Любен Дилов-син - Отново на борда

През последните години вечно свежият интелектуалец, писател, сценарист, политик - Любен Дилов-син рядко можеше да бъде видян в България. За него имаше една единствена страст - гмуркането в диви води, на диви места. Познават го в Мианмар, в Джибути, в Индонезия. Малките русалки разказваха легенди за него и се прибираше в България, само когато трябваше да пусне поредния брой на “Плейбой” и да организира поредния конкурс “Плеймейт на годината”.

Всичко това приключи - първо пандемията, тектоничният свят (особено в Мианмар) рязко ограничиха неговия начин на живот, а след смъртта на Хю Хефнер, “Плейбой” замина в историята и на талантливия мъж не му остана нищо друго освен да се върне към политиката. Народният представител - Дилов-син трябва да престои в Събранието само година, докато светът се сдобие със стаден имунитет или просто този парламент бъде заменен извънредно с друг, както мнозина предчувстват.

Без никакво съмнение Дилов е онова нещо, което ако присъстваше в парламентарните групи на ГЕРБ в предишни парламенти, и при това в по-големи количества, резултатите днес щяха да бъдат различни.

Както видяхме, освен лидера Борисов, обсипан в бяло в снежна Банкя, единственият свободно говорещ народен представител на коалицията, беше Любен Дилов-син. Беше свеж както винаги, не прозря врагове сред медиите. Така ще бъде със сигурност и в Народното събрание. Няма да се заяжда с опонентите, а ще се майтапи, няма да избягва срещи, няма да бяга от медиите. Изобщо този политически борд му е достатъчно познат, както и брода на всяка лодка в Индийския океан.

Любен Дилов-син влезе в коалицията много изненадващо. Точно, когато по бТВ вървеше “България търси таланти”, в което шоу той е е неизменен участник, като член на журито. Там също е много опитен. При всяка възхвала на претендентите за титлата, той казва “Ей, сега ще излезе едно 5-годишно момиченце, да запее “Камино” и ще ви гледам сеира”.

Като почетен председател на единствената партия, в която е членувал - “Гергьовден”, той подписа споразумение с ГЕРБ и беше сложен веднага начело на листата в Бургас. Останалото вече е социология и история.

Любен Дилов-син е роден на 19 ноември 1964 г. в София. Син е на българския писател-фантаст Любен Дилов (1927 - 2008 г.). Завършва 32-ра гимназия в столицата и Факултета по журналистика на Софийския университет “Климент Охридски”, специалност “Печатни медии”. Редактор е в няколко печатни издания, като вестник “Поглед”, списание “Литературна академия” и др.

От 1990 г. се занимава със създаването на телевизионните предавания “Ку-ку”, “Каналето”, “Хъшове”, “Шоуто на Слави”. Той е двигател и основен идеолог на тези предавания.

След 2001 г. Дилов-син навлиза в политиката на България. Той е създател и първи говорител на движение “Гергьовден”, а през 2003 г. става и негов председател. От 2004 г. е собственик и редактор на вестник “Новинар”. През 2016 г. продава вестника на Делян Пеевски, който скоро след това го спира. Член е на Интернет общество - България от 1 май 2001 г.

От 11 август 2010 г. е главен редактор на българското издание на италианското списание “L'Europeo”. Разведен е, има три деца. Автор е на 11 книги.

 

С уникално чувство за самоирония

Той е сред идеолозите и създателите на култовите телевизионни предавания като Ку-ку, Каналето и Шоуто на Слави. Неговите текстове са белязани от уникалното му чувство за ирония и самоирония. А книгите, които е прочел, самият той не може да преброи. В личния си живот е благословен с три вече пораснали деца, за които той е опора и верен приятел. Не спира да търси цветни и пъстри хора.

Нели Хаджийска, водеща по Би Ти Ви

 

Той винаги има мисия

Той беше едно вечно запъхтяно, забързано момче. И винаги беше с някаква мисия. Сега порасна и стана мъж хубавец. Любо беше за мен абсолютна подкрепа след смъртта на майка ми, а след това и на баща ми - отидоха си един след друг. Ние си пишехме непрекъснато и за мен той беше като брат. Беше моя психологическа опора. Той има изградена една стена - много си пази собствените територии и в това е много силен. Познавам го достатъчно добре, за да знам кога му е било тежко и трудно. Имало е моменти, в които той ми се е карал жестоко. Имали сме конфликти, но за мен той е човек роднина. Неговата страст е да създава хора личности.

Милена Фучеджиева, писател и публицист

 

Сериозен и чувствителен човек

С Любо се познаваме от шоуто “България търси талант”, където бях на бекстейджа. Любо е това, което всички виждат. По никакъв начин не играе роля. Той е естествен човек. Виждам много общи черти между нас, като например, че и аз изпадам в една такава роля, да забавлявам другите, но не знам дали други виждат това, което аз виждам - той е много, много дълбок, сериозен, чувствителен човек. Зад този образ, който всички познават, той крие тази дълбока чувствителност. И да, никога не те допуска до тези дълбини. Освен друго, той е една енциклопедия.

Мария Силвестър, тв водеща

Планира ново мъжко списание

След като неолибералният свят прозря в конкурсите за секси момичето - “Плеймейт”, унизително отношение към жените, той каза някои неща.

“Политическа коректност се превръща в някакъв нов фашизъм и се страхувам, че въпреки сериозната ми възраст, ще доживея времето, когато ще започнат отново да забраняват книгите на Хенри Милър, на Буковски”, сподели Дилов в интервю пред “Труд”, малко преди да стане ясен политическия му хоризонт.
Любо обаче е твърдо решен да направи ново, българско списание, не само за мъже, след като “Плейбой” отиде в историята. “Може да ви се стори странно и дори клише, но всъщност страда свободата на словото и свободата на въображението. Защото Хю Хефнър отвори една нова епоха и разшири полето на откровеността до нечувани преди него пространства. “Плеймейт” беше част от великата марка Playboy, която скоропостижно си отиде с появата на новите собственици. Те не са биткаджии и искат да правят пари от великия бранд, а не да трошат пари по дела и да воюват за каузи... Така че, това е голямата загуба. А иначе и догодина ще има списание, подобно на Playboy - ще се казва PlayStar и към него ще има конкурс, който да се надяваме, че ще стане също толкова популярен. Още повече, че ще е и за мъже, и за жени.”

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети