Специалистът по чернодробни заболявания д-р Волфганг Зигхарт пред „Труд“: Четири кафета на ден предпазват от рак на черния дроб

Максималната доза алкохол на ден при мъжете е 40 мл. По-добре е цялата доза за седмицата да изпиете през уикенда, отколкото всяка вечер да се наливате

Има луксозни места на този свят, които, въпреки определението „най-модерен“, веднага те предизвикват към истерични медицински прегледи. Такива сме хората - хипохондрици. Австрийската Wiener Privatklinik е специализирана в най-тежките и практически отчайващи заболявания на планетата, свързани с думичката „рак“ - иновативни технологии и свръхмодерна техника. В нея работят и лекарите, помогнали (или извършили) първата трансплантация на бял дроб в България. Не толкова най-модерната техника, колкото докторите с огромния си опит и познания са тези, които вдъхват надежда не само на пациентите с неотложна нужда, но и на общите цивилизационни очаквания да бъдат побеждавани диктаторите на смъртта. В навечерието на затлъстяващите населението коледни празници е хубаво да поговорим за нашия приятел - черния дроб.

- Доктор Зигхард, вие сте експерт по това, което смятаме, че на Балканите е ахилесова пета на всеки мъж - болестите на черния дроб. Как се поражда ракът на този толкова важен орган?

- Ракът на черния дроб обикновено произтича от хроничните заболявания, свързвани най-вече със злоупотребата с алкохол, както и от различните видове хепатит - В или С. Това са причините, които могат да предизвикат хронично заболяване на черния дроб. След това имаме нарастваща етиология, наричана „омазнен черен дроб“. Ако омазнения черен дроб е асоцииран с инфламация (възпаление, б. р.), ние го наричаме NASH (неалкохолен стеатохепатит, б. р.). Десетилетия наред NASH беше подценявано и едва в последните години, когато затлъстяването, наднорменото тегло, се превърна в бедствие на нашата цивилизация, се обърна внимание на причините и следствията от това заболяване.

Ако погледнете данните от САЩ, където затлъстяването е сериозен проблем, там NASH се превърна в третата по величина причина за трансплантация на черен дроб. Няма какво да говорим, стеатозата нараства сред хората, защото затлъстяването е факт, в следствие на нездравословния начин на живот. Разбира се има и по-редки заболявания - генетични, автоимунни, както и други специфични, които могат да доведат до хронична стеатоза и в крайна сметка до рак на черния дроб.

- Как човек може да се предпази от този ад?

- Преди всичко е превенция. Редовните изследвания могат да покажат наднормените нива на ензимите и веднага след това да чуете съветите на лекарите, които ще ви кажат нещо съвсем очевидно - че трябва да намалите употребата на алкохол. Но виждате ли, проблемът е, че масово хората подценяват заплахата. „Да, знам, че пия много алкохол, но това не е драма“, „знам, че съм малко по-тлъстичък, но какво от това?“ Истината е, че трябва да вземаме на сериозно проблема, когато данните за стойностите на ензимите на черния дроб са повишени, защото пренебрегването неминуемо ще доведе до хронична стеатоза, цироза или още по-лоши неща.

- Бихте ли описали какво означава точно прекаляването с алкохол?

- Това е добър въпрос, настина (смее се). Лошата новина за дамите например е, че дозата е доста по-малка от тази на мъжете. Има две ензимни системи, които се отнасят към алкохолния метаболизъм. Първият ензим произвежда токсичен метаболит (мравчена киселина, б. р.), която се преработва от втората ензимна система. Преди всичко зависи от възможностите на на втория ензим, каква доза токсичен метаболоит е акумулиран от черния дроб. Потенциалът на втория ензим е относителен. Поради тази причина имаме хора, които могат да пият огромни количества алкохол с години, без да имат проблеми с черния дроб и други, които се въздържат и пият много по-малко, но заболяват.

- Бихте ли определили какви са... нека го кажем... приличните норми за употреба на алкохол на ден?

- Това, което би било нормално за здрав мъж, е около 40 милилитра алкохол на ден, което означава около две бири, а за жените - една бира, или около 20 милилитра на ден.

- На ден. Тъжна новина за българските консуматори. Как бихте разпределили тези дози седмично вие?

- Ако искате да говорим как стратегически да използвате този лимит, бих посъветвал следното нещо. По-добре е цялата доза за седмицата да изпиете през уикенда, отколкото всяка вечер да се наливате. Наистина е хубаво да се правят почивки след употребата на алкохол. Друго нещо, което бих посъветвал е да пиете кафе, например.

- Кафе?

- Да. Това е доста интересно. Последните проучвания по превенция на раковите заболявания на Европейската асоциация по изследванията на черния дроб (EASL, б. р.) показват, че редовната употреба на кафе е признато като превантивна мярка срещу рак на черния дроб. Бекграундът на това е мащабно изследване показва, че хора, които пият три-четири кафета на ден, значително намаляват рискът от рак на черния дроб, в сравнение с хора, които изобщо не пият кафе. Това заключение беше потвърдено в няколко сериозни изследвания и затова може спокойно да се каже, че се препоръчва употребата на кафе. Ако попитате защо?

- Защо?

- Ще ви отговоря: не знам. Мисля, че в кафето има около две хиляди субстанции и може би не става дума за кофеина, защото абсолютно същата превенция може да се направи и с безкофеиновото кафе.

- Значи няма значение дали е нормално или безкофеиново кафе?

- Да, абсолютно същото е. И наистина не е ясно, кой точно компонент на кафето подпомага тази превенция, но наистина работи. И наистина е впечатляващо, защото при аналогични състояния, пациент, който употребява кафе намалява риска от рак на черния дроб с повече от 50 на сто.

- За пиенето установихме, с тъга, че трябва да бъде ограничено, но какво бихте казали за храната? Как действа тя върху състоянието на черния дроб?

- От гледна точка на превенция на рак на черния дроб, бих казал, че най-препоръчителната и здравословна храна е средиземноморската - много зеленчуци, маслини, зехтин. Бялото месо и рибите са за предпочитане пред червените меса. Ядките са много здравословни, особено за черния дроб и разбира се контролът върху теглото е особено важен. Наднорменото тегло, затлъстяването са съпътващи фактори, които повишават риска от заболявания.

- Да приемем, че един човек има наднормено тегло и се установява стеатоза, какви са първите мерки, които трябва да предприеме?

- Препоръчва се да намали теглото между седем и десет процента, за да може да има по-добри перспективи.

- Какво мислите за детоксикацията?

- Ако имате предвид да се спре консумацията на алкохол, да, вярвам в нея. Иначе има няколко терапии при заболявания на черния дроб, които се рекламират. На базата на цялото ми познание, нито една от тях не е доказана клинично, така че не мога да потвърдя тяхната полза.

- Хранителните добавки?

- Със сигурност няма да ви навредят. Има само една хранителна добавка - силимарин (бял трън, б. р.), която е изследвана научно в продължение на десетилетия. Това е наистина интересна субстанция, която в много проучвания е показала положителен ефект. Единственият проблем във фармацията е, че все още не може да се намери добрата формула, чрез която медикаментът да бъде много добре абсорбиран от кръвта. Лично аз никога не съм го преписвал като лекарство, но не съм против него и бих го препоръчал, ако например пациентът има финансови проблеми, за да използва наистина ефективни лекарства, които застраховката не покрива.

- Изследваният в България показват, че много хора - говоря наизуст, но всеки трети примерно, има омазнен черен дроб - заради качеството на храната, заради лоши навици, алкохол - разбира се. Какво бихте препоръчали?

- Омазнения черен дроб е епифонемен (Странично явление, което става заедно с друго явление и не му оказва никакво влияние. Второстепенно явление, б. р.) на метаболитния синдром. Това, което бих препоръчал е същото, каквото биха ви препоръчали и кардиолозите - намаляване на теглото, както казах и преди - между седем и десет процента. Но в случая не е важно само да се промени начина на хранене, но и начина на живот. Бих препоръчал повече движение, спорт. Спорът обаче трябва да бъде наблюдаван от специалист, консултиран от треньор. Не е достатъчно просто да спортуваш, а да интегрираш спорта в ежедневието си по начин, по който той да стане част от лайфстайла, по същия начин, по който миенето на зъби и хигиената е част от живота ни. Бих препоръчал промяна на начина на хранене. Очевидно, че безалкохолните газирани напитки са голям проблем и например те трябва категорично да се избягват. Да говоря ли за алкохола?

- Газираната напитка по-лоша ли е от алкохола, да попитам?

- Еднакво вредни са. Ако изпиете четири големи бири е абсолютно същото, ако изпиете четири големи коли, защото в безалкохолните напитки има толкова много захар, че вредата от тях е доста сериозна. Друг голям проблем, особено за младото поколение е употребата на енергийните напитки - високо подсладена напитка, смесена с химически съставки, консумирана прекалено често са много вредни. Ние трябва да образоваме хората за вредите от всичко, което ни заобикаля.

- Четох някъде, че фрешовете и смутита също могат да бъдат вредни.

- Да, това е така. Причината е в голямото съдържание на фруктоза. Хората сме оцелявали в много тежки условия във вековете назад, когато не е било сигурно дали на следващия ден ще има храна или няма. Поради тази причина тялото е устроено така, че да съхранява енергията за лоши времена. Когато консумирате смутита и фрешове, фруктозата се складира в тялото под формата на резерв. Основното депо е черния дроб. Отровата е в дозата. Ако пиете една чаша смути на ден - няма проблем, но ако пиете един литър на ден проблемът е налице.

- В нашата история има един философ - Петър Дънов, който говори за бялата отрова - брашно, захар и сол. От ваша гледна точка прав ли е той?

- Склонен съм да се съглася с него, но това не означава, че не трябва да консумираме захар, сол или хляб. Въпрос на количество.

 

Нашият гост

Доцент д-р Волфганг Зигхарт е специалист по вътрешни болести, гастроентерология и хепатология, както и по вътрешна интензивна медицина. Роден е в Ню Хейвън (САЩ). Завършва медицина във Виена, специализира в САЩ. Започва научната си кариера в Клиниката по клинична фармакология във Виенския университет, в работната група за експериментална онкология. През 2006 г. се премества в Катедрата по вътрешна медицина, където завършва клиничното си обучение като специалист по вътрешна медицина в Катедрата по гастроентерология и хепатология, както и тригодишното допълнително специализирано обучение по гастроентерология и хепатология и интензивно лечение.

От 2013 г., доцент Зигхарт е ръководител на работната група по стомашно-чревна онкология на Австрийското дружество по гастроентерология и хепатология (OGGH) и е назначен в комисията за специалния изпит в областта на вътрешната медицина, специализирана в гастроентерологията и хепатологията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта