Онлайн платформи предлагат жилища и за дългосрочен наем

Имотите ще се отдават за срок до 1 година

18 на сто от резервациите на компанията са за престой от над 30 дни 

Обмислят и сделки с автомобили под наем

Компанията Airbnb, специализирана в краткосрочното отдаване на имоти под наем, обмисля да навлезе в сегмента на жилищата за по-дългосрочно отдаване под наем и да предложи нови възможности за подобряване на преживяванията в рамките на промени в приложението за резервиране на места за настаняване. Главният изпълнителен директор на компанията Брайън Чески съобщи пред “Файненшъл Таймс”, че от догодина тя “ще направи малка крачка отвъд основния си бизнес”, включително с разширяване на предлаганите преживявания и услуги. Той посочи и още промени, които трябва да влязат в сила от следващия месец и да отбележат “най-голямото модернизиране на Airbnb в историята”.

“Пътуванията са слабото ни място. В крайна сметка голямата бариера за Airbnb е да направи крачка отвъд пътуванията”, коментира Чески и допълва, че “има добра възможност Airbnb да се превърне в по-голяма част от ежедневието ви. Не само веднъж-два пъти в годината”.

Предлагането на имоти под наем за до една година представлява “огромна възможност”, смята Чески. Той е убеден, че може да се постигне повече, тъй като само 18% от брутните резервации на нощувки през второто тримесечие на тази година са дошли от престой за повече от 30 дни.

“В света след пандемията има неоткрит пазар за престой от един, два, три месеца, защото хората могат да работят от лаптопи, да заминават някъде за лятото”, отбелязва Чески.

Визията му за обновяване на бизнес модела на Airbnb е обявена в момент, когато технологичното приложение е подложено на натиск от властите в цял свят заради намаляващите наличности от жилища в големите градове. Ню Йорк, който е един от най-големите пазари на Airbnb в света, въведе правила, които ограничават свободата на местните жители да отдават стаи в домовете си в Airbnb, елиминирайки около три четвърти от обявите в града.

Флоренция, която е родното място на Ренесанса и една от водещите културни дестинации в Европа, обяви, че вече няма да разрешава още имоти в историческия є център да бъдат отдавани под наем краткосрочно заради недоволството на местните жители, че високите цени ги изключват от пазара. Съгласно ново законодателство, одобрено преди дни, собствениците на имоти могат да отдават жилища или апартаменти краткосрочно, само ако те са извън центъра на града, въпреки че имоти, които вече са регистрирани в платформи за краткосрочен наем, могат да бъдат отдавани. Планът включва и стимул за преход от краткосрочни към дългосрочни наемни договори, като собственици на имоти, които направят прехода, ще бъдат освободени от данък за срок от три години.

Наемателите в Европа са изправени пред недостиг на предлагането, който тласна цените до рекордни върхове. Политиките на правителствата и тенденциите след пандемията привличат квалифицирани чуждестранни служители към Париж, Дъблин и Берлин, а завръщането на студентите след Ковид-19 тласка нагоре търсенето в Лондон и Амстердам. Правителството в Лисабон планира да прекрати “златните визи” за покупки на имоти след протести на местни жители, че са изключени от центъра на града заради високите цени.

Чески коментира, че плановете на Airbnb включват разширяване на предлагането на жилища, както и “неща, които да правите по време на пътуването си”. Той също така изтъкна “дълъг списък с идеи” в процес на обмисляне, включително коли под наем и изскачащи прозорци с предложения за места за хранене.

“Обикновено вторият по големина актив в човешкия живот след жилището е колата”, казва Чески и допълва, че Airbnb отдавна е обмисляла да се насочи към колите под наем. “Това ще бъде следващото нещо”, допълва той.

Тази година Airbnb задейства функцията си “стаи”, която отбелязва връщането ѝ към корените, когато тя предлагаше площи в жилищата на хората, тя същото така предоставя повече информация за домакините в рамките на над 50 нови функции и нововъведения в приложението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари