Проф. д-р Александър Оскар пред „Труд news“: До 9-годишна възраст „мързеливото око“ може да се излекува, след това става късно

Проф. д-р Александър Оскар

Проблемът при късогледството е изтъняване на ретината и вероятност от разкъсвания при физически натоварвания

След лазерна корекция, свалянето на очила не води до излекуване от проблема „късогледство“

Офталмологът проф. Александър Оскар е началник на клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“. Има две придобити специалности – по очни и по нервни болести. През 2020 г. получи наградата „Лекар на годината“.

От години проф. Оскар обръща сериозно внимание на по-малките пациенти, а именно децата. 

Препоръчва първият очен преглед на детето да бъде направен преди то да е навършило 1 годинка, защото зрението е важно за създаване на връзката между новороденото и майката.

Поради факта, че увреденото зрение означава влошено качество на живот, офталмологът съветва на очите да бъде обърнато внимание навреме.

За възможностите на излекуване на „мързеливо око“, за проблемите при късогледството и кога е препоръчително да се направи лазерна корекция, пред „Труд news”, говори проф. д-р Александър Оскар.

- Проф. Оскар, коя е най-ранната възраст, която е препоръчителна, за да се направи първият очен преглед на детето?

- Първият преглед трябва да започне възможно най-рано. Нашата препоръка и тази на експертите по света е това да стане около 6-месечна възраст. В рамките на този преглед може да установим наличието на рефракционна аномалия, кривогледство, нарушена прозрачност на оптичните среди, т.е. наличието на една катаракта. Ако всичко е наред, следващият препоръчителен преглед следва да бъде на 3,5 г., когато децата вече могат да отговарят, какво виждат. След това – преди започване на училище (около 7-годишна възраст) и всяка година преди завършване периодът на растеж, е хубаво да се проследяват децата.

Имайте предвид, че детският организъм не е умален възрастен и съответно детското зрение не е това на един възрастен. Новородените деца не разпознават и светлината. А и зрението е единственото сетиво, което започва да се развива едва след раждането. Много бързо след раждането зрението се развива до 8-9-годишна възраст. Ако има някакъв проблем, който възпрепятства развитието на човешкото зрение и то не се развива, това е състоянието, което наричаме „амблиопия“ или „мързеливо око“. Затова са толкова важни тези прегледи, за да установим наличието на „амблиопия“. По литературни данни и нашия собствен опит 5% от децата имат т.нар. „мързеливо око“ (намаление на зрението).

- Има ли генетична предразположеност? 

- Ако единият родител има късогледство, то рискът за детето е 50%. Ако и двамата родители са с късогледство, то тогава при детето има 100% риск. Симптомите са замъглено зрение, напрежение при гледане на отдалечени обекти, гледане от много близо, главоболие, кривогледство и влошени резултати в училище. 

- До каква възраст „амблиопията“ може да се излекува?

- До 8-9-годишна възраст, след това вече става късно. Ако диагностицираме едно дете с „амблиопия“, например, на 9-годишна възраст, то почти нищо вече не може да се направи. И обратно – ако диагностицираме детето на 3-4-годишна възраст ние може да го излекуваме напълно.

- Какво може да се направи, ако диагностицирате детето толкова рано?

- Установява се причината, а най-често тя е рефракционна аномалия, т.е. нуждата от носене на очила. Тогава изписваме очила с подходящия диоптър, закриваме здравото око, за да се натоварва повече „мързеливото“, правят се упражнения за развитие на зрението и в голяма част от случаите постигаме 100% развитие на зрението и излекуваме децата. През последната година навлезнаха и специални стъкла, които контролират прогресията на късогледството. 

- Какви са възможностите пред един подрастващ, ако на по-късен етап се открие нарушение в зрението?

- Колкото по-голямо е детето, толкова по-трудно се лекува. В случая диоптърът има отношение към развитието на „мързеливото око“. Целта на лечението не е свалянето на очилата, а рефракционното състояние на пречупвателната среда на очите на човек, е генетично заложена. Няма как да направим така, че едно дете, което е с късогледство, например, да свали очилата. Може обаче да изпишем оптична корекция очила, с подходящ диоптър и да помогнем развитието на нормалното зрение, но не може да направим така, че детето да свали очилата. Понякога това поражда и разочарование от страна на родителите, защото те очакват то да свали очилата и за тях това е критерият за излекуване. За нас е важно детето да развие нормалното си зрение с всяко око поотделно и с двете очи заедно. 

- Как родителите може да се погрижат за по-доброто зрение на детето?

- Препоръчително е детето да използва стационарен компютър, а не телефон или таблет. При направено наше проучване, на 200 деца, се установи, че при всички тях има недостиг на витамин D. Затова при есенно-зимния период е препоръчително децата до 16 години да приемат витамин D. През лятото не е нужно. 

- Знак за какво е, ако диоптърът продължи да расте в по-напреднала вече възраст?

- Има състояния, при които късогледството продължава да нараства. Обикновено до 16-годишна възраст свършва процесът на нарастване на късогледството, но е възможно и да продължи. Трябва да се види, каква е причината, тъй като има различни форми на късогледство и съответно да се адресира проблемът. Късогледството не е свързано само с носенето на очила. Съответно след лазерна корекция, свалянето на очила не води до излекуване от проблема „късогледство“. Основният проблем, който създава късогледството, е върху ретината и това, че тя изтънява и може да възникнат разкъсвания на ретината при физически натоварвания, при вдигане на тежки предмети, например. Затова хората с късогледство, особено над 3 диоптъра, трябва да са внимателни и да се проследяват редовно.

- Има ли отношение носенето на контактни лещи върху ретината?

- Не, но носенето на лещи може да доведе до увреда на роговицата, особено при неправилната им употреба. Зависи как се носят, ако не се спазват необходимите правила, като това да се спи с тях, не се поддържа необходимата хигиена при ползването им, може да възникнат много сериозни усложнения и инфекции, които до доведат до трайна и необратима загуба на зрението. 

- Кога е препоръчително да се направи лазерна корекция?

- Лазерната корекция се използва широко, включително и в България. Тя е възможна след завършване на развитието на окото. Това става след 20-годишна възраст, разбира се, при липса на противопоказания за осъществяването, например, роговицата да е прекалено тънка и да не позволява извършването на лазерна корекция. С лазерната корекция може да се свалят очилата и пациентът да няма нужда от носене на очила или контактни лещи. За да се пристъпи към лазерна корекция не трябва да има прогресия на късогледството. Това е противопоказание за извършване на такава интервенция. Трябва да е стационирала миопията, т.е. късогледството. 

- Към днешна дата, какви са новите технологии в България за лечение на зрителни проблеми?

- В България разполагаме с всички съвременни средства и апарати за диагностика и лечение на очните заболявания. Казвам го съвсем уверено, тъй като пътувам и в Европа, и в Съединените щати, и мога да кажа, че нивото на компетентност и на материална база, е много голямо. Липсва ни организация по отношение на работата и това да не се изпускат уязвимите групи от обществото. В това отношение в големите градове има насищана с очни специалисти, а в по-малките населени места, няма необходимите специалисти. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта