Празниците свършиха, агнешкото е доядено, наближава лятото и времето за плаж. Кантарът е безмилостен. За да свалим натрупаните излишни килограми, както и тези, насъбрани през зимата, е хубаво да преминем на по-лека храна, с повече зеленчуци (но не картофи, ориз и варива) и по-малко месо, майонези, сосове. Ако не можете без мръвка, хапвайте пиле, пуешко или заешко, още по-добре – риба. Десертите направо ги забравете, както и палачинките със сладко или шоколад за закуска. Ограничете хляба и всякакви тестени храни, включително пици.
Копривена чорба
Необходими продукти:
300 г коприва
1 връзка пресен лук
1 морков
1/2 каф. ч. ориз, може фиде
1 домат
1 ч.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
сол
3-4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте копривата. Нарежете моркова и лука на дребно и ги изсипете в сгорещеното олио в тенджерата, в която ще варите супата. След като зеленчуците поомекнат, добавете към тях и нарязаната коприва и разбъркайте добре. След това добавете около 1,5 л вода, а след като супата заври, добавете солта и подправките. След като поври 10-15 минути, добавете предварително измития ориз, а след още 5 минути - и домата. Оставете супата да поври до пълното сваряване на ориза. Сервирайте с натрошено сирене.
Каша от коприва
Необходими продукти:
1 голяма купа листа от коприва
4 яйца
150 г сирене
2 сухи или пресни чушки
6-7 скилидки чесън
5 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
100 г олио
сол
чубрица
магданоз
Начин на приготвяне:
Измийте копривата и я сварете заедно с нарязаните чушки за около 20 минути в солена вода. Извадете я, оставете я да изстине и я накълцайте на ситно. Вземете друг съд, изсипете в него олиото, загрейте го и запържете брашното заедно с червения пипер. Започнете да наливате от водата, в която е вряла копривата, като бъркате непрекъснато до получаване на рядка каша. Сложете копривата и варете на слаб огън, докато кашата я поеме добре. Отстранете тенджерата от котлона и добавете разбърканите, а не разбити яйца и разбъркайте добре, докато те се пресекат. Върнете тенджерата на слаб огън и бъркайте непрекъснато до сваряване на яйцата. Отстранете окончателно копривата от котлона, добавете натрошеното на едро сирене, прибавете нарязаните скилидки чесън и овкусете с чубрица и нарязан магданоз.
Печени пилешки гърди върху моркови
Необходими продукти:
6 обезкостени пилешки гърди без кожа
1/2 глава лук, нарязана на ситно
6 моркова (средно големи), нарязани на по-големи кръгчета
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, накълцани
2 с.л. мед
1 лимон
1 ч.л. сол
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. канела (по желание)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на максимално. В купа смесете морковите и зехтина и ги разпръснете на дъното на тавата. Печете 10 минути. През това време смесете лука, чесъна, сока от лимона, меда, солта, кимиона и канелата и направите паста. Нанесете я равномерно върху всяко парче от гърдите. Поставете пилешките гърди върху морковите и печете на 180 градуса 25 до 30 минути. Можете в началото да покриете с фолио, за да остане месото по-сочно.
Пилешко филе с тиквички на фурна
Необходими продукти:
500 г пилешко филе, нарязано на жулиени
1,5 кг тиквички, нарязани на колелца
2 големи домата, нарязани на шайби
2-3 стръка пресен лук
пилешки бульон
100 мл растителна мазнина
3 скилидки чесън, нарязани на дребно или счукани
черен пипер
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Слагаме в голяма купа нарязаните тиквички. Добавяме половината от пресния лук и всичките магданоз, чесън, сол и растителна мазнина. Объркваме много добре и изсипваме в голяма тава. Печем в гореща фурна до полуомекване на тиквичките. Когато са готови, прехвърляме в средна по големина тавичка. През това време запържваме останалия пресен лук и пилешкото филе до леко побеляване на месото. Прехвърляме месото при полуомекналите тиквички. Поръсваме с чер пипер. Нареждаме отгоре доматите и заливаме с гореща вода или пилешки бульон. Бульонът не трябва да покрива доматите. Печем в гореща фурна. Ястието трябва да остане на мазнина. Когато се опече, отново поръсваме с нарязан магданоз.
Пиян заек
Необходими продукти:
1 почистен и нарязан на порции заек
2-3 моркова
2 глави стар лук
3 скилидки чесън
5 картофа
1 с.л. брашно
1-2 дафинови листа
2-3 зърна бахар
3-4 зърна черен пипер
сол
няколко стръкчета прясна мащерка
50 мл червено вино
30 мл ракия
1-2 с.л. масло
Начин на приготвяне:
В тенджера сгорещете маслото и запечатайте месото. Оставете настрана. В същата мазнина задушете нарязаните моркови, лук, чесън и картофи. Подправете със сол, дафинов лист и мащерка. Прибавете брашното, разбъркайте и налейте 2 чаени чаши вода, виното и ракията. Върнете месото към ястието, поръсете със зърната бахар, черен пипер и задушете за час и половина на слаб огън. Ракията ще помогне месото да се запази крехко и сочно. След готовност поднесете ястието топло, гарнирано с подправки по ваш избор.
Риба на пара със зелен фасул
Необходими продукти:
4 филета бяла или друга по-постна риба
350 г зелен фасул
2 с.л. зехтин
сок от един лимон
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Сварете рибата на пара за 5-6 минути. Сварете зеления фасул в подсолена вода и отцедете. Добавете лимоновия сок и зехтина и разбъркайте. Наредете рибата върху фасула и подправете с черен пипер и сол на вкус. Севирайте ястието горещо.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш