Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров: Общината е готова за индустриална зона и китайски инвестиции

Дарин Димитров

-Д-р Димитров, каква е равносметката в третата година от мандата Ви, като кмет на Търговище?

- Това, за което мечтаехме в началото на мандата, започна да се случва и сега най-важното е да довършим инвестиционните проекти, които са в града - и училищата, и детските градини, и улиците. Когато човек осъществи едни планове, идват още по-големи. Искрено вярвам, че ще успеем още много да направим за нашия град и общината, защото хората го заслужават. Искам да знаят, че Търговище излезе от зоната на забвението, че не сме изоставени, както е било в миналото, от София и управляващите, че градът се развива и има бъдеще. Дори и населението се увеличава в града. По данни на ГРАО по настоящ адрес в края на април в града има 40 026 души, което прави 144 нови жители за месец. Движението е вероятно в рамките на областта и общината. Много хора си купуват жилища тук. Пазарът на имоти е много динамичен, цените не са ниски и е трудно да си намери човек жилище. Това означава, че има интерес към Търговище. Строи се. Променя се. Обновява се. Дори на кооперативния пазар вече продавачите казват, че такъв пазар няма другаде в Североизточна България. Търговище си намира нормалното място и позиция. Знаете, името му идва от тържище, пазар, средище на търговията. Такива са и плановете ни, да привлечем големи фирми, които идват у нас, да оценят тези предимства и да инвестират при нас.

- Обновяването става с европейски средства, целево държавно финансиране и от капиталовата програма на Общината, как стои въпросът с инвестициите в реалния сектор, защото програмите са до време, а трябва да има жива икономика, за да има развитие? В цяла България работодателите говорят за криза за квалифицирана работна ръка, а и в Търговище отдавна се говори за т.нар. "картел на ниски заплати"?

- За наша радост безработицата в общината е под средната за страната и трудно се намира работна ръка. При мен идват инвеститори, строители, които искат връзка с Молдова и Украйна за привличане на работници. Готови са да поемат и нощувки и храна.

- Защо не вдигнат заплатите на местните кадри, а искат да внасят работници?

- Не бих могъл да го коментирам, но всички казват, че квалифицирана работна ръка трудно се намира. Трудно намерихме и ние 100 човека, за да ги включим в програмата за заетост на общината - хора без образование или с основно, които не могат да се реализират. Голям проблем е и със специалистите, като заварчици, строители, стругари. В нашия военноремонтен завод ТЕРЕМ например не видях много млади кадри, повечето бяха над средната, когато е трудно да се преквалифицират и са изкарали там целия си трудов стаж. Задачата ни е, ако има инвестиции в този завод, както се надяваме да влязат поръчки за ремонт и модернизация на наша военна техника, веднага да се промени образованието, за да имаме специалистите, които да работят там.

- Общината вече направи първата стъпка, предложихте основното училище в село Макариополско да стане обединено и в него децата от селата да продължат да учат до 10 клас, като получават и професионална квалификация за мебелното производство.

- Да, залагаме надежди на това. Има интерес и от друго основно училище. Макариополско е на 15 км от Търговище и за последните години буквално се промени, след като там се направи завод за мебели и второ малко предприятие. Селото не просто живна. Там няма безработица. В тези предприятия работят и 70 роми, и работят много добре. Тези хора имат бъдеще - и за тях, и за децата им. Сега направихме ремонт на училището по програмата за оптимизация на училищната мрежа и всички деца от околните села ще могат да останат там да учат, а не да прекъсват образованието си и да остават със VІІ клас, защото не ги пускат в града, било заради липса на пари, било по други причини.

-Как оценявате бизнес климата в Търговище и възможностите за нови работни места?

- Знаете, че стъкларските заводи ангажират между 3 и 4 000 души и карат работници от цялата област Търговище, че и от съседните Шумен и Разград. Има още няколко хиляди в съпътстващи дейности. Очакваме при тях инвестиции в екологията, тъй като ще правят нови пещи. Като говоря за екология, не съм забравил, че обещах да сложим станции за измерване чистотата на въздуха в града. Вече имаме видеостена, на която ще излизат данните. Имаме обещание от бизнесмени, които ще закупят уреди за тяхна сметка. Между 15 и 70 000 лв. са нужни, според точките за измерване и параметрите, които ще отчитат.

Тази година ще отвори врати и ново предприятие, което имаме уверение от специалистите, че ще бъде на световно ниво. В него ще работят около 150 човека, като инвеститорите обещават добро заплащане, над средното за града. Имаше притеснение от граждани относно екологичните норми в този тип дейност. Без да взимаме страна поканихме инвеститора да разясни целия технологичен процес пред гражданите, за да знаят какво се случва.

- От няколко месеца говорите настойчиво за индустриална зона в Търговище, има ли напредък при положение, че тя се прави по държавна линия?

- Имахме среща с министъра на икономика и предложихме наши общински терени, които да се ползват. Бързам да уточня, че не е теренът на бившата казарма. Зоната, която предвиждаме е извън града, на главен път, за да бъде достъпна, но и да има възможност за разширяване. Факт е, че най-бързи са инвестициите в един град, когато има индустриална зона, в която е подготвено всичко - газ, вода, електричество. Инвеститорът идва, одобряваме му проекта и започва работа за няколко месеца. Приехме и наредба за стимулиране на инвестициите в общината и сме в готовност да действаме. Сега на ход е държавата.

- През април бяхте и в Китай. Направихте първа стъпка за сключване на споразумение за партньорство с град Хъби, който е с население от над 1,6 млн. души. Към какво проявяват интерес там?

- Бяхме посрещнати с изключително уважение в Хъби, имахме срещи с производители, инвеститори, на политическо ниво. Когато решиха да се похвалят с техния завод за електрооборудване за автомобили, бяха изненадани, че и ние имаме такъв завод. Веднага заявиха, че искат да разгледат и нашето предприятие. Проявиха изключителен интерес към минералната вода и не можеха да повярват, че имаме два извора, от които гражданите пълнят съдове за лична употреба в неограничени количества и без заплащане. Там вода от чешма не се пие и за тях това е невероятно богатство - да имаш минерална вода и тя да не се използва. При тях се ползва всичко, което може да доведе да печалба, до инвестиции. Китайците са прагматици и не биха дошли само заради културния обмен. Идват, за да направят инвестиции. Да видят каква печалба могат да имат. Интересното за тях е, че сме на място, което се явява отличен логистичен център. Идвайки при нас, те стъпват на европейския пазар. Имаме съответните терени. Да не забравяме, че летище Пловдив беше купено от китайски инвеститори, а закритото търговищко летище беше в капитала на Пловдив. Беше спряна продажбата на нашето и много се надявам, че и за него ще има решение.

- Каква е промяната в Търговище, какво ви казват хората, а вие какво искате да постигнете?

- Освен подобряване на улиците, образователната мрежа и другите обекти, за мен беше важно да се подобри и редът в града. Правим транспортна схема на града, каквато досега въобще не е имало. След като приключат основните ремонти на възловите трасета, ще направим и зони за паркиране, ще забраним определени места, ще въведем еднопосочен режим по някои. Автопаркът се увеличава драстично. Скочил е в пъти за последните 5 години. Семействата масово вече имат по две, три коли, което създава проблеми. Както навсякъде и тук има бедни и богати, но бъдещето, мисля, за общината ни е добро. Хората оценяват промяната, подкрепят ни. Разбира се, искат много повече в ускорени темпове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта