В средата на работната седмица ви предлагаме да се поглезите с поредните рецепти, представени от майстора в кухнята на „Зодиак“ тази седмица. Собственикът и шеф готвач в ресторант Petrus в София Петър Янков и днес ни представя две ястия, които са истински празник за сетивата. Специално за вас професионалистът издава как можете да си приготвите гурме меню и у дома.
Ризото с манатарки, охлюви и черен трюфел
Необходими продукти:
Ориз за ризото (сорт Карнароли или Арборио) 150 г
Масло на кубчета 60 г
Манатарки 100 г
Охлюви, сварени и изчистени 6-10 бр.
Лук бял 10-15 г
Морков 20 г
Бяло сухо вино (Совиньон блан) 50 мл
Пармезан Реджано или Грана Падан 50 г
Черен трюфел 1 грудка
Магданоз
Сол
Черен пипер
Зехтин
Начин на приготвяне:
В тиган с незалепващо покритие задушавате нарязания на ситно морков, лук, манатарки и охлюви, след което добавяте ориза, който не сте мили предварително. Запържвате и него, след което добавяте бялото вино и 150 мл вода. Оставяте да къкри, като добавяте маслото и настъргания пармезан. Подправяте със солта, пипера и магданоза, настъргвате и половината черен трюфел. При необходимост, добавяте още малко вода до получаването на ориз „ал денте“, като в него трябва да има сос с кремообразна структура. Готовото ризото поставяте в дълбока чиния, поръсвате с пармезан и черен трюфел.
Сьомга в азиатски стил
Необходими продукти:
Сьомга филе, без кожа (от средната част) 200 г
Соба нудълс (нудли от елда) 50 гр
Унаги сос 10 мл
Сос Понзу 50 мл
Рулца от раци 3 бр
Японска майонеза 30 г
Масаго хайвер 10 г
Сол
Пресен лук, само пера
Забележка: всички написани продукти се продават в по-големите супермаркети!
Начин на приготвяне:
Почистеното парче сьомга овкусяваме със сол и намазваме със зехтин. Загряваме тиган с незалепващо покритие и запичаме сьомгата от всички страни, като се стремим само да я „запечатаме“. Поставяме в тавичка и печем в предварително загрята фурна на 220 градуса за 4 минути. Сьомгата трябва да остане сочна и розова по средата. Сваряваме соба нудлитевъв вода със сол до готовност. Загряваме соса Понзу до 80 градуса и поставяме нудлите в него, като добавяме ситно нарязаните пера от лук и хайвера масаго. Сервираме нудлите в дълбока чиния със соса. Отгоре поставяме готовата сьомга, която намазваме със сос Унаги. Гарнираме с муса от раци. В случая съм украсил с ядливи цветя.