Задържаха мъж за изготвяне на фалшиви документи в Силистра

Дете в болница, съсед го би с пръчка

Вижте колко похарчиха партиите в предизборната кампания за евровота

Три реактора на руска АЕЦ бяха изключени аварийно заради късо съединение

Кметът на Търново разпореди проверка по случая със затиснатото от гума дете В зоната за фитнес има табела, че се ползват от лица над 18 години

„Орлите“ срещу 108-годишен исландски клуб

Борисов разгледа снимачната площадка на „Откраднат живот“ (СНИМКИ)

Нов заместник-председател встъпи в длъжност във Варненския окръжен съд

Треньорът на „Лудогорец“: Ще има санкции

Д-р Иван Димитров се призна за виновен за убийството на Жоро Плъха, може да бъде осъден още днес

Почина проф. д-р на и.н. Иван Душанов

Евакуираха 130 пътници, заради сигнал за бомба в самолет на летището в Белград

Кметът на Белица подкара багер

Урсула фон дер Лайен иска всяка страна от ЕС да й предложи по един мъж и една жена за еврокомисар

Честна шуменка намери и върна портфейл с много пари

Цветна кухня за естети

Шарената трапеза ще предизвика лятно настроение, дори навън да е мрачно и дъждовно. Да не говорим колко е полезно да наблегнем на плодовете и зеленчуците, особено на сезонните. Те могат да се комбинират в салати и предястия, което води до много интересн вкус. Когато искате да приготвите цветно ястие, изберете различни зеленчуци и не ги гответе прекалено дълго и на много силна температура, за да не изгубят окраската, а и витамините си. Особено ефектно за гости е ястието рататуй, което някои приготвят, като режат зеленчуците на шайби, а други – на кубчета.

 

Желирани парченца плодове и зеленчуци

Необходими продукти:
зеленчуци по избор: моркови, ряпа, пащърнак, аспержи, цветно зеле, грах, боб
плодове по избор: ябълки, круши, праскови, сливи, кайсии и други
желатин

Начин на приготвяне:
Измийте, обелете и почистете всички плодове и зеленчуци, които сте избрали. Определете ги според сезона и вкусовите си предпочитания, съобразете съчетанието на вкусове помежду им. Нарежете ги и сварете поотделно: зеленчуците в подсолена вода, а плодовете – в подсладена. Отцедете водата от зеленчуците и плодовете с помощта на гевгир, оставете да се охладят. Ако искате да имате предястие, от отварата на зеленчуцитенаправете желето, като добавите в нея желатин, който приготвите според указанията върху опаковката му. Ако искате десерт, направете същото с отварата от плодовете. В салатиера или друг съд смесете парченца от различните плодове и зеленчуци, залейте ги с охладения желатин и приберете в хладилника, докато последният стегне.

 

Желирани топки

Необходими продукти:
10 черупки от яйца
2 ч.ч. телешки бульон
20 г желатин
150-200 г варени зеленчуци – морков, грах, червена чушка
1 консерва царевица
250-300 г шунка
магданоз или копър

Начин на приготвяне:
Вземете сурови яйца и пробийте дупка откъм тъпата страна с диаметър 1-2 см. Излейте белтъка и жълтъка и ги запазете за друго ястие. Нужни са само черупките за оформяне на топките. Измийте ги добре и ги подсушете. Накиснете желатина и го подръжте, докато се надуе, загрейте, но не го варете. Когато се разтопи, го смесете с бульона и прецедете. Нарежете на кубчета сварените предварително зеленчуци (чушката може да е печена) и шунката. Отцедете царевицата. Във всяка черупка сложете първо магданоз или копър, а след това слоеве от другите съставки. Напълнете с бульон и оставете в хладилника, за да стегне желатинът. Когато топките се втвърдят напълно, счупете и махнете черупката. Можете да използвате и други продукти за пълнеж, както и плодове, но тогава сложете желатина във вода, вместо в бульон.

 

Пилешко със зеленчуци на тиган

Необходими продукти:
1 ч.л. зехтин
100 г пилешко
1 червена чушка
1 жълта/зелена чушка
1 скилидка чесън
1 малка глава червен лук
шепа зелен боб, предварително сварен или замразен
шепа зелени маслини
сол, пипер, магданоз

Начин на приготвяне:
В тиган с незалепващо покритие сложете зехтина и оставете наситнените лук и чесън да се
сотират в него около 2-3 минути. После добавете нарязаното пилешко и оставете около 5
минути, като разбърквате периодично. Добавете нарязаните на жулиени чушки, 2 с.л. вода,
сол, пипер и покрийте с капак за 5 минути, докато зеленчуците омекнат. После махнете капака,
прибавете зеления боб, маслините и магданоза, разбъркайте още веднъж и ястието е готово за
сервиране.

 

Пълнени патладжани с пилешко и зеленчуци

Необходими продукти:
1 по-голям патладжан
400 г пилешко филе
1 глава лук
1 морков
1 чушки (червена и зелена)
2 с.л. доматено пюре
черен пипер, сол
100 г кашкавал
2 домата
2 скилидки чесън
магданоз

Начин на приготвяне:
Измийте и разрежете патладжана на две части. Поръсете със сол и оставете за 30 минути. Измийте, подсушете и издълбайте. Сложете двете половини в тавичка. В малко олио запържете лука и моркова, нарязани на ситно. След това добавете нарязаните чушки, издълбаното от патладжана и след няколко минути – пилешкото филе, нарязано на малки кубчета. След като месото смени цвета си, добавете доматеното пюре, малко вода и подправките. След 5 минути свалете от котлона. С получената смес напълнете патладжаните. Сипете малко вода в тавичка, покрийте с фолио и запечете на 200 градуса около 20 минути. Нарежете доматите на ситно и ги смесете с нарязания на колелца чесън и щипка сол. Изсипете сместа в тавичката и върнете обратно за още 10-15 минути. Накрая поръсете с настърган кашкавал. Върнете обратно във фурната за няколко минути, колкото той да се разтопи.

 

Рататуй

Необходими продукти:
2 тиквички
2 патладжана
2 чушки (червена и жълта)
2 глави лук
100 мл зехтин
4 скилидки чесън
черен пипер, сол
400 г домати от консерва
1 печена червена чушка
1 щипка захар
мащерка
босилек
2 дафинови листа

Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно едната глава лук и двете скилидки чесън. Запържете в сгорещен зехтин (първите 50 мл) и добавете печената чушка, нарязана на ситно, доматите от консерва също ситно нарязани. Добавете щипката захар и след това мащерката, босилека, дафиновите листа и сол. Оставете да покъкри на слаб огън около 15 минути. Нарежете тиквичките, патладжаните, чушките и лука на еднакви по дебелина шайби. Останалите две скилидки чесън нарежете на тънки ивици (почти прозиращи). Подгответе тава с диаметър около 25-30 см и я намажете с 25 мл зехтин. В тавата изсипете доматения сос и го разстелете равномерно. Започнете да редите изправени едно след друго равните резенчета тиквички, патладжан, лук и чушки. Обикновено се получават два кръга в зависимост от големината на зеленчуците и тавата. След като подредите зеленчуците, добавете резенчетата чесън като ги напъхате между шайбите. Посолете със сол и черен пипер и залейте с останалите 25 мл зехтин отгоре. Отрежете парче хартия за печене, колкото до покрие тавата, и го навлажнете с ръце. Печете на 180 градуса ястието, покрито с хартия, около 15-20 минути. След това махнете хартията и печете още 20 минути на 180 градуса. Не е нужно фурната да е предварително загрята.

 

Печено пълнено авокадо

Необходими продукти:
1 авокадо
5-6 кафяви печурки
1 печена червена чушка
2 яйца от пъдпъдък
зехтин

Начин на приготвяне:
Авокадото се разполовява по дължина и се изважда костилката. Гъбите се нарязват на ситно и се задушават в малко зехтин, а червената чушка се обелва и също се нарязва на дребно. Половинките от авокадото се пълнят със зеленчуците и се запичат във фурната за 20 мин., като накрая се чуква по едно яйчице и се запича още 5 мин. Изчаква се леко да изстине и може да се консумира.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.