Русия напълно затваря границите си

Гл. комисар Николов: Най-голяма необходимост от доброволци има в подкрепа на лечебните заведения

Още двама с коронавирус в Шумен – на 83 г. и 65 г.

Дезинфекцират 20-километров участък от магистрала “Марица“ преди “Капитан Андреево”

Спряха снимките на турски сапунки

Вицепремиерът Николова: АИКБ не подкрепя мерките за компенсации на бизнеса КРИБ с частична подкрепа

Ген. Мутафчийски: 18 са новите случаи на коронавирус у нас Шест са вече починалите от заразата

Премиерът: България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки (ВИДЕО) 81 държави са поискали пари от МВФ, заяви Борисов

Националният щаб ще провежда брифингите си само веднъж на ден в МС

НСТС с консенсус за компенсиране на компаниите, засегнати от кризата

Проф. Олег Асенов: Временно се преустановяват ограниченията за движение на камионите по „зелените коридори“

Том Ханкс и съпругата му се завърнаха в Лос Анджелис (СНИМКА)

Гърция обмисля да затвори вътрешните летища, към островите пътуват само местни жители

Гл. комисар Светлан Кичиков на ГКПП „Капитан Андреево“: Взетите мерки от държавата дават резултат

За маските и мацките Постовете на кифлите изпосталяха внезапно

Най-опитната готвачка на рибена чорба Бинка Янкова: Първият рибен ресторант бе „Морски вълни“, Лили Иванова дойде и си поръча бяла риба

Бинка Янкова е най- опитната готвачка на рибена чорба в Бургас и в цяла България. Тя е работила в първия рибен ресторант в страната- „Морски вълни“. Той се намирал до пристанището на Бургас, а персоналът бил облечен в униформи- досущ като на родните моряци.

„Ресторантът започна да работи през 1963- та. Тогава бях на 24 години. Завършила съм „Обществено хранене в Пловдив“, разказа пред „Труд“ майсторката.

В „Морски вълни“ идвали моряци от цял свят, както и много известни личности. Сред тях била и Лили Иванова.

„Никога няма да забравя как дойде и си поръча бяла риба“, спомня си Бинка Янкова.
Тогава в „Морски вълни“ имало само черноморски риби: скумрия, калкан, бяла риба и приготвяли от тях уникални рибени чорби,кебапи и дори кебапчета.

Според леля Бинка, най- добрата рибена чорба става от колкото се може повече риби.
„Съпругът ми Стефан Янков работеше в „Черноморски риболов“ и от неговите приятели- рибари знам тази тайна“, разказва тя.

Рибен магазин и търговци пред него от още по- стари времена: Старият Бургас. Снимката е предоставена от Държавен архив- Бургас
Рибен магазин и търговци пред него от още по- стари времена: Старият Бургас. Снимката е предоставена от Държавен архив- Бургас

Рибата се сварява и докато се обезкостява, вътре в бульона се слагат да се задушат зеленчуците- кервиз, моркови, естествено подправката дивисил. Истинската рибена чорба не се застройва.

Трябва да остане бистра и да се поръси с магданоз.

Уникалната рибена чорба тя не спира да приготвя лично на всеки Никулден.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Марче,бялата риба,която ние в Бургас наричаме сулка е речна, ане морска риба.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.