От първо лице пред „Труд news”: Светла Александрова за личната борба да вземеш надмощие над затлъстяването

Снимки: Личен архив и Pixabay
Преглед при специалист е била първата крачка към успеха за Светла

За година и половина от 106 кг успях да ги сведа до 77 кг, споделя младата жена

Светла Александрова е сладкар по професия. Тя не крие, че от години е имала наднормено тегло, но не е било нещо, което да стигне до тревожност. 

Осъзнава, че има истински проблем с тялото си преди около две години и търси помощ от специалист. 

Следва стриктно съветите на лекаря си, спазва предписание и хранителен режим, и прави чести разходки, като за първите шест месеца успява да свали 25 кг.

Вече година и половина след посещението си в кабинета на своя ендокринолог, Светла е с различна фигура и успяла да овладее инсулиновата резистентност.

Пред „Труд news” Светла Александрова говори открито за проблема - затлъстяване, както и своята лична борба с това упорито болестно състояние.

- Светла, кога разбрахте, че нещо се случва с тялото Ви и сама за себе си го формулирахте като проблем?

- Цял живот съм имала наднормено тегло, но в такива граници, че не е било нещо драматично и притеснително, до момента, когато в период за 1 година качих 30 кг. и тогава си дадох сметка, че качването на килограми, се дължи на някакъв здравословен проблем, а не на увеличаване на порциите или прекомерна употреба на вредни храни или нещо друго, което да зависи от мен.

- Във вашето семейство имаше ли фамилна обремененост?

- Проучванията относно затлъстяването показват, че генът също е насочен в тази посока. В моето семейство има такъв ген. Хора с такъв генотип и обремененост са предразположени към инсулинова резистентност, към затлъстяване, метаболитни проблеми и др. Независимо от всичко, освен гена, допринасяме и с ежедневието това нещо да се развие, в посока, която няма да е благоприятна за нас. 

- Какво помислихте, че може да бъде в онзи момент и втурнахте ли се в необятното „море“ от информация в интернет?

- За съжаление, когато човек започне да чете в интернет за проблеми, свързани с наднормено тегло, излизат множество рекламни материали за медикаменти, хапчета и други препарати за отслабване, от сорта на „Отслабни бързо за 10 дни“ или „Отслабни за една седмица“, което в случая нямаше да доведе до резултат. Аз се доверих на моето познанство с една ендокриноложка и първата ми работа беше да се обадя първо на нея, за да ѝ кажа, че искам да направя преглед и да установим, какъв е проблемът. 

След лечение/Преди - затлъстяване

- Какво последва след прегледа?

- След прегледа, пациентът обикновено дава кръв за цялостни изследвания, както и всички хормони при жените и обременяване с глюкоза. Независимо от това, че не се откриват високи нива на висока кръвна захар, изследването показва, че се открива промяната в инсулина при употреба точно на тази глюкоза. При мен се оказа, че при употребата на въглехидрати, на други захари и на всички неща, които са носители на глюкоза, моите нива се качват драстично и това води до затлъстяване и до покачването на килограми. 

- Какви бяха първите стъпки, които предприехте тогава?

- След посещението при лекаря се започна комбинация от медикаментозно лечение, в допълнение с режим на хранене и движение. В моя случай, тъй като нивата на инсулин бяха 10 пъти завишени над нормата, трябваше да се прибегне директно към употребата на медикаменти, така че да може организмът да се задейства в обратна посока, за да започне да работи. Винаги се препоръчва да се минимализират вредните храни и да се употребяват в по-ранни часове през деня. Разбира се, и да се увеличи движението. 

- На какво движение наблегнахте – разходки в парка, крос или нещо друго?

- Рядко намирам време за спорт поради усложнено ежедневие. Затова не мога често да посещавам фитнес зали, но в моя случай помогнаха дори разходки от по 5-10 км на ден. За първите 6 месеца успях да отслабна с 22 кг. Това се случи в комбинация от медикаментите, които приемах, повече движение и спазване на хранителен режим. Има много изследвания, които показват, че дори едночасова разходка понижават кръвната захар с 1-2 единици, което от своя личен опит мога да гарантирам, че това нещо работи. 

- Може ли да споделите, когато отидохте за първи път на преглед при ендокринолог, колко кг бяхте и към днешна дата до колко са сведени?

- Не си давах сметка, колко съм напълняла, макар че усещах и по дрехи и по всичко, че тогава са се покачили, но в мига, в който ме качиха на кантара в лекарския кабинет, на него изписа 106 кг. Към днешна дата са сведени до 77 кг.

- За какъв период от време се случи тази промяна?

- За период от половин година свалих 22 кг. Следващите килограми ги свалих в рамките на година и половина. Вече 1 година успешно задържам сваленото тегло. 

- Как постигате задържането на настоящите си кг?

- Когато инсулинът влезе в норми, чувството за апетит и желание за сладки или пък вредни храни и напитки, намалява, и редуцирането на неща, които не се разграждат в организма и вредят допълнително, подпомага да се поддържа това телесно тегло. В момента съм оставена на поддържащи медикаменти в много малки дози, за да подпомагат тялото да работи, така че да не качва отново килограми. Лекарите казват, че това ще бъде за още малък период от време, след което ще се премине изцяло на съобразен хранителен режим и движение, което ще успява да поддържа килограмите, каквито са в момента. 

Преди/След

- Тъй като сте сладкар по професия, то десертите останаха ли част от вашето меню?

- Сладко винаги съм обичала и към днешна дата също си позволявам, но в много по-малки количества. Забелязвам разликите в периода, в който не бях посетила още лекарския кабинет и не беше открит проблемът, как при консумацията на сладко моментално след това изпитвах „жажда“ за още и още, което е в основата на инсулина. Сега си го позволявам в много малки количества и в ранните часове от деня, за да може тялото да го обработи и инсулинът да може да влезе в допустимите норми. При мен това беше важно – да спрем да се разраства инсулиновата резистентност, като тя се води на прага на предиабетно състояние – точно това преди диабет ТИП 2. Много е важно, особено за млад човек, на който му предстои да стане родител. Затова трябва да съумее да го овладее до ниво инсулинова резистентност, без да стане диабетик.

- С какво се промени вашето ежедневие през тази година и половина?

- През този път, през който преминах, усетих едно чувство за изява пред хората за този проблем. Имало е случаи, когато влизаш в магазин за дрехи и продавачката ти казва още от вратата „Нямаме размери за вас“. Всички тези моменти, в които човек със затлъстяване усеща това различие и посочване с пръст от обществото, ме накараха лице в лице да се изправя пред хората, с идеята да помагам и да се разбере, че затлъстяването е проблем и трябва да се работи в тази посока. С мои съмишленици и експерти, като лекари и ендокринолози, както и пациенти, като мен, се заехме да основем асоциация „Заедно“, която да помага на хора с такъв проблем. Акцент е и детското хранене и движение, тъй като вече се вижда, че малките подрастващи живеят със затлъстяване. 

- От чисто женска, суетна гледна точка, когато постигнахте този добър резултат, имате ли вече различна нагласа и спокойствие?

- Разбира се, за една жена винаги е важно да изглежда добре, независимо от факта, че сме критични и винаги намираме кусури. Голяма е разликата от 30 кг. за една млада жена. Освен това от самото усещане и възприемане от страна на обществото, от желанието да влезеш във всеки магазин и да ти стане дреха, независимо, какво ти хареса. Смятам, че в България все още трябва да работим в тази посока – да не сочим и да не виним хората със затлъстяване, като: „Този го мързи да тренира“ или „Тя е яла повече“ или „Виж я, яде пица и е нормално да е дебела“ и т.н. Много често тази „жажда“ за такива храни и състоянието, в което се намират хората, е плод на здравословни проблеми, които още не са открити. 

- Обществото все още остава ли жестоко към хора, които са с наднормено тегло?

- За мен, остава тази жестокост. Има държави и народи, където по-пълните жени се приемат, но в България все още сме твърде критични. Тук, ако жената не е по стандартните мерки 90-60-90, тя не отговаря на нашите изисквания и очаквания. Жестокостта е най-вече при децата. Още в ранна детска възраст, в училищата, по-пълните деца се игнорират от часове по физическо и от други занимания, където смятам, че трябва да се работи, за да се изгради една култура и възприятие на цялото население за в бъдеще.

- Какво бихте казала на хората, които в този момент се сблъскват с проблема – затлъстяване?

- Бих искала да кажа на хората, които живеят със затлъстяване или имат проблем с теглото, че ако човек не се изправи пред него, той започва да се затваря в себе си и да изпада в депресии, като става все по асоциален. Започва да бяга от обществото – от плажове, от обществени места, където може да срещне хора. Смятам, че вместо човек да се лута и да пробва различни медикаменти за отслабване или пък диети, е най-добре да потърси лекарска помощ, тъй като наблюдавам, че в днешно време почти няма жена, която да няма проблеми, било то метаболитни или хормонални, като това съответно нарушава теглото. Дори и при мен едно изследване на метаболизма, показа, че аз съм с 20-30 г. по-възрастна и смятам, че не е единичен случай, а е масово разпространено. Моят апел е – не се лутайте в интернет и не изпадайте в депресии, а намерите експертно мнение с посещение в лекарски кабинет. След това, на своя глава, търсете различни варианти, с които да регулирате теглото си и да се чувствате жизнени, здрави и щастливи. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта