КАТ атакува каруцари и колоездачи

Новият шеф на КАТ Звезделин Колев с един от предишните - Бойко Рановски, който сега ръководи ДАИ, обявиха началото на акция “Зима”. Снимка МВР

Акция “Зима” пак шета по пътищата (обзор)

Санкциите са от 20 до 150 лв., ако карат без светлоотразителни жилетки по тъмно или при мъгла

Засега тротинетките минават метър

Пътната полиция започва акция “Зима” с масови проверки и глоби за колоездачи и каруцари. Операцията стартира от днес - 1 ноември, в цялата страна, обяви шефът на КАТ комисар Звезделин Колев.

“До 10 ноември ще се взема отношение спрямо водачите на тези два типа превозни средства, ако са без необходимото оборудване, а специално за велосипедистите - ако са без светлоотразителни жилетки”, каза още Колев.

Според изискванията в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) колоездачите трябва да обличат жилетки, когато карат извън населени места в тъмната част на денонощието или при мъгла и лоша видимост. Глобите за това нарушение започват от 20, но могат да стигнат и до 150 лв., ако е била създадена опасност от катастрофа. Освен това всяко колело трябва да има изправни спирачки, звънец, фар или друго устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и на червена отзад, жълти светлоотразителни елементи и отстрани на колелата.

Каруците трябва да са регистрирани и да имат поне два бели или жълти светлоотразителя отпред и по два червени отзад. При движение нощем или при лоша видимост каруцарят също трябва да носи жилетка, но и да включва светещо тяло - фенер, излъчващ бяла или жълта светлина. При нарушения глобите са от 30 лв. до 150 лв. Катаджиите поясняват, че максималните санкции и на велосипедисти, и на каруцари се налагат в драстични случай, например - ако излязат да карат по магистрали или скоростни пътища.

Засега водачите на тротинетки ще минат метър от проверките, тъй като все още за тях не са приети правила в ЗДвП. Надеждата на катаджиите е, че при влошаването на времето те няма да са много.

През втория етап на акция “Зима” - от 11 до 20 ноември, пътните полицаи ще дебнат за неправилно пресичащите пешеходци, както и шофьорите, които не спират на пешеходни пътеки.

А на третия - от 21 до 30 ноември започват да спират и да проверяват дали автомобилите са с изправни фарове, чистачки, отоплителни системи и т. н. В ЗДвП например има глоба от 20 лв. за непочистени стъкла и огледала. Иначе санкциите за техническите неизправности по автомобила започват от 50 лв., но за по-значителни повреди могат да стигнат до 500 лв., а колата да се спре от движение.

През миналият зимен сезон - от 1 ноември 2018 г. до 31 март 2019 г. по пътищата в България са станали 2000 катастрофи, при които са загинали 221 души, съобщиха от КАТ. За сравнение, преди 4 години (от 1 ноември 2015 до 31 март 2016 г.) е имало 2605 тежки катастрофи с 237 загинали. Тоест - картината не е много по-различна, въпреки всевъзможните полицейски акции.

 

От 15 ноември до 1 март

Зимните гуми са по желание

От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да са “с гуми, предназначени за зимни условия или с гуми, с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 милиметра”, пише в закона. В текста ясно е посочено, че в този период зимните гуми не са задължителни, а ако са изтрити или разкъсани, глобата е 50 лв.

Около 45-50% от нормалните шофьори на леки автомобили у нас си ги сменят, не защото КАТ ще ги спира и глобява, а за безопасност - своя и на близките, които возят. Камионите, автобусите и тролеите карат с едни и същи във всички сезони.

При температури над 7 градуса грайферите на зимните гуми се износват по-бързо. Не бива да се кара със зимни гуми през лятото, защото тогава те се втвърдяват и стават опасни на хлъзгав или заснежен път.

 

От 1 до 8 ноември

От СБА предлагат и безплатни услуги

От утре до 8 ноември всички технически центрове на Съюза на българските автомобилисти ще предоставят безплатни проверки на гуми, светлини и течности, както и консултации за подготовка на колите за зимния период, съобщи шефът на организацията Емил Панчев. СБА препоръчва на шофьорите през зимата да си носят в багажника вериги и въже за теглене.

 

Със 70 жертви

Октомври - по-черен от Черния август

70 души са загинали през октомври по пътищата, сочат неокончателните данни на КАТ. Жертвите са с 2 повече отколкото през Черния август - месецът, в който у нас обикновено има най-много починали след катастрофи.

Причините тази есен са сухите пътища, слънчевото и топло време и интензивния трафик.

516 са убитите от началото на годината, с 16 повече спрямо същия период на 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България