Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Най-опитната готвачка на рибена чорба Бинка Янкова: Първият рибен ресторант бе „Морски вълни“, Лили Иванова дойде и си поръча бяла риба

Бинка Янкова е най- опитната готвачка на рибена чорба в Бургас и в цяла България. Тя е работила в първия рибен ресторант в страната- „Морски вълни“. Той се намирал до пристанището на Бургас, а персоналът бил облечен в униформи- досущ като на родните моряци.

„Ресторантът започна да работи през 1963- та. Тогава бях на 24 години. Завършила съм „Обществено хранене в Пловдив“, разказа пред „Труд“ майсторката.

В „Морски вълни“ идвали моряци от цял свят, както и много известни личности. Сред тях била и Лили Иванова.

„Никога няма да забравя как дойде и си поръча бяла риба“, спомня си Бинка Янкова.
Тогава в „Морски вълни“ имало само черноморски риби: скумрия, калкан, бяла риба и приготвяли от тях уникални рибени чорби,кебапи и дори кебапчета.

Според леля Бинка, най- добрата рибена чорба става от колкото се може повече риби.
„Съпругът ми Стефан Янков работеше в „Черноморски риболов“ и от неговите приятели- рибари знам тази тайна“, разказва тя.

Рибен магазин и търговци пред него от още по- стари времена: Старият Бургас. Снимката е предоставена от Държавен архив- Бургас
Рибен магазин и търговци пред него от още по- стари времена: Старият Бургас. Снимката е предоставена от Държавен архив- Бургас

Рибата се сварява и докато се обезкостява, вътре в бульона се слагат да се задушат зеленчуците- кервиз, моркови, естествено подправката дивисил. Истинската рибена чорба не се застройва.

Трябва да остане бистра и да се поръси с магданоз.

Уникалната рибена чорба тя не спира да приготвя лично на всеки Никулден.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Марче,бялата риба,която ние в Бургас наричаме сулка е речна, ане морска риба.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.