Строим по примера на римляните

Древните смеси са издържали теста на времето

Парчетата варовик са ключът

Учени разкриха тайната на здравината на сградите, построени от древните римляни и маите, съобщи Асошиейтед прес.

Римски крайбрежни съоръжения, скулптури на маите, китайски стени - древните постройки на възраст хиляди години могат да бъдат видени и днес.

Междувременно срокът за експлоатацията на съвременните сгради и съоръжения тече - той е между 50 и 100 години.
Традиционните строителни „рецепти“ на маите или древните китайци могат да бъдат използвани в съвременното строителство, каза Карлос Родригес-Наваро, специалист по културно наследство от университета в Гранада, Испания.

Много изследователи се обръщат към Древния Рим за вдъхновение. Античните архитекти като Витрувий например са използвали смес от калциев оксид и вулканичен пясък, вода и чакъл. Сега учените смятат, че са открили причината за здравината на римските постройки. Изследване, направено от строителния инженер Адмир Масич от Масачузетския технологичен институт, предполага, че здравината на римските конструкции се дължи на парчетата варовик, които са разпръснати в строителния разтвор, вместо да бъдат смесени равномерно. Досега изследователите смятаха, че това е знак за недостатъчно добро размесване на съставките.

След анализ на проби от Приверно - древен град близо до Рим, учените са открили. че парчетата може да подхранват способността на материала да се самовъзстановява. При образуването на пукнатини водата може да проникне в бетона. Водата активира парчетата варовик, предизвиквайки нова химична реакция, която води до запълване на повредените участъци.

Мери Джаксън от университета в Юта смята, че ключът към здравината на древната смес може да бъде вулканичният материал, използван от римляните. Строителите са използвали вулканични камъни в строителната смес. Този естествено реактивен материал се е променял с времето и е взаимодействал с другите елементи.

Способността на материала да се адаптира във времето е тайната на гениалността, смята Джаксън.

Днес някои от древните материали се влагат в модерните смеси в рамките на различни проекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука