Малин Кръстев - Многоликият

Актьорът Малин Кръстев влиза в главната роля в новия български филм “Добрият шофьор”, който тръгна премиерно по кината в цялата страна. Лентата на режисьора Тонислав Христов, която разказва за съдбата на едни таксиметров шофьор по българското Черноморие, вече спечели редица награди, сред които най-добър филм и най-добра мъжка роля (Малин Кръстев) на международния София Филм Фест 2023. Заслужи и наградата на младежкото жури от “Златна роза”.

“Добрият шофьор” пресъздава част от премеждията на таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешките от миналото - спестява пари от курсове в курорта “Златни пясъци”, за да се върне при съпругата и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, дали Иван ще съумее да поправи това, което някога е било разрушено?

В главната роля е Малин Кръстев, а освен него ще видим Герасим Георгиев-Геро, Слава Дойчева, Алма Пьойсти, Амос Бротерус и др. По сценария на копродукцията между Финландия, Швеция и България, работят един от продуцентите на филма - Каарле Ахо, Константин Божанов и режисьорът Тонислав Христов; оператор е Орлин Руевски.

По време на снимките - в България и Финландия през пандемията COVID - 19, режисьорът Тонислав Христов променя сценария, добавяйки в него и лични елементи, сцени и истории, инспирирани от истинския живот на актьорите и негови. Продукцията вече спечели наградите за най-добър филм и най-добра мъжка роля (Малин Кръстев) на международния София Филм Фест 2023, както и наградата на младежкото жури на фестивала за българско кино “Златна роза”. Малин Кръстев получи и наградата за главна мъжка роля на Съюза на филмовите дейци “Васил Гендов” за 2023 г., Герасим Георгиев-Геро, спечели в категорията за поддържаща роля в същия филм, а режисьорът взе статуетката за най-добър дебют в игралното кино.

Малин Кръстев е едно от най-популярните лица, които сме свикнали да гледаме на малкия екран и в театъра предимно в комедийни роли, но той отдавна е доказал, че го бива също толкова и като драматичен актьор. Играе в много постановки на “Театър 199”, Младежкия, Народния театър и Театър “Зад канала”. Снима се в редица български и чуждестранни филмови продукции. Преподава актьорско майсторство, изявява се и като драматург и режисьор.

Малин Кръстев е роден в София на 23 април 1970 г. Завършва професионалната гимназия по транспорт и енергетика “Хенри Форд”, но бързо осъзнава, че двигателите с вътрешно горене не са голямата му страст и продължава образованието си в НАТФИЗ, в класа на проф. Елена Баева. Той е носител на наградите “Аскеер” и “Икар” за поддържаща мъжка роля, в постановките “Лазарица” и “Веселите Разплюеви дни”. През 2015-та и 2016-та година отново печели “Аскеер” и “Икар”, но този път за драматургия, за неговата постановка “Семеен албум”.

Кръстев е играл в десетки филми, сред които “Хайка за вълци” (2000), “Врабците през октомври” (2006), “Моето мъничко нищо” (2007), “Единствената любовна история, която Хемингуей не описа” (2008), Prima Primavera (2009), “Мисия Лондон” (2010), “Операция “Шменти капели” (2011), “Седем часа разлика” (2011).

Малин продължава да е един от най-търсените актьори у нас, като само през 2021-а той участва в няколко филма, като “Чичо Коледа” на Ивайло Пенчев, “Залог” на Светослав Овчаров, “Януари” на Андрей Паунов, който е по Йордан Радичков. Кръстев е и добре познат като един от първите водещи на “Господари на ефира”, в тандем с Васил Василев-Зуека.

В интервю за “Труд news” Малин Кръстев казва, че мечтае да си купя кемпер и да прекарва летата из европейските столици, “защото е срамно да живееш и да не познаваш всичката тази култура”. Въпреки всички трудности за хората на изкуството Малин Кръстев казва, че никога не е мислел да заживее в чужбина, както направи неговият близък приятел и екранен партньор Васил Василев-Зуека. “Аз лично, дори и в най-тежките години не съм мислил да напусна държавата. Вярвам, че мисията ми е да живея и работя тук, въпреки че нашата професия не се работи - тя се живее, но много обичам да пътувам”, казва актьорът.

 

Избрах го веднага за ролята

Не съм правил кастинг за главната роля в “Добрият шофьор”, изиграна от Малин Кръстев. Избрах го от това, което съм гледал по телевизията, от филми, които съм гледал. Малин беше първият актьор, на когото реших да звънна. И след това и на Геро. Аз идвам от документалното кино и държа самите персонажи да съответстват на героите, които играят. За мен беше много важно да пробвам импровизации, които да са “вързани” към личния живот на актьорите. Знам, че в живота Малин и Геро също са много близки приятели.

Режисьорът Тонислав Христов

 

Изключително достоверен на екрана

Разказът в “Добрият шофьор”, центриран около главния персонаж, подчинява зрителското внимание за съпричастие към неговата осъзната и болезнена житейска равносметка. За убедителната плътност на образа главната заслуга е на прекрасния актьор Малин Кръстев, който отново е изключително точен и достоверен на екрана! Равностойно е и партньорството на Герасим Георгиев - Геро и Слава Дойчева.

Проф. Божидар Манов, кинокритик

 

Строг и взискателен баща

Още от дете искам да стана актьор. Но родителите ми ме убеждаваха, че трябва да опитам първо лекар, адвокат, все нещо по-добро от това да съм актьор. Накрая кандидатствах за школата на баща ми и ме приеха, дори на 15 години вместо на 16 г. Татко е твърде строг към мен, винаги иска повече и знае, че мога. Старая се да не го разочаровам”

Синът му - актьорът Борис Кръстев 

Синът му тръгва по неговия път

Малин Кръстев и актрисата Станка Калчева имат син - Борис, който вече върви по стъпките на родителите си и успешно се изявява на театралната сцена. 24-годишният Борис е завършил клас на проф. Здравко Митков в НАТФИЗ. Като студент става един от първите носители на стипендията на името на Стефан Данаилов, връчвана от фестивала “Сцена на кръстопът”, чийто патрон бе Мастера. “С майка му никога не сме го толерирали и насърчавали в нашата професия, нито сме се борили нещо повече от това да му се случи. Пътят си е негов, мога да давам съвети отстрани, но само когато бъдат поискани. Засега Борис е достатъчно горд и самоуверен, но се радвам, че е и много самокритичен и се опитва да бъде перфекционист”, казва Малин пред “Труд news”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети