Направете си ядково мляко и кето мус торта

Снимка: Dani's cooking
Кето мус торта

Рецепта за сладкиш без млечни продукти, без захар, който съдържа малко въглехидрати и няма глутен

Как да си направите мляко от орехи вкъщи в няколко лесни стъпки

Млякото е една от най-търсените и употребявани съставки в кулинарията. А Флор от Flor2inspire ще ни представи много вкусна рецепта за домашно ядково мляко, която лесно ще можете да приготвите сами у дома.

Мляко от ядки Снимка: Flor2inspire

Необходими продукти за целта - 1 чаша орехи, 4 чаши вода, по възможност филтрирана. Орехите се накисват за 4 - 6 часа във вода, отцеждат се и се изплакват. Поставят се в блендер или пасатор - колкото по мощен уред имате, толкова по-добре. Поставяте орехите заедно с водата в съда и започвате да смилате ядките с водата. Целта е да стане колкото се може по-фина и консистентна течност. Колкото по-дълго пасирате, толкова по- добре. 

След това течността може да се прецеди с цедка или кърпа. Това е много бърза, леса и вкусна рецепта за ядково мляко, която може да си приготвяте всеки ден. Подходяща е както за вегани, така и за вегетарианци, както и за хора с лактозна непоносимост, диабет, за деца и всеки, които иска да опита нещо различно и невероятно вкусно. 

Здравословна торта? Възможно е!

Даниела от Dani’s Cooking's празнува любовта към сладкишите във всичките им форми, за всеки вкус и диета, а в нейния блог, може да откриете както класически рецепти, така и нисковъглехидратни, както и без млечни продукти. Точно такава е и тортата, чиято рецепта ще ви споделим - кето мус торта. Тази торта е шоколадова, но за нея не ви трябва шоколад. Състои се от два пласта - брауни основа и богат кокосов мус, и двата с перфектен шоколадов аромат.

Кето мус торта  Снимка: Dani's cooking

За брауни основата ви трябват: 30 г кокосово брашно, 1  с.л. смляно ленено семе, 120 мл хладка вода, 1 яйце, 20 г какао, 25 г разтопено кокосово масло, 45 г ксилитол, две трети ч.л. бакпулвер, една трета ч.л. канела

Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете кръг от хартия за печене на дъното на форма с подвижно дъно с диаметър 18 см. Намазнете добре формата. В купичка смесете смляното ленено семе и водата. Разбъркайте. В друга купа разбъркайте заедно кокосовото брашно, бакпулвера и канелата. В голяма купа разбийте с тел ксилитола и кокосовото масло. Добавете накиснатото ленено семе и яйцето и разбийте отново до гладкост. Добавете сместа с кокосовото брашно, като разбърквате леко с гумена шпатула. Накрая добавете и какаото, като разбърквате леко с шпатулата, докато се разпредели равномерно в тестото. Прехвърлете сместа в подготвената форма. Печете 25 минути или докато по краищата блатът започне да става по-светъл, а клечка, забодена в центъра, излезе суха. Оставете основата да се охлади 30 минути, преди да сложите муса отгоре.

За муса ви трябват - 400 мл консерва кокосова сметана охладена, 30 г какаово масло, 30 г какао и 40 г ксилитол. Отстранете повечето от водата от кокосовата сметана и използвайте твърдата бяла част. Смесете всички съставки в огнеупорна купа. Поставете купата на водна баня (върху тенджерка с леко вряща вода, без да докосва водата). Разбърквайте, докато продуктите се разтопят и се получи еднородна течна смес. Махнете купата от водната баня и я оставете да се охлади за 5 минути. Междувременно сложете няколко кубчета лед в друга по-голяма купа. Сложете купата с пълнежа върху леда и веднага започнете да разбивате енергично с тел. Разбърквайте няколко минути, докато сместа се сгъсти и стане на пухкав крем. Изсипете крема върху брауни основата, затворена във формата с подвижно дъно (или в ринг за торти). Покрийте формата с фолио и сложете тортата в хладилника за 6-8 часа.

Дани ни споделя три съвета как да направим домашните си сладкиши по-здравословни - заменете захарта с натурални подсладители като кленов сироп, кокосова захар, ксилитол, еритритол, стевия, заменете бялото брашно с пълнозърнесто от спелта или лимец. Дори да замените само половината, сладкишът пак ще е по-здравословен. Използвайте краве масло или зехтин екстра върджин. Много хора смятат, че зехтинът екстра върджин не е подходящ за готвене, но съвсем не е така. Редица проучвания сочат, че въпреки сравнително ниската му точка на пушене, зехтинът е стабилна мазнина и при готвене запазва много от ценните си качества. Повечето марки, които се намират в магазините, са чудесен избор и за сладкиши.

Рецепта

Веган миш-маш от Тофу 

Снимка: Flor2inspire

Необходими продукти - зеленчуци по избор, 400 гр. тофу и зехтин. Зеленчуците може да са моркови, лук, чушки зелени, чушки червени, гъби и пресен магданоз, а за заливката ви трябват 3 с.л. хранителна мая, 150 мл. веган мляко, 1 ч.л. Къри, 1 ч.л. Куркума, 1 ч.л. Кимион, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. чесън на прах, сол и черен пипер на вкус.

Нарязвате зеленчуци по избор и ги задушавате в зехтина с малко сол и черен пипер. Взимате 2 парчета тофу, натрошавате ги с вилица в отделен съд, докато се задушават зеленчуците. Когато са готови, добавете натрошеното тофу. Оставяте за около 10 мин. да се запече сместа, като периодично разбърквате. През това време си приготвяте заливката, като смесвате всички необходими продукти в една купа до получаването на хомогенна смес. Добавете го към ястието в тигана и разбъркайте много хубаво. Когато течността се изпари, миш-машът е готов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме