55-годишна жена даде 7000 лева на ало-измамници

Мтжът, пребил и ограбил младо момиче в Редута, остава в ареста за 72 часа

Шоуто на президентите

Студент намери портмоне с пари и документи и го предаде в полицията

Нов археологически парк на София ще показва 8000-годишно селище В Слатина се намира най-голямата къща в праисторическа Европа

Диво прасе нападна възрастна туристка край Сливен

Николай Колев – Босия се обяви за съставяне на програмно правителство

Разбиха бандата „Батко, братко и сестра им” в Ломско

Тръмп и Путин НА ЖИВО в Хелзинки (ВИДЕО)

Германският външен министър Хайко Маас: От месеци Доналд Тръмп работи срещу ЕС

Зоран Заев обвини проруски бизнесмени в опит да попречат на страната да се присъедини към НАТО

Учението „Бриз 2018“ продължава с тренировки на бординг групите и специалните части

Моторист се удари в трактор и загина

Новозасадените дървета край Околовръстния път станаха обект на вандализъм

Владимир Путин пристигна в Хелзинки за срещата с Тръмп

С поклон към пачата бохеми изпращат зимата За 14-и път честват Международния ден на най-балканското изкушение

Пачата като произведение на изкуството и връх в балканската гастрономия отново събра в края на зимата видни пачалаври, културтрегери, изящници, модернисти, джазисти – за 14 –пореден път в мултисблъсък с кича, безобразията, лицемерието, които се вихрят в духовния ни живот.

В уникалната варненска школа „Дедал” на художника Дарин Сотиров честваха отново Международния ден на истинското желирано чудо с изваяни шедьоври от него и богато угощение до ранни зори. Пачата е интернационално, международно ястие, едно от най-сложните и деликатни за изпълнение, за което се иска сърце, любов и поне два дни пълна отдаденост. Защото всеки може да хване две пържоли и да ги хвърли на скарата, казва душата на цялата арт компания художникът Кирил Петров. Той е приготвил този път пача „Хиляда и една нощ” или „Назад към Ориента” и отбелязва, че заглавието няма нищо общо с политическата тема на деня. На творението си е посветил цял ден –в търсене на пресни свински крачета и ушета, джолан, шкембе и с повече късмет намерил и език, но всички продукти „трябва да звънят от квалитет”, казва той.

Припенвал ги поне 3-5 часа, за да се получи чист като сълза бульон и в него да пусне омайните подправки – дафинов лист, чер пипер, глава лук, бахар, целина и моркови на едро. След това вае чудото и го аранжира с последната останала от зимата туршия и задължително с маринова гулия, майстор на която е любимата му тъща. А омегата иалфата са счукан чесън с оцет. Продуктите не са от висши европейски кухни, които предлагат три- и четиристепенни менюта за шепа хора, но са истински и наши. „Не може суши да замени прекрасната ни българска сланина с праз“, категоричен е художникът, който ден преди подготовката му за Международния ден на пачата, е бил на концерта на Лиза Джерард и Genesis Orchestra в НДК и беше още във възторг. До неговото желирано творение Живко Стоянов , който е също от Художествения съвет, нареди своята еротична пача. Тя е като традиционната, но забъркана със сини сливи, ананас, боровинки и орехи, се превръща в страхотен афродизиак, хвали я авторът й. Както винаги, известният маестро на Варна Петьо Маринов, когото всички художници в града наричат Учителя , се представи с поне 3 блюда. Препечените свинските джоланчета, истински шедьовър на кулинарията, изкушиха всички , а на желирано шкембе беше придал морски вид – с водорасли, а пачата беше апетитно гарнирал с пъдпъчи яйца. С търпение, постоянство и любов ги правя, казва художникът, но отказа да издаде своите тайни. До миналата година майсторите на пачата се състезаваха за приза „Свинкар” в няколко категории , включително и за дебют, и за палави бели след купона при прибиране вкъщи, но сега целта е преживяването да бъде без комерсиални награди, а да остави само трайно-дълбоки духовни следи. Този Международен ден е срещу излишното присъствие в съвременното изкуство, срещу измислените творци, които доминират по стопански начин в духовния ни живот- като се започне от борци, бивши и настоящи партийни функционери, блюдолизци, които продължават да обслужват силните на деня.

Джумбарето на варненските бохеми винаги се озвучава с жива музика с участие на най- талантливите изпълнители-техни приятели. Когато честваме 20-годишен юбилей ще заявим ясно и с документи в парламента Денят на пачата да стане национален празник и всички заедно да се посмеем над кича на културната и политическа сцена, казва Дарин Сотиров.

Доброто настроение на
арт публиката по време на гощавката вече роди и
поетична възхвала на
балканските вкусотии в рима:

Пача гореща
стопля ми кръвта.
Комшийката отсреща
Нежно, някак поетично
вдига си крака…

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.