На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Мадлен Чолакова: Живея в Ню Йорк и съм от България Актрисата и театрален преподавател знае цената на избора да си част от културната столица на света

Мадлен Чолакова е сред малкото българи, буквално получили шанс да живеят в Ню Йорк. Зрителите навярно я помнят от филмите „Последната дума“, „Дубльорът“, „Роялът“, „Игра на любов“, „Ешелоните на смъртта“, “Иван Кондарев”, „Хора отдалече“, от телевизионната постановка „Взех те, Радке” или участията й в телевизионни филми и сериали през годините.

Днес Мадлен Чолакова живее в Манхатън, където дава частни уроци по актъорско майсторство и други помощни театрални дисциплини, като работа с източноевропейски акценти например. Понякога консултира постановки по руска и славянска драматургия, изнася лекции и семинари на тема „Източноевропейски театър до 1989”. Никога не е била на постоянна работа като преподавател и не се е явявала на кастинг за актьорска работа на сцена или пред камера, занимава се с писане или просто се радва на златната възраст в големия град. „С

Театър с главно „Т”

е трудно да се занимаваш навсякъде по света. Това е скъпоструващо и най-вече абсолютно непечелившо изкуство. Тетралната сцена тук, в Ню Йорк, е наистина огромна и включва 41 театъра на Броудуей, 40 „ъф Бродуей” и 300 независими, пръснати в петте района на града, без да се смятат университетските театри и тези към актьорските школи“, казва Мадлен.

Родена е в София през 1953 г. и мечтае за сцената от дете. „Всички деца искат да обличат костюми, да се преобличат, да се преправят, да пеят и танцуват, не бях изключение”, усмихва се на спомена си тя. Това разбиране й помага в почти десетте години театрална работа с децата в българското училище в Ню Йорк.

В НАТФИЗ я приема в класа си Апостол Карамитев, но радостта на десетината му избраници не трае дълго. Техният идол си отива още когато са в първи курс. Завършва като студентка на проф. Енчо Халачев.

Тя не помни кой, кога и защо пръв я нарича Мадлен Лудата глава, но признава, че  прякорът може би е удачен. „В живота си винаги съм била отстояваща себе си, силна и опърничава, упорита и инат, както аз искам, така да е, по моя начин, с моя морален ориентир, с моя почерк, независимо от цената. Такъв избор често те оставя изобщо без роли – смее се тя. – Но пък подобна луда роля така и никога не играх. На режисьорите им изглеждах крехка и слаба, а не огън и жупел. Най-точното определение за мен в ония години беше на Христо Бойчев. Надраска го върху афиш на негова пиеса, която играхме в театъра: „Ах, МадлеД, Ах, МадлеД, ти си парещ лед“.

Мадлен се снима в киното още преди академията, докато следва и след това до 1997 г. – също и в студията за телевизионни филми, в телевизионния театър и в студентски работи, в реклами. Сега тя признава, че някои от тези филмови участия дори не помни. Навярно защото

не харесвам изцяло нито една своя роля

казва актрисата. След завършването, още съвсем млада, цели 8 години е асистент по актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ, но през 1987 г. напуска, доста разочарована от системата. Междувременно завършва специализация в Лондон със стипендия от Британския съвет. Избира си да учи английска култура след 1940 г., защото съдържа автори и драматурзи, непознати или забранявани дотогава в България. „Този курс промени мисленето ми. Учехме дисциплини като литература и драматургия на протеста, феминизъм, история на рок и поп музиката, позията на ЛГБТ движенията – все неща, за които тогава не бях и чувала“, казва тя.

През 1990 г. Мадлен е една от вдъхновителките и основателките на първите частни театри у нас – първо на „Свободен театър“, а по-късно се влива и в театър „Алтернатива“. „Разпаднахме се през паметната 1997-а. Тогава от 37 малки недържавни театри през 1990 г. вече бяхме останали едва 3″, казва актрисата.

През 2013 г. Лудата глава Мадлен отново се връща на театралната сцена в София и пак в малка независима формация – VOX POPULI. Въпреки наградите, получени за “Дом”, един вербатим спектакъл на театърa, тя намира за отчайващо, че младите неформали в театъра и до ден днешен имат същите проблеми, които са имали каките и батковците им през 90-те години; че в страната реформите в театъра се застъпват една друга, но все още няма качествен и добре работещ театрален закон. Няма сериозни и уважавани съсловни организации, нито развит културен пазар, включващ театралната продукция. Липсва мотивация за разгръщане на продуцентство и за набиране на стредства, нито има сериозни дивиденти за спомагащите и даряващите за театър личности или компании, възмущава се Мадлен.

Казва, че преди 1997-а не е мислила да емигрира. „През първите години след ноември 1989-а

надеждата ни за ново начало беше огромна, чиста и много наивна

От това и разочарованието в края на 90-те болеше още повече. Изразихме тъгата и разочарованията си в един забележителен филм на Илиян Симеонов “Имам идея”, казва Мадлен. Но тогава, през 1997-а освен себе си и професията, тя има семейство и дете и в началото на 1998-а започва да проучва дали и как ще може ли да заживее в Америка.

Най-напред пробва сред българи в Чикаго. За да се издържа, работи като продавачка в магазин за ски оборудване. По-късно в Ню Йорк това ще й помогне да продава скъпи вечерни тоалети в магазина Блумингдейл. За малко работи в голяма корпорация на Уолстрийт, обслужваща държавния сектор, в сграда, съседна на Нюйоркската борса. Но смъртта на баща й в София и грижите за майка й инвалид я връщат в родината. Това е и краят на работата й там, която, макар и добре платена, така или иначе я изпълва с отегчение и досада.

В първите години наученото в Лондон и в Академията в София й дава кураж да опита да си намери работа и с преподаване на театър. „Бързо разбрах, че академична кариера в театралните училища и университети  в Ню Йорк се постига по-трудно от договор за роля на Броудуей – разказва тя. – Започнах с лекции по източноевропейски театър, за тях ми помогна Томас Де Тита от университета в Джорджия, където и поставих първото си театрално предствление “Бяла приказка” на Валери Петров. Много съм благодарна и на вече покойния Младен Киселов. Замествах го в университета „Карнеги Мелън” за един летен семестър и по-късно ми подаде ръка за работа в Нюйоркския университет.”

Издържала съм се с всякакви комбинации

– споделя тя. Два семестъра в Тексас и постановка на “Бернарда Алба”. Парите стигат за известно време и докато върнеш дълговете си, после пак започваш на кредит, докато дойде нова работа, семестър в Денвър и после пак и пак… Постоянна несигурност. Частните уроци и така нареченият театрален тренинг са постоянното спасение. Това е непрестанна борба, но свикваш с нея. Казат, че се наричала живот…

През 2013 г. Неда Соколовска кани Мадлен за участие като актриса в театър VOX POPULI за вербатим постановката „Дом“. „По това време си мислех, че от тук нататък ще садя цветя и ще плета – споделя с усмивка Мадлен. – Всъщност винаги ще съм благодарна за шанса отново, на 60-годишна възраст и след 17 години пауза, пак да преживея сценична тръпка, да работя с екип, с приятели. Радвах се, че създадохме спектакъл с кауза – за съдбата на бездомните хора в София, че помогнахме на поета Борис да си намери дом. В София обаче не знаех как да изразя това, което изпитвах, чувствах се все по-самотна и изолирана. В края на 2014 г. по пътя обратно за Ню Йорк усетих, че за пръв път се връщам както човек се връща у дома.”

През 2015 г. Мадлен усърдно помага и участва във „Вода” (Water) – представление, създадено от сътрудничеството на VOX POPULI и малката независима театрална трупа от Ню Йорк BUILD FOR COLAPSE. Създаден с подкрепата на DRAMA LEAGUE NY и „Арт София”, България, спектакълът е разказ за родното село на баща й, за странната му съдба, свързваща двете страни и култури.

Една от най-болните теми на Мадлен е, че в световната културна столица Ню Йорк няма официален български културен център, с развят трибагреник отпред. Такъв, каквито са институтът „Сервантес”, „Гьоте институт”, „Алианс дьо Франсез”. Място, което да представя и разнася постиженията, уменията и таланта на българските творци, художници и скулптори, поети и писатели, учени и философи, певци и артисти, историята и археологията, езика и традициите на страната ни.

Живот в магията на мегаполиса

Днес Мадлен продължава да бори живота и да оцелява както всеки един от нас на малката ни планета. В Ню Йорк, ако има късмет, се занимава с ученици или завършени професионалисти с необходимост от тренинг. Сесиите са по 2 часа, но винаги продължават и повече от 4. За повече от две години тя беше и нюйоркският кореспондент на телевизия Би Ай Ти. „Златно време да се учиш на нов занаят, и то с Ралица Василева за ментор”, казва тя. Пишe, и то с удоволствие, статии за български печатни и онлайн издания.

Днес дните на Мадлен минават все повече в четене и разходки. Отделя 2 часа на компютъра и фейсбук, сутрин с кафето. После прави дълга разходка в парковете около дома си в Upper West Side, говори си с хората, познати или не съвсем, уличните продавачи от квартала, гледачки на деца, инвалиди, старци. Обича да прекарва часове в музеите, да ходи на кино, на театър и особено много в Метрополитън Опера. Старае се да не пропуска по-важно или интересно културно събитие. „Ако нещо ме държи винаги в тонус, това е безкрайното ми любопитство за новото, за различното, за нещата вън от стандартното, от очакваното и предвидимото“, признава тя.

Дъщерята на бръснаря

В чужбина обикновено никой не идва наготово. Мадлен има малка преднина с това, че в града има подслон за себе си и после за семейството си от самото начало, а това е убийствено важно в Америка. Тя дължи това на баща си, Христо Чолаков. Емигрирал, когато тя е дете, той прекарва 35 години от живота си в Ню Йорк като фризьор в малък салон за козметични и фризьорски услуги в града. „В първите години след `89-а в София – спомня си Мадлен – една моя колежка беше казала: „А бе Ню Йорк, много важно, на Мадлен баща й е бръснар в Ню Йорк.“

“Да, аз съм дъщерята на бръснаря и съм горда с това – казва Мадлен. – Горда съм с живота на баща си, с живота на дядо му и на неговите синове, първи дръзнали и прекосили океана в далечната 1904-а и после върнали се в родината си, за да се бият в Балканските войни. Върнали се с още стотина други българи, със собствени пушки, купени в Америка, от спестените в гурбетлъка пари, и оставили костите си за България. Горда съм с чистия и честно изживян живот на баща си и не ме обижда това прозвище. „Дъщерята на бръснаря” – отива ми!”, казва тя, смеейки се.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. яяяя, идеята да емигрира, поради разочарованието от промените се зародила, чак когато протежете на луканов – иван костов взел властта, а споделящите евроатлантическото бъдеще лепяха плакати с образа на германския канцлер кол който ни казва да си изберем пловдивския адвокат за президент.

 2. Istinata e shtoto veche e baba, bi trebvalo na ima mnogo vnutci i grizhi krai teh i po-malko filosofstvuvane – sled edna vozrast seki den ni e podarak ot Boga! Koi ostanal, koi emigriral ….. – zhivota teche i semeinite tcennosti sa vechni !

 3. Щом живее там ,каква поза за България като се нарича българка !

 4. Намерила къде да си прекара старините- в тоалетната на света,Ню Йорк! Разбирам да е в някакво швейцарско село или най малкото в някакво балканско село ,на чист въздух,сред домашни животни, с някакво физическо хоби… Български ми ти фукльовски работи- ще се изгуби сред океана от 150 нации и националности без да е щастлива и ще ми разправя как чрез Бродуей и Метрополитен опера достига пълното щастие, но нали важното е , че там в бг въздишат и й завиждат! Прекарах най хубавите си 16 години в тая кочина и нито за миг не бях щастлив! Но нали добрите ми но необразовани родители ни възпитаха да се жертваме за благото на децата и семейството и сме от село и сме трудолюбиви та стиснах зъби и може да се каже постигнах нещо в нормалните стандарти и мащаби- US паспорт,задочна диплома от NY university, специалност hotel management и понеже имах и статус ,,политически беглец’’ и безплатно обучение и куп дипломи от всякакви държавни училища та даже и доста сносна сума пари. Но бяха златни години за новопристигнали емигранти- имаше и работа, помощ от държавата и уважение от страна на местните! Сега оня тиквеник ги озвери,настрои ги срещу всичко чуждо,дошло в държавата им пък и за местните работата е кът и изобщо не си заслужава човек да стои там за тоя дето духа и да се прави,че всичко е окей и,че е щастлив! Ама госпожата щом наистина е щастлива- нека да си живее там! Може пък и да е щастлива- разни хора разни идеали,разни съдби и характери!Нали затова и сме 7 и кусур милиарда!

  1. Един тиквеник не е достатъчен да настрои цяла нация. Вероятно причината е в боклуците кат тебе..

 5. Да не се разбере погрешно- ,,сносната сума пари’’ не бяха дадени от държавата, а са спестени в резултат на упорит труд! Бяха времена,когато всичко беше евтино и можеха да се пестят пари. Пакет ,,Тропикана’’ беше възможно да се намери и за 0.99 долара,галон бензин нямаше и долар даже а сносна квартира можеше да се наеме и за 400-450 долара и билет от Истанбул до Н.йорк чрез Хелзинки с преспиване,вечеря и закуска в най хубавия хотел тогава в самия център , в който беше самита м/у Горбачов и Рейгън -,,Интернационал’’ струваше 410 долара. Не, че интересува някого де…

  1. Ludogorski, bil si prez nai-dobrite godini v USA, shto ne otide nauchen rabotnik – vo MIT , Columbia University, Rockerfeller University , UCSF, Stanford, Harvard University ….. – USA e zemia na naukata I otkritiata . Ni Turcia, ni BG, ni Evropa mozhe da se meri shto se otnasia do nauka . Turcite sa dobri matematitci I ochekbah akademichna rabota ot teb ! A ti – hotelierstvo s usmivka – zagubil si si godinite naistina v NY ! Dai Bozhe da si nakopal mnogo pari !

 6. Не отидох като научен работник заради вашите български щуротии! Играхте си на социализми и комунизми и накрая един гол х..! И понеже сте най умните и най отраканите на света затова сте на почетната стълбица,на първото място-отзад напред! Заради вашите идиотизми толкова хора погубихте,толкова таланти,добри млади хора са с прекършени съдби! И най лошото е, че продължавате да се вживявате като изроди,дяволи и отвратителни твари! Добре, че нацията ви в близко време е обречена на гибел и забрава! Най сетне ще се отърват тия географски ширини от просташката ви сган!

  1. Ludogorski, tezi ….-izmi ni sa chuzhdi na nas bulgarite, natresoha ni gi so kyutek i lagì, a sega otnovo ni se predlaga pretoplenata vkisnata vcherashna mandja . Poklon pred tezi, razvili Bozhiite si darove – osobeno v naukata i intelektualniot progres ! Istinata e nie bulgarite sme inteligentni, trudoliubivi, predpriemchivi, a i sme ashladisali mnogo takiva kat teb – nashite geni sa provereni i podbrani Uspeshni i v usilno i v dobro vreme sme ! Ne bidi kat bezprizorno oparnichavo shile

 7. „делиормански“-Защо не си отидеш в турцията?Нали толкова я обичаш?А говориш постоянно против БЪЛГАРИЯ!?Ние БЪЛГАРИТЕ не само,че имаме право да мразим турция,но и сме длъжни!!!Разбери това!Докато ти нямаш право да говориш против БЪЛГАРИЯ,защото ако имаш поне мъничко съвест-трябва да се срамуваш,че си турчин!Защото БЪЛГАРИНА е видял само злини от турчина!При това огромни непростими злини!И ти живееш сред БЪЛГАРИТЕ,а те в нито едно отношение не ти вредят.Защото са ХОРА!!!Защото БЪЛГАРИТЕ СА ВЕЛИКИ ХОРА !!!Падни на колене пред майка БЪЛГАРИЯ и плюй на всичко турско!Защото всичко турско е боклук.Най-вече „хората“там

 8. До Deliosmanski и другите анадолски мекерета и.помияри–тоалетната(или кенеф както викате турците) не е Ню Йорк а Турция.Завиждатена хората които са успели и живеят в чужбина,аз също от много години напуснах моята хубава България заради такива гьотверени(научни работници като тебе)какво завърши–медресето в Диарбекир по радикален ислям ли,научната ти степен каква е-дервиш ?

 9. Браво дядо Койчо!Кенефа на света от край време е ориента.Или там,където има ислям.По-точно-най-големите клозети на света са джамиите.Те за това са направени.

 10. РаспутКин,за мене не се притеснявай- аз съм прагматик,от тия,редките птици.Осигурил съм си три гражданства и в трите държави си имам къщи- кеф ми в Щатите,кеф ми в бг или в Турция! Благодарен съм на обикновените американци за всичко постигнато там,но не съм съгласен с водената от лидерите им политика.Даже ги съжалявам обикновените американци-повечето са наивни,честни,трудолюбиви и добронамерени,но са жертви на изпиващите им кръвта жълти човечета-сещаш се кои…Живота им преминава в плащане на сметки,такси и къща,която изплащат 25-30 г., та даже стига и за внуците им! Изкараните с голям труд техни пари се използват от чужда държава за чужди облаги и интереси.И децата си жертват за същата държава и интереси.Колкото до това-кой на кого повече злини е сторил…Докато продължавате да отричате истинската история на народите ще продължава и заблудата, че вие сте правите, че сте великите и че сте най най- за съжаление! Дядо койчо, коя държава е кенефа на европата – преди време чешкия карикатурист широко го разгласи! И ти добре го знаеш ама не ти отърва да го признаеш- затова и си напуснал ,,твоята хубава българия’’ и скиташ немил и недраг из широкия бял свят! Нали сте уж велики и ненадминати и нали вече няма робство и т.н. – що не се върнеш у дома, а?! Ама както е казал макето в оня стар виц: ,, камъни ли ке ядем у дома’’?

 11. Чешкият карикатурист е искал по-скоро да иронизира Българските политици.Едва ли един истински европеец ще реши да обижда целия БЪЛГАРСКИ народ,още повече,че няма причина за това.Още повече,че чехите са хора тотално лишени от злоба и отмъстителност.А имат основание да мразят някого,заради лятото на 1968г.Така,че от чехи не се обиждам.Симпатизирам им.А и не не са навредили с нищо на БЪЛГАРИЯ.За разлика от турците.От турците го вземам навътре поради две причини.Първо-не приемам да ме обижда някой,който е по-нисък от подметките на обувките ми.Все едно селски футболист да критикува кристияно роналдо и да му изтъква кусурите.Не върви.Второ-турците имат огромна,ама огромна историческа вина пред БЪЛГАРСКИЯ народ !!!Тази вина наследниците на едновремешните главорези и изнасилвачи и да искат не могат да изкупят.Така,че не върви,след като си много виновен-вместо да се извиниш или мълчиш-да критикуваш!?Нагло е.Но наглостта е отличителна черта на турците.Вие-„делиормански“поддържате същата политика и по отношение на арменците.и там-никакви извинения и гузна съвест!турчин и съвест!?А ги нападате,след като избихте един милион и 500 000 невинни хора!!!!!!!

  1. Поредното изказване, доказващо, че си идиот.

 12. ,,Изнасилвачите и главорезите’’ ги създадоха вашите измислени псевдо историци! Цялата ви история е измислена и се състои от митове и легенди- така е и с националните ви герои! Просто е ,,тъмна Индия’’ кой от тях какво,къде и кога нещо е направил! Измислиха разни епически драми,събития и герои само и само да ви възвърнат националното достойнство,самочувствие,което силно бе ерозирано през тия дълги години на Отоманско присъствие! И именно присъствие а не робство, понеже ако моите деди бяха действали и бяха ви третирали както янките и останалите колонизатори са третирали подчинените си в момента щяхме да си пишем на турски а не на български! И от написаните глупости мога да определя и възрастта ти,понеже такива промити с години мозъци продължават да повтарят измисленото ,,турско робство’’ без да дават обяснение как пък тия ,,роби’’ са имали свободата да пътуват безпрепятствено с османските си паспорти,свободно да се образоват в кой да е европейски университет,да си имат собствени български училища и църкви,да градят големи къщи и да притежават имоти и добитък без никакви ограничения! Няма що- след всички тия ,,ограничения’’ и ,,непоносими забрани и страдания’’ доста тежко робство ще да е било! Та…за възрастта ти…Тях, младите такива исторически измишльотини много много не ги интересуват- те са материалисти и реалисти.Това е свойствено и характерно за такива на твоята възраст- 50- 65 годишни,които въпреки премахването на цензурата и разкриването на неизброими исторически истини стоически продължават да вярват в неща, които въпреки,че са доказани лъжи , за тях са самата истина! Ти продължавай да измисляш и си въобразяваш всякакви негативни епитети за моя народ,но истината е , че моите деди са управлявали стотици години и са раздавали справедливост и великодушие на десетки нации без оглед на народност и религия !

  1. Napravih izledvane po neta za danatci pri Otomanite – verno chesto nasledenata danachna sistema se e zapazvala. Vo DEFTER vodoh TIMAR danatcite – osnovno vo natura, oshte ISPENCHE okolo 10-do 25%, oshte danak HARACH-danok za tceloto selo / ako nekoi selani napunat, drugite doplashtat/ , oshte – po-nisok danok za prieli Islama, kam tui dobaveni danotci na mestni Pashi i begove. Ot 1959 se vovezhda danok AGALUK za chitlitcite na 33% + 10% ISPENCHE = 43%, bez nikakvi socialni oblagi. Nema da kazvav za krven danak i danak ANGARIA/bezplaten trud za mestniot beg.

 13. За какво ми изреждаш какви данъци сте плащали?! Ще плащаш , разбира се- къде ще идеш?! В Америка и Скандинавските държави ги късат от данъци! В бг не плащаш ли? Докато аскера умира по бойните полета ти ,понеже си християнин , си освободен от военна служба в Империята и си въртиш търговията по разпростиращата се на три континента огромна Империя,вардиш проходите и обираш богатите турци и българи,гониш засуканата и палава Марийка по комшулуците, въртиш чевермето и пиеш хладното винце по балкана , гордо накичен със званието ,,народен хайдутин’’ , вършиш всякакви зулумлуци срещу падишаха и отгоре на това не щеш и данъци да плащаш! Сизи гиди хаирсъзи,авантаджии и използвачи гиди!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.