Най-мощните бомби на света

Никой не знае за кога се отлага апокалипсисът

Ядрените оръжия могат да счупят Земята. Да, това наистина е така. Това аха да стори най-мощната атомна бомба, руска, взривявана на полигон досега. „Цар Бомба“ (виж по-долу) е била с мощност около 58 мегатона или 58 000 килотона, което се равнява на експлозията на 58 милиона тона динамит. Идеята е била да бъдат взривени 101 мегатона, тоест 101 милиона тона динамит, но екипът от учени и специалисти се е опасявал, че може да предизвика края на света. Смятало се, че детонация с такава мощност ще отключи ядрена реакция в океана, която крие риск да разтопи земното кълбо. Затова разумът надделял и намалили мощността наполовина. Това е само един от примерите.

Иначе американците първи в историята на човечеството провеждат ядрен опит с бомба. След това пак те първи я използват като оръжие над Хирошима. Това са само само бегли щрихи в ядрената надпревара кой има най-мощното оръжие. Отговорът на подобен въпрос е доста спорен, защото това са най-големите секрети, които пазят атомните държавите. Както и количеството на тези арсенали. Сигурно обаче е едно- че със съществуващата ядрена мощ, трупана с годините, планетата може да бъде унищожена 10 пъти. Счита се, че след Втората световна война са направени близо 2550 изпитания с атомни оръжия. А това би следвало да подскаже, че ако се сумира общата им мощ, шансовете да се изтрие човечеството от лицето на Земята са гарантирани.

Трябва да се отчете обаче, че тези оръжия пораждат особен феномен, за който обяснението, поне засега, не е сложно. Колкото и да е странно, но те гарантират световния мир. Големите играчи знаят, че само един да посегне към него, другите ще направят същото. А това означава, че никой няма да оцелее. Абсурдно е, но е факт. Така че крехката везна на мира се крепи, докато не се намери луд, който да натисне червения бутон. Да се молим да не се роди такава личност. Днес се постарахме да направим класация, колкото и да е непълна и условна, на едни от най-мощните изпробвани ядрени оръжия. За всяко от тях може да се напише отделна история.

Цар Бомба - 58 мегатона

26-2„Цар Бомба“ или „Майката на Кузмин“ е названието на руска водородна бомба - най-мощното ядрено оръжие, създавано и взривявано по време на изпитания. На 30 октомври 1961 година бомбата е пусната с парашут над остров Нова земя. При взрива се е създало налягане от 1 милион атмосфери, а температурата на въздуха достигнала 10 милиона градуса. Огненото кълбо от взрива е с радиус 4,6 км, а ядрената гъба е с височина 67 км. Светлинното лъчение е могло да причини изгаряния трета степен в диаметър от 100 км. Ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти и е усетена от всички хора по света. На острова, където е проведен тестът, не остава никаква следа от сгради или живот, абсолютно всичко е сравнено със земята.

Gadget - 21 килотона

26-gadgetПървата атомна бомба в историята, с която е проведен ядрен опит. Самият първи взрив на атомно оръжие преминава под кодовото название “Trinity”. В утрото на 16 юли 1945 година, на полигона Аламогордо, намиращ се на около 100 км от едноименния град в щата Ню Мексико, е проведено първото изпитание на плутониева бомба. Експлозията е чута в радиус от 160 км. Образувалата се гъба се издигнала на височита 11 км, а високи нива на радиация са били измервани в радиус 190 км от епицентъра на взрива. С този взрив се слага началото на атомната ера в човешката история.

Castle Romeo - 11 мегатона

26-castle-romeoПо време на теста САЩ възпроизвеждат една от най-мощните ядрени експлозии с водородна бомба. Опитът се провел на шлеп в открития океан в близост до Маршаловите острови, но все пак на достатъчно разстояние от тях, тъй като имало опасения, че бомбата ще унищожи всичко наоколо. Силата на експлозията била 11 мегатона вместо очакваните 4 мегатона, което се обяснява с качеството на термоядреното гориво.

Castle Yankee - 13.5 мегатона

26-castle-yankeeВторият по мощност ядрен опит, извършен от САЩ. Както и при Castle Romeo първоначалните очаквания на учените били мощността на бомбата да е 10 мегатона тротилов еквивалент. Оказало се, че ядреният взрив бил много по-силен и достигнал 13,5 мегатона. Това води до сериозни повреди на част от апаратурата, а някои от наблюдателите получили средни изгаряния. След взрива височината на ядрената гъба достигнала 40 км, а „шапката” – 160 км. След 4 дни радиационният облак достигнал Мексико, което се намира на 11 000 км от мястото на провеждане на операцията.

Baker- 21 килотона

26-bakerЕдна от трите атомни бомби, които трябвало да участват в операцията Crossroads през 1946 година. Ядрените опити в рамките на операцията са проведени от Съединените щати в Тихия океан. Целта на опитите е да се установят ефектите от използването на атомните бомби срещу кораби. Планирано е взривяването на три бомби, но са взривени само две – на 1-ви и 25-и юли, а третият опит е отменен, след като е установено, че радиоактивното замърсяване на бомбардираните кораби не може да бъде отстранено. Bikini Island, край чиито брегове е проведен тестът, става негоден за живеене.

Little Boy - 14-16 килотона

26-little-boy"Малчугана" е кодовото име на урановата бомба, разработена от американската армия, в рамките на проект „Манхатън“. Това е първата ядрена бомба, която е използвана като оръжие и е хвърлена над японския град Хирошима на 6 август 1945 година. Бомбата се взривява на около 600 метра над центъра на града и предизвиква топлинна вълна, която достига 4000 градуса по Целзий в радиус от близо 5 километра. Веднага умират около 78 000 души. До края на 1945 г. броят на загиналите достига около 140 000 от общо 350 000 жители на града.

Рей - 955 килотона

27_1Това е най-мощната ядрена бомба, тествана през 1971 г. от Франция. Снарядът с капацитет от 955 килотона тротилов еквивалент е взривен на територията на полигона за ядрени експлозии Муруроа. До 1998 година на този полигон са проведени изпитания с повече от 200 снаряда.

Ivy Mike -12 мегатона

 

 

В26-ivy-mikeодородната бомба е взривена на 1 ноември 1952 година на остров в Тихия океан по време на ядрени изпитания от САЩ. Ядреният облак е достигнал височина 37 км с диаметър на „гъбата” 160 км. Мощността на бомбата е изчислена на 12 мегатона тротилов еквивалент. Капацитет, достатъчен да унищожи напълно малкото островче, където се провел опитът. На негово място останал само кратер с диаметър от 3 км и дълбочина 80 метра.

Castle Bravo - 15 мегатона

26-castle-bravoНа 1 март 1954 г. на атола Бикини в Тихия океан е взривена първата водородна бомба под кодовото название Castle Bravo. Изпитанието е най-мащабната ядрена експлозия, извършвана от САЩ. Бомбата се оказва много по-мощна от очакваното и предизвиква повсеместно радиоактивно замърсяване. Сред засегнатите са 23-ма японски моряци на рибарски кораб, попаднал в замърсената зона. През 1968 г. САЩ обявяват Бикини за обитаем, а в началото на 70-те, като част от експеримента, канят малка група местни жители да се завърнат по домовете си. През 1978 г. жителите отново са евакуирани, след като екип от френски учени установява опасно високи нива на стронций 90 в телата им. САЩ предлагат $150 милиона, като компенсации за щети, нанесени от ядрената им програма.

Fat Man - 21 килотона

OLYMPUS DIGITAL CAMERAТри дни след бомбардировката над Хирошима на 9 август 1945 г. САЩ пускат над друг японски град – Нагасаки бомбата “Дебелака”. Тя е втората от двете ядрени бомби след „Малчугана“, използвана при военни действия. Нейното детониране е третата сътворена от човека ядрена експлозия. Бомбата убива на място около 39 хиляди жители на града, други 25 хиляди са ранени. До края на 1945 година броят на загиналите вследствие на облъчването с радиация надхвърля 70 000. На 15 август 1945 година Япония капитулира, с което се слага край на Втората световна война.

 

КНДР разлюля Китай и Русия

26-1Северна Корея обяви, че е извършила шести успешен ядрен опит от 2006 г. досега. Това се случи на 2 септемри т. г. Корейците съобщиха, че са взривили успешно водородна бомба. Това е станало на полигона Пунджири.

Тестовете се извършват в тунели, дълги около 1 км., в планината Манпапсан, чийто най-висок връх от 2205 м е на 80 км от населени места. Първият опит на севернокорейците е с мощност от един килотон. Те твърдят, че последният бил с мощност над 100 килотона. Което означава, че последната им взривена ядрена бомба е била 5 пъти по-мощна от тази, която хвърлиха САЩ над Нагасаки през Втората световна война. Западни експерти са на мнение, че това е възможно, съдейки по мощното земетресение от 6.3 по Рихтер, което е предизвикал експериментът. То разлюляло части от Корейския полуостров, Китай и Русия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука