Учени откриха планета с размерите на Земята близо до нас

Нашият район в Космоса се оказва доста населен от към планети. Астрономите са открили нова екзопланета само малко по-голяма от Земята, в орбита около звезда червено джудже, само на 66,5 светлинни години от нас, пише БГНЕС.

Учените смятат, че тази екзопланета е отличен кандидат да ни помогне да запълним огромната пропаст в знанията си за популацията на планетите в нашата галактика Млечен път. До момента в нея е потвърдено съществуването на над 4100 екзопланети и сега имаме много по-дълбоко разбиране на планетарните системи и как те се формират и се развиват.

“Тук представяме откритието на GJ 1252 b, малка планета, обикаляща около М джудже. Планетата първоначално е открита от TESS”, пишат изследователите. „Въз основа на данните от TESS и допълнителните последващи данни ние можем да отхвърлим всички фалшиви положителни сценарии, показвайки, че това е реална планета“, пишат астрономите в проучването си.

GJ 1252 b е около 1,2 пъти по-голяма от Земята и около два пъти земната маса. Тя е в орбита на червена джудже звезда, наречена GJ 1252, която е около 40% от размера и масата на Слънцето.

Екзопланетата обикаля около звездата си веднъж на 12,4 часа – твърде близо за да бъде обитаема, а едната страна е винаги обърната към звездата – но тази стегната орбита я прави привлекателна по друга причина.

Само на 66,5 светлинни години системата е на достатъчно близко разстояние, а звездата е достатъчно ярка за тези последващи наблюдения. Освен това червеното джудже е необичайно спокойно за звезда от този тип и фактът, че планетата я обикаля толкова често, означава, че има много възможности да я хванем да се движи пред своя домакин.

Това се нарича транзит и ако планетата има атмосфера, тя ще бъде осветена от светлината на звездата по време на транзит, което потенциално ще позволи на астрономите да видят какво има на нея, използвайки спектроскопични наблюдения.

Изследването е предоставено на Американското астрономическо общество и е достъпно в arXiv.

Коментари

Задължително поле