Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

32 млн. евро налива Австрия в частни медии

Лекари в Турция тестваха успешно ваксина срещу COVID-19

НАСА аплодира наши космически колонизатори Варненската школа вкара България в листата на младежките суперсили с проекти за извънземни градове

11-те единайсетокласници от Математическата гимназия и III Природо-математическа гимназия триумфират на церемонията в Сейнт Луис.

Уникални проекти за космически колонии утвърдиха България като идейна суперсила в младежките конкурси на НАСА за космически колонии. Всяка година американската агенция събира средно по 1500 разработки на екипи от цял свят и отсява най-добрите, които са и оригинални, и реално изпълними. От 11 г. в топлистата неизменно фигурира поне по един български проект. Ковачницата на таланти е във Варна, в школата на доц. д-р Веселка Радева.

Преподавателката във ВВМУ “Н. Вапцаров” има зад гърба си 35-годишен стаж като астроном и се е посветила на мисията да направи тази наука интересна и достъпна за учениците. Колеги шеговито наричат възпитаниците й “Астромафията на Радева”. В школата влизат не само бъдещи математици и физици, но и всеки ученик с буден ум и желание да се занимава сериозно с наука.

“Не правя кастинги. Добре дошъл е всеки, който иска да чете, да мисли и да работи в екип, защото в днешно време трудно един звездоброец открива сам нова звезда. Трудно обаче казвам “да” на идеите и се получава естествен подбор. Работя и по програмата “Ученическа космическа агенция”. Тя дава на децата базови знания по астрономия и космонавтика, но всъщност ги уча как да бъдат учени – да поставят проблем, да планират неговото решаване, да проведат наблюдения, да анализират и представят получените резултати по лесно разбираем за широката аудитория начин. Това е много важен елемент, защото само когато науката стане популярна обществото помага за развитието й. А малките, също като големите се интересуват живо какво ще спечелят за положения труд. Това е другата ми задача – да им осигуря поле за изява и защита на идеите”, изповядва философията си Веселка Радева.

Зад гърба си тя има множество участия с деца в международни конференции и конкурси. Преди повече от десетилетие по интернет открила информация за международния ученически конкурс на НАСА за космически градове. Лесно запалила искрата у кръжочниците си и след усилен труд екипът от Математическата и Строителната гимназии създал първата варненска извънземна колония “Тангра” – град за поне 10 000 души, снабден с всичко нужно, за да оцелява и да се развива самостоятелно в Космоса. “Въобще не очаквахме да ни отличат, но спечелихме второ място. Поканиха ни на конференция във Вашингтон, за да си вземем приза и да представим проекта на живо. Там децата се запознаха с втория човек, стъпил на Луната – Бъз Олдрин, с експерти от НАСА, с инженери от “Боинг”. Беше вълнуващо начало”, припомня си Радева. След успеха школата й неизменно участва в конкурсите и винаги заема някое от челните места. Най-големият успех идва през 2014 г., когато трима ученици от Математическата гимназия във Варна, ръководени от Радева и преподавателката по физика Силвия Захариева печелят Гранд приза и 3000 долара награда за екоколонията си “Зелен космос”. Този град за 16 000 души в 9 пръстена работи като прахосмукачка.

Тя не само събира боклука от Космоса, но и го оползотворява до най-малката прашинка. С парчетата от сателити изработва щит за Земята, който прихваща опасните астероиди. От тях се извличат ценните метали като злато и платина. А в отделен сектор се произвеждат малки огледала.

Изстреляни от колонията на точно определено място, те блокират 1% от светлината на Слънцето, гарантирайки трайно леко понижение на средната температура на Земята. Същата година втори варненски проект за 3 пътуващи града върху астероида “Дафне” е класиран на първо място в конкурса на НАСА за абитуриенти. “Тогава експертите заговориха, че България е едната от трите топшколи в света заедно с румънската и индийската. Разликата е, че в Румъния има цели училища, които вкарват в програмата си подготовка на такива проекти и ежегодно представят десетки. Когато индийците спечелиха Гранд приза, до тях беше премиерът на страната. А ние се борим и отиваме сами. От България няма други участници, защото това е непосилна задача за заетите с текущи занятия, контролни и матури учители. Това прави успеха ни още по-ценен”, твърди Веселка Радева. Тя е категорична, че най-трудният момент не е подготовката на проекта, а времето след спечелването на награда. Тогава започва усилено търсене на спонсори за път до САЩ. “НАСА кани, но не плаща разходи. Малка премия има само за Гранд приза, останалите награди са морални, но с огромна тежест, защото дори и поощрение осигурява вход за най-престижните университети в цял свят. Без България обаче”, не скрива горчилката Радева.

През годините финансово рамо на талантите са давали живеещи у нас и в САЩ българи, както и община Варна. След десетилетие овации навън и мъки у нас тази година за първи път и просветното министерство отпусна 20 000 лв. за пътуването на поредните призьори от Варна до Сейнт Луис. В края на май екипът получи лично трета награда в младежката сесия на конкурса на НАСА за проекта “Син Космос”. Освен в книжен вариант от стотина страници авторите го представили и в конкурса за постер, обирайки овациите на шефа на Европейската космическа агенция. “Макар че не взе Гранд приз, “Син Космос” е най-добрият ни проект досега, защото най-пълно отговаря на мултидисциплинарния характер на конкурса”, смята Радева. Изискванията на НАСА са солидни. За да се получи готов продукт, трябва да се вложат знания не само по математика и физика, но и по химия, биология, икономика, дизайн. “В една от годините вкарахме дори и право – младеж, който днес е пожарникар, написа конституция на космическа колония. Важно е също всичко да е оригинално, защото и най-малкото копиране вкарва проекта в коша за боклук”, казва менторката. Тя е измислила формула срещу “копи-пейст” практиката. Възпитаниците й работят само на български език, а проектът се превежда на английски чак на финала, което ефективно игнорира риска от плагиатстване.

“Всяка стъпка е трудна. “Син Космос” отне 2 г. и половина. Голямо чудене падна как да изглежда колонията. Казах на децата, че природата е най-добрият автор на форми и така се роди слънчоглед с мобилни листа”, разказва Радева. Този град на бъдещето изпълнява няколко важни задачи в полза на земляните. Чрез спътникова система и дронове набира информация за ранно предупреждение за всички 65 вида бедствия, на които са подложени хората на планетата. Паралелно помага на Интерпол чрез своя служба Спейспол. Тя следи за транспортиране на военни части, ядрени експерименти и други сериозни заплахи за глобалната сигурност. И не на последно място открива големи соларни полета, преобразува енергията им и я изпраща на Земята за захранване на континентите с ток от слънцето. “Началникът на Спейспол – едно лъчезарно момиче, измисли всички системи за безопасност и сигурност, дори имаше идея да поставя и чипове на хората”, припомня си с усмивка Радева. Неуморната дама вече помага на поредния екип от етнусиазирани гимназисти да съвторят колония “Дълбок Космос”. За разлика от предишните, тя ще е извън Слънчевата система и ще работи като преден пост на цивилизацията ни в усвояването на нови пространства в Космоса. “На колонията ще се строят кораби, които ще пътуват до близките извънгалактически планети в радиус 50 светлинни години и ще заселват подходящите”, споделя в аванс Радева.

В главата й витае и друга революционна идея – “Дълбокото поле”. Работното й заглавие идва от дупка край съзвездието “Орион”, заснета от космическия телескоп “Хъбъл”. В нея видимо нямало нищо, но по-късно започнали да изплуват галактики. “Целта ще е да стигнем до “Андромеда”, да я населим и след много поколения потомците на заселниците да се върнат обратно у дома, защото тази галактика върви към Млечния път”, пояснява Радева. Тя оценява задачата като много трудна, но е убедена, че кръжочниците й ще се справят с предизвикателството. Мнозина от тях заминават да учат в чужбина. Някои остават там, други се връщат в България, където градят успешни кариери в различни сфери. “Оставаме си обаче едно голямо семейство. Първите “колонизатори” сега помагат на сегашните със съвети какво да учат, къде да си намерят специализация, работа. Това е моята награда”, признава Радева. Свикнала да носи няколко дини под мишница тя не пести внимание и към по-малките проекти на любопитковци от Ученическата космическа агенция. В момента помага на две девойки да реализират идеята си за борба с глобалното затопляне. Консултира и бъдещи икономисти от Търговската гимназия, заели се да правят космически хотел с формата на царевица, предлагащ специални развлекателни пакети за младоженци в безтегловност и в изкуствена гравитация. “Децата намират възможност за изява, дори и да учат нещо много далечно от астрономията”, убедена е Радева. Тя дава за пример групичка от гимназисти по туризъм, които описали всички обекти в Слънчевата система, носещи български имена – кои са, какви са характеристиките им и защо са кръстени така. “Доказаха, че науката не е суха материя и всеки може да си намери мястото, стига да има желание и да е упорит”, гордее се с възпитаниците си Веселка Радева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Браво на децата и на ръководителката им! С такива таланти България може и трябва да се гордее и да им помага да останат тук, а не да стягат куфарите си за чужбина.

  2. Зорлем дали от МОН 20 бона на заслужилите деца, ама за запалки имаха 2 млн лева.

  3. Браво на децата и най-вече на ръководителката им.
    а за аплодисментите – те са без пари 🙂

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.