България, и то като държава, в изграждането на инфраструктура, на нови енергийни мощности и електро­преносна мрежа. Имат интерес и в областта на проучванията и добива на нефт и газ. Смятат, че могат да се направят партньорства между български и ливански предприятия и да се реализира сериозно българско икономическо присъствие в Ливан. Заинтересовани са да инвестират в България в предприятия за производство на млечни продукти за директен експорт за Ливан и арабския свят. Готови са да обсъждат проекти в леката промишленост, както и засилване на стокообмена.

– Т.е. наши фирми да изграждат инфраструктурни обекти в Ливан?
– Да. Ливан подготвя и е в процес на реализация на инвестиционна програма в порядъка на над 11 млрд. долара по програмите Sidra 1, 2 и 3. И в нея България, и то пак повтарям като държава, може да намери много сериозно място, не само поради силата на традициите, а защото ние сме участвали в инфраструктурата на Ливан – участвали сме в изграждането на детски, на здравни заведения, както и в обучението на висшисти. Така че България има много голям шанс чрез предстоящия бизнес форум да се върне на бял кон в арабския свят и чрез Ливан да търси разширяване и възстановяване на влиянието си в този размирен в момента свят, но свят с голям потенциал.

– Казахте, че Ливан проявява интерес и в областта на образованието…
– С генералния директор на министерството на образованието Фади Арак проведохме задълбочен разговор и той пое ангажимент чрез мен да изпрати на ректорите на висши учебни заведения в страната, които проявяват интерес, покана да презентират своите учебни програми на английски език в Багдад през месец ноември. Вече имаме разговори с няколко висши учебни заведения. Освен това поне петима посланици от арабски страни проявиха интерес да посетят български вузове и да говорят за технологията, за инструментите за поканване на арабски студенти да учат в България.

– Няма ли опасност чрез арабските студенти в България да влязат терористи?
– Според мен такава опасност е сведена до нула по две причини. Говорим за официални междудържавни взаимоотношения и за инструменти за прием на арабски студенти. И сега в България се обучават, макар и малко, арабски студенти. Инструментите, които страната има като гаранция, са достатъчно сериозни. Не говоря за това, че терористите имаха възможност няколко години да влизат като бежанци и те влизаха. Част от тях продължиха за Европа, част от тях бяха екстрадирани. Подобно опасение би звучало спекулативно, да не кажа грозновато. Ние, Европа в стремежа си да налагаме демокрацията, не оставихме камък върху камък в няколко арабски страни – Ирак, Либия, а с последователни усилия правим същото и в Сирия. Съсипваме държави, които допреди няколко години бяха източник на стабилност, на просперитет и бяха преграда пред миграционната вълна. И което съвсем не е маловажно – там управляваха светски режими. Ние, Европа, предизвикваме двата бича, които ни удрят всеки ден и час – единият е миграцията, другият е бежанската вълна.

– Защо твърдите, че Европа предизвиква това?
– Защото в тези години ние, начело със САЩ, разбира се, сме в центъра на Арабската пролет. Без да си дадем сметка, че това ще генерира мизерия, а мизерията генерира миграция. Впрочем, ние сме в състояние на Трета световна война. Г-н Паси повтори това, което аз говоря от няколко месеца – че ние сме в състояние на Трета световна война. Какво означава да се изправи министър-председателят на една европейска държава и да излъже по най-циничния начин, че в еди-коя си арабска държава има химическо оръжие.

– Кого имате предвид?
– Тони Блеър. Той излъга, извърши се агресията в Ирак, бяха избити хиляди невинни хора. Съсипахме Ирак. И никой не търси сметка на Тони Блеър за това посегателство върху човечеството. Защо никой не дава Блеър на съда в Хага? По сметки на организации за защита на човешките права от САЩ ние от цивилизована Европа сме избили над 6 000 жени и деца в арабския свят. Защо никой не говори затова? Да речем, че Саддам и Кадафи си получиха заслуженото, какво правим с Блеър. България трябва да се изправи с достойнството си на държава, която е изграждала, цивилизовала и образовала в арабските страни и да потърси своето място и своя интерес.

– Кой се извини на българските медици, които бяха толкова време в либийските затвори и мислите ли, че някой би поискал след това да отиде в Либия?
– Мисля, че и в момента има български бизнес в Либия. Аз бях преди 3 години в Либия начело на делегация, която се срещна с директора на Националната полиция и председателя на комисията по образование. И там има стремеж за възстановяване на взаимоотношенията с България, но самата Либия продължава да има проблем. Колко министър-председатели, колко кабинета се смениха в Либия от налагането на демокрацията? А и всъщност каква демокрация има? Аз когато бях там, държавата беше в състояние на гражданска война. И сега не е много по-различно.

Когато налагаме демокрация с цената на хиляди човешки животи, с цената на съсипване на социални системи, на системи на образование и здравеопазване, и то на светски държави… Ще бъда щастлив, ако някой ме опровергае, че не сме съсипали Ирак и Либия и че не сме избили хиляди невинни хора. Казвам избили, ние, Европа. САЩ, да – те бяха водещи, но ние, Европа, участваме там с един зоологически ентусиазъм, нещо, което не може да бъде обяснено на нормалния човек. Никой не търси сметка, а това са военни престъпления. Макар че можем да ги наречем по много различни начини.

– Как мислите, че ще станем по-хуманни, след като навсякъде в Европа сега излизат на преден план националистически, и то крайно националистически, партии?
– Това се случи в Испания, под една или друга форма, в Италия, в Австрия… В Германия с много крайни, тежки отенъци – това е втората политическа сила в момента. Една от причините е, че ние продължаваме да не си задаваме въпроса: “Какво продиктува бруталната ни намеса в Арабския свят и какво доведе няколко милиона мигранти?” Ние не си ли отговорим на този въпрос, не видим ли нашата вина ние продължаваме да участваме в лъжата. Ние европейците, лъжем нас европейците. И европейските институции докато продължават да се държат по този неадекватен начин, тази конструкция на Европа може да бъде пометена. Хората в Европа искат радикална промяна. И това не се ли разбере сега, тежко ни и горко.

– Какви са параметрите на една такава радикална промяна?
– Това в Германия какво е?

– В Германия е реакция срещу политиката на Меркел, която канеше бежанците да дойдат, защото имаше нужда от работна ръка.
– И традиционните политически сили бяха унищожени. В Австрия какво стана? Традиционните политически сили бяха смачкани.

– В България, слава Богу, такъв процес няма.
– Живот и здраве, се казва в такива случаи. В България няма, но ние говорим за Германия и за Франция. Две държави, в които е малко повече от 1/3 от населението Европа. Ако ние не виждаме, че този тип политика ражда агресия вътре в Европа, защото това в Германия е агресия на германци срещу германци, това е агресия на мюсюлмани срещу християни и обратното. И ние продължаваме да не искаме да видим колко деца мюсюлмани са родени в Германия за първото тримесечие на тази и последното тримесечие на миналата година – повече отколкото са християните. Когато ние от АБВ предупредихме, че се отива към смяна на генофонда на Европа, всички си мълчаха по другарски. Е, какъв е резултатът днес? Иска се линч, иска се избиване, иска се изритване, иска се смазване, да се давят в морето… Не виждаме ли, че този цинизъм ни връща 70-80 години назад. Но докато ние не искаме да видим процеса в дълбочина, като зародиш и къде е нашата вина в този зародиш, ние няма да видим нищо. Ще констатираме всеки следващ път, че резултатите са малко изненадващи – традиционната десница я няма, традиционната левица я няма. Какво означава сега Европейската комисия и Европейският парламент да се занимават с Унгария? Какво и на кого показваме? Ние пък в България, нашата неграмотност, надмина и най-мрачните ми прогнози. Първо – по процедурата срещу Унгария трябва да е ясно, че Европарламентът не може да отнема правото на гласуване на дадена държава, Но неграмотността на нашите евродепутати е ударила тавана. Европейският парламент не може да отнеме правата на която и да е държава да гласува. Второ, ние продължаваме да не виждаме, че всъщност България и Румъния сме тези, които фактически сме санкционирани. Защото и процедурата срещу Полша не е завършила. Ние вече единадесета година не можем да се преборим нашият Мониторингов механизъм по правосъдие и вътрешни работи да бъде премахнат и спрян, а сме се загрижили какво ще правим с Унгария. Ние ще доотвратим българина и резултатът ще бъде много лош за демокрацията и демократичните устои на нацията. Това, което се случва не може да бъде възприето с енергия за бъдещето. Затова от АБВ казваме: “Ние в Европарламента ще се борим против двойните критерии и за истината.”

– Това би могло да стане, ако имате ваши евродепутати.
– Ще се борим да имаме. И ще искаме от всички да излязат сега и да кажат ние втора категория ли сме или не. Защото, като искаме Меркел да ни щипка по бузката и да ни се радва, като на коледна елха, ще кажем и ние като г-жа Меркел: “За нас газопреносната мрежа и пряката доставка на газ от Русия е икономика. Независимост. Като ни докарат американците тръба от САЩ на такава и по-ниска цена, добре дошли. До тогава, да бъдат любезни да си затварят човките.

Нашият гост
Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Бил е кмет на родния си град, министър на вътрешните работи, три мандата народен представител. Един от съучредителите на партия АБВ. От третия конгрес на АБВ на 19 май тази година е председател на партията. Семеен, с двама сина.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. A KATO IMA,,NUZDA OT RABOTNA RAKA,,GERMANSKATA IKONOMIKA,ZASHTO NE NAZNA4I NA
    RABOTA DESETKITE MILIONI BEZRABOTNI GRAZDANI NA EVROSAJUZA,AMI E TRAGNALA DA GI
    TARSI SRED ,,BEZANTZITE,,OT DRUGI KONTINENTI?!

  2. Au zapalkata o6te li polzva fontana za pikaene kato pozarnikara?

  3. Типично за въртизадниците от абв е днес да говорят едно, утре да гласуват друго…

  4. Петков е един от тези, които вместо да вложат всичко нужно за промяната в БСП, като се почне от А,Б,В, те решиха да се роят без да им пука за столетницата, така се пръкна „партия“ блудница – АБВ за утоляване на лични страсти. Но и това не се получи.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.