Най-опитната готвачка на рибена чорба Бинка Янкова: Първият рибен ресторант бе "Морски вълни", Лили Иванова дойде и си поръча бяла риба

Бинка Янкова е най- опитната готвачка на рибена чорба в Бургас и в цяла България. Тя е работила в първия рибен ресторант в страната- "Морски вълни". Той се намирал до пристанището на Бургас, а персоналът бил облечен в униформи- досущ като на родните моряци.

"Ресторантът започна да работи през 1963- та. Тогава бях на 24 години. Завършила съм "Обществено хранене в Пловдив", разказа пред "Труд" майсторката.

В "Морски вълни" идвали моряци от цял свят, както и много известни личности. Сред тях била и Лили Иванова.

"Никога няма да забравя как дойде и си поръча бяла риба", спомня си Бинка Янкова.

Тогава в "Морски вълни" имало само черноморски риби: скумрия, калкан, бяла риба и приготвяли от тях уникални рибени чорби,кебапи и дори кебапчета.

Според леля Бинка, най- добрата рибена чорба става от колкото се може повече риби.

"Съпругът ми Стефан Янков работеше в "Черноморски риболов" и от неговите приятели- рибари знам тази тайна", разказва тя.

Рибата се сварява и докато се обезкостява, вътре в бульона се слагат да се задушат зеленчуците- кервиз, моркови, естествено подправката дивисил. Истинската рибена чорба не се застройва.

Трябва да остане бистра и да се поръси с магданоз.

Уникалната рибена чорба тя не спира да приготвя лично на всеки Никулден.

Коментари

Задължително поле