Русия и Западът проведоха най-голямата размяна на затворници след Студената война (Обзор)

Американският журналист Евън Гершкович, бившият американски морски пехотинец Пол Уилън, руско-британският опозиционен активист Владимир Кара-Мурза и американско-руската журналистка Алсу Курмашева бяха освободени от руски затвор, съобщи Белият дом в четвъртък, потвърждавайки информацията за най-голямата и сложна размяна на затворници между Русия и Запада след края на Студената война.

Четиримата бяха освободени при размяна, включваща над дузина журналисти, дисиденти и политически затворници, които Русия предаде в замяна на руснаци, задържани на Запад.

„Сделката, която осигури свободата им, беше подвиг на дипломацията. Като цяло сме договорили освобождаването на 16 души от Русия – включително петима германци и седем руски граждани, които са били политически затворници в собствената си страна. Някои от тези жени и мъже са държани несправедливо от години. Всички са претърпели невъобразимо страдание и несигурност. Днес тяхната агония приключи", се казва в изявлението на Белия дом.

Москва е благодарна на ръководството на всички страни, които съдействаха за подготовката на обмена, се казва в изявление на Кремъл. „Решението за подписване на указите за помилване е взето с цел връщане на граждани на Руската федерация, които са били задържани и лишени от свобода на територията на чужди държави“.
„Руската страна е благодарна на президента на Беларус Александър Лукашенко за жеста на добра воля и помилването на осъдения на смърт германски гражданин Р. Кригер “, се казва в съобщението.

Националната разузнавателна агенция на Турция (MİT) обяви в късня следобед, че координира "обширна размяна на затворници между Съединените щати, Русия и други страни".

"Размяната на 26 души се състоя на летище Есенбога в Анкара на 1 август. И двете страни разположиха своите самолети на летището чрез посредничеството на служители на MİT.
Затворниците са били транспортирани до Турция с общо седем самолета, включително два от САЩ и по един от Германия, Полша, Словения, Норвегия и Русия, като част от операцията за обмен", каза агенцията.

„Затворниците са от САЩ, Германия, Полша, Словения, Норвегия, Русия и Беларус“, съобщи президентството на Турция.

Сред освободените от Русия в четвъртък са опозиционните активисти Иля Яшин и Андрей Пивоваров; Съосновател на Мемориал Олег Орлов; бившите координатори на Навални Лилия Чанишева, Ксения Фадеева и Вадим Останин; художник Саша Скочиленко; немско-руският активист Херман Мойжес; и Кевин Лик, 19, руско-германски гражданин, вкаран в затвора за държавна измяна.

Те бяха разменени за група руснаци, задържани на Запад за измами и шпионаж, най-вече Вадим Красиков, руски гражданин, който излежава доживотна присъда в Германия за убийството през 2019 г. на бивш командир на чеченските бунтовници в Берлин.

Американски служители, дипломати и служители на ЦРУ обиколиха Европа и Близкия изток в търсене на намиращи се там руски шпиони, които биха могли да бъдат разменени за американци, пише WSJ. В резултат на това в размяната е включен руснак, когото норвежките власти смятат за агент под прикритие. Полша освободи испански журналист от руски произход, обвинен в шпионаж. Самите САЩ освободиха руски бизнесмен, осъден за кражба на милиони долари от американски компании.

В резултат на обмена Русия освободи:

— Еван Гершкович

— Владимир Кара-Мурза

— Лилия Чанишева

— Иля Яшина

— Ксения Фадеева

— Андрей Пивоваров

— Пол Уилън

— Алсу Курмашев

— Олег Орлов

— Саша Скочиленко

— Дитер Воронин

— Кевин Лийк

— Рико Кригър

— Патрик Шебел

— Херман Мойжес

— Вадим Останин

Върнали се в Русия:

— Вадим Красиков (Соколов), който беше осъден в Германия на доживотен затвор по делото за убийството в Тиргартен, извършено през 2019 г.

— Владислав Клюшин, осъден в САЩ на 9 години по обвинения в компютърно хакване и измама

— Артем и Анна Дулцев, осъдени в Словения на 1 година и 7 месеца по обвинения в шпионаж

— Павел Рубцов, обвинен в Полша в шпионаж в полза на Русия

— Михаил Микушин, който беше обвинен в Норвегия в шпионаж в полза на Русия

— Роман Селезньов, който получи 27 години затвор в Съединените щати по обвинения в киберизмама

— Вадим Конощенок, който беше обвинен в САЩ в контрабанда на технологии и американски боеприпаси за руския военно-промишлен комплекс

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа