Ризото с манатарки, охлюви и черен трюфел, сьомга в азиатски стил

Петър Янков

В средата на работната седмица ви предлагаме да се поглезите с поредните  рецепти, представени от майстора в кухнята на „Зодиак“ тази седмица. Собственикът и шеф готвач в ресторант Petrus в София Петър Янков и днес ни представя две ястия, които са истински празник за сетивата. Специално за вас професионалистът издава как можете да си приготвите гурме меню и у дома.

 

Ризото с манатарки, охлюви и черен трюфел

Необходими продукти:22-2

Ориз за ризото (сорт Карнароли или Арборио)    150 г

Масло на кубчета       60 г

Манатарки        100 г

Охлюви, сварени и изчистени        6-10 бр.

Лук бял       10-15 г

Морков         20 г

Бяло сухо вино (Совиньон блан)     50 мл

Пармезан Реджано или Грана Падан      50 г

Черен трюфел     1 грудка

Магданоз

Сол

Черен пипер

Зехтин

Начин на приготвяне:

В тиган с незалепващо покритие задушавате нарязания на ситно морков, лук, манатарки и охлюви, след което добавяте ориза, който не сте мили предварително. Запържвате и него, след което добавяте бялото вино и 150 мл вода. Оставяте да къкри, като добавяте маслото и настъргания пармезан. Подправяте със солта, пипера и магданоза, настъргвате и половината черен трюфел. При необходимост, добавяте още малко вода до получаването на ориз „ал денте“, като в него трябва да има сос с кремообразна структура. Готовото ризото поставяте в дълбока чиния, поръсвате с пармезан и черен трюфел.

 

Сьомга в азиатски стил

Необходими продукти:22-3

Сьомга филе, без кожа (от средната част)   200 г

Соба нудълс (нудли от елда)      50 гр

Унаги сос        10 мл

Сос Понзу        50 мл

Рулца от раци         3 бр

Японска майонеза       30 г

Масаго хайвер    10 г

Сол

Пресен лук, само пера

Забележка: всички написани продукти се продават в по-големите супермаркети!

Начин на приготвяне:

Почистеното парче сьомга овкусяваме със сол и намазваме със зехтин. Загряваме тиган с незалепващо покритие и запичаме сьомгата от всички страни, като се стремим само да я „запечатаме“. Поставяме в тавичка и печем в предварително загрята фурна на 220 градуса за 4 минути. Сьомгата трябва да остане сочна и розова по средата. Сваряваме соба нудлитевъв вода със сол до готовност. Загряваме соса Понзу до 80 градуса и поставяме нудлите в него, като добавяме ситно нарязаните пера от лук и хайвера масаго. Сервираме нудлите в дълбока чиния със соса. Отгоре поставяме готовата сьомга, която намазваме със сос Унаги. Гарнираме с муса от раци. В случая съм украсил с ядливи цветя.

Коментари

Задължително поле