Политологът Първан Симеонов пред „Труд“: Ако сега има избори, ГЕРБ ги печели. Но утре?

Вчера председателят на парламента Димитър Главчев подаде оставка, след като отказа да вкарва страната в парламентарна криза. Ден преди това БСП напусна НС и ултимативно заяви, че ще влезе в пленарната зала само след оставката на Главчев. По този начин бившият вече спикер на парламента подаде топката в полето на своите и не позволи допълнителни нерви и политически страсти в следващите дни. Правилно ли изигра ходовети си БСП, какво следва оттук нататък и стабилно ли е правителството – на тези въпроси отговаря Първан Симеонов.

- Какво става, г-н Симеонов – европредседателството наближава, а политиката ни се тресе от скандали – един по един и то всеки ден. Защо се стигна до ситуацията най-голямата парламентарна група от опозицията да напусне парламента, а след това и до оставката на шефа на НС Димитър Главчев?

- Става точно това, което изследователите от „Галъп интернешънъл“ и института „Иван Хаджийски“ казвахме, че ще се случи. БСП ще направи всичко възможно да обтегне нервите на ГЕРБ и ще разчита на това, че те доказано не издържат в такава ситуация.

И ГЕРБ си изпусна нервите – в случая Димитър Главчев. Изгонването на Нинова беше необосновано. Очевидно пресилено. И даде страхотна топка на БСП. По две причини – първо, даде им повод за това, което направиха и свалиха председателя на Народното събрание; второ, заличи се една малка преднина, която ГЕРБ бяха взели – те бяха казали „ще ревизираме приватизацията“ и така отново бяха взели инициативата в говоренето и бяха поставили БСП в режим „отговор“. Това сега леко потъна. БСП явно отдавна са планирали подобен ход и сега получиха алиби за него. Иначе самият господин Главчев е смислен човек и тук става дума за моментна грешка. ГЕРБ се уплашиха и първо го удариха на молба към Нинова „да се разберат по мъжки“. А после дойде саможертвеният ход с оставката. ГЕРБ са доказали, че ги могат тези ходове. И това, впрочем, се харесва на хората.

- Смятате ли, че напускането на парламента беше правилен ход от страна на БСП?

- Партийно – да, очевидно. Държавнически – не съвсем. От една страна, това й е работата на опозицията. От друга страна, може да се пресоли манджата и хората да си кажат: това са малко изкуствени, пресилени проблеми, и то точно, когато България трябва да се представи добре.

- Каква са целите на БСП и на нейния лидер Корнелия Нинова? Новата политическа ситуация в държавата не изглежда никак добра.

- Целта на БСП е да свали правителството. Но не веднага. Сега е още рано и ако има нови избори, ГЕРБ може отново да ги вземе. Това показват числата. Обективна ситуация за падане на правителството сега няма. Че и после няма да има. Има само субективна – нервите на Борисов. Преносно, но и съвсем буквално. Той отдавна е показал, че не издържа, когато му развалят комфорта, егото, в случая международното присъствие е т.н. И в такива случаи Борисов просто разваля играта и отива на избори. Проблемът е, че сега няма как толкова лесно да обърне масата - защото идва председателството. Затова БСП ще използва случая да разгаря проблемите и така постепенно да сваля подкрепата за властта – докато тя е заклещена без изход и поне в следващите шест месеца не може току-така да каже любимото си „отиваме на избори“ или подобно.

- Но ако ГЕРБ започне да губи подкрепа?

- Ако губи подкрепа, това ще е плавно и дългосрочно, а не бързо. Защото на първо време битката между двете партии стяга и двете и парадоксално укрепва ГЕРБ и патриотите. Но в дългосрочен план всяка власт губи подкрепа в хода на мандата. Затова ГЕРБ ще ерозира като подкрепа плавно, стъпало по стъпало надолу. И нека не забравяме, че председателството вероятно може да им даде допълнителна легитимност. Затова казвам, сериозни обективни предпоставки това правителство да падне бързо, не се намират. Въпросът е, че в ситуация на толкова скандали се работи доста трудно и нервите някога се скъсват. А БСП май е подготвила най-големите си козове точно за месеците на председателството.

- Стабилно ли е управлението и ще издържи ли всички трусове?

- Първо, няма обществено мнение това правителство да пада - не е готово, не е втасало. Може и да не втаса. Дори и четири години може да устои. После, икономиката не е зле и нашите данни показват, че и хората усещат това. Освен всичко, няма някакъв икономическо-медийно-политически кръг, който да е срещу правителството. Имам предвид голям. Помните, когато през 2013 г. сваляха Борисов, срещу него имаше банка и големи медии. Сега всички важни кръгове като че ли имат участие в това правителство. Важен фактор би могло да бъде външно влияние – например, нещо източно да иска да клати запада чрез клатене на държавата, която ръководи основен западен клуб. Но този риск не е новина, а и е калкулиран от Борисов. Нека не забавяме, че Борисов си говори добре с изтока. Да иска някой патриотите да си ходят?

- Искат го от ДПС.

- Да, но това дори прави реклама на правителството. Вижда се, че патриотите са приети сравнително безконфликтно от обществото ни. Въобще, обективни предпоставки за падане няма, че дори и за преформатиране. Пак казвам, има субективни - Борисов е доказал, че в политиката на страната именно егото му е определящо. Е, точно това его сега ще бъде подложено на огромно изпитание. Не е изключено нервите да Борисов да се скъсат дори и сега, дори и по време на председателството и да поиска нови избори. По-малко вероятно, но не и изключено. Но и трябва да си дадем сметка за още нещо. Борисов наистина има желанието България да се справи добре. Той разви такъв усет в годините. Вече мисли за своето място в историята, а и отбеляза добри международни резултати. Заради всичко това към егото му като фактор, трябва да прибавим и все пак държавнически усет. Дано не ви прозвуча като наивник.

- Помните ли, когато преди 12 години бе свален от поста си шеф на НС проф. Огнян Герджиков? Напомня ли ви ситуацията за 2005-а година, макар че тогава бе различно – Герджиков бе свален от своите?

- По-скоро прилича на ситуацията с кабинета Орешарски. Прекалено много прилики има. Впрочем и тогава, и сега показателите, които ние мерим,за това как хората възприемат икономиката, бяха добри. Но има и една основна разлика – тогава имаше един силен икономически кръг срещу Борисов. И Орешарски падна, когато този кръг оттегли доверието си и от БСП, а после го върна към Борисов. Сега повечето икономически кръгове имат интереси в правителството на Борисов и не напират да го свалят. Наскоро обаче ДПС ескалира сериозно исканията си за повече власт чрез отстраняване на патриотите. Това може да е предвестник на промяна на отношението на политико-икономическия конгломерат ДПС към кабинета. ДПС се нуждае от повече власт и ресурс, за да побеждава в битките в своята ниша. И ако сериозно са решили да преформатират кабинета или да го махнат, това вече не е шега работа.

- Отчита ли ГЕРБ достатъчно радикализирането на ДПС и тяхната цел за демонтиране на сегашната формула на управление - ето, думите на Мустафа Карадайъ стават все по-тежки и конкретни? В сряда депутатите на ДПС също напуснаха парламента.

- Поведението на ДПС е интересно, защото за никого не е тайна, че икономическите интереси на ДПС и сега изглеждат представени в правителството. Да не би ДПС да не ги брои вече тези интереси за свои? Да не би политическото крило на ДПС вече да се разминава с икономическото? Това е модната градска мълва от месеци. Аз лично, засега, намирам това за малко вероятно. Добре, хайде да обобщим така: стабилността на правителството зависи от нервите на Борисов, от това какво решение ще вземе Доган, и от това дали патриотите ще са стабилни и заедно с ГЕРБ. Тоест (смее се): не само от нервите на Борисов, но от хладнокръвието на Доган, а и от – да речем – специфичния стил на Валери Симеонов.

- Елена Йончева – крехката журналистка, тя ли се превърна в най-големият коз в ПГ на БСП? Всичко, което направи, се превърна в кошмар за управляващите?

- Да. Нали затова се оказа, че думата постистина е основна дума на съвремието ни. Постистина е когато имиджът е по-важен от факта. Затова и партиите се ориентираха към хора, които създават имидж - журналисти, анализатори, политолози. Елена Йончева, Тома Биков, Антон Тодоров, Иво Христов, Александър Симов – добри или лоши, именно тези хора дават яркостта на политическия процес.

- Как да тълкуваме ситуацията, в която се оказа НС - Веселин Марешки, който има шест обвинения и два свалени имунитета, да може да прави каквото си иска в парламента, защото от неговия златен пръст зависи всичко?

- Всъщност властта погна Марешки и така го „опитоми“. Така прави ГЕРБ с партньорите си, струва ми се. Бие и гали. Господин Марешки обаче е умен човек и видя каква е съдбата на предишни подобни формации – станаха аморфен резерв за депутати на ГЕРБ. И затова Марешки събра в парламента наистина верни свои хора. И досега не са успели да го разцепят и обезличат. Той си вдигна цената още при обсъждането на вота на недоверие. По всичко личи, че това е наистина добър бизнесмен.

- Инициативата на ДПС за промени в конституцията, чрез които да се премахне давността в сделките от приватизацията, бе подкрепена от ГЕРБ. Това означава ли, че ще се случи и до къде може да стигне? Заради това да има мир ли го прави Борисов?

- Като гражданин стискам палци за такава ревизия. Като изследовател съм скептичен, че нещо реално ще се случи. ГЕРБ го прави, защото е важно да отговаря на нарастващите желания на ДПС. А и защото се предполага, че ГЕРБ като нова партия, няма да понесе потенциални щети от ревизия на приватизацията. Предполага се, че такива щети ще понесат старите партии - червени и сини. А точно те в момента се опитват да хванат ГЕРБ в червено-синьо менгеме. Такава беше и нашата прогноза, ако помните – че червени и сини ще почнат да звучат в един глас срещу ГЕРБ. Забелязахте ли, че дясната преса също се ядоса на Главчев. Ключово важно сега за Нинова е да вземе синя периферия. Както през 2013 г. Станишев получи стотици хиляди гласове „дясна“ добавка за БСП, само и само да не остава ГЕРБ на власт. Засега обаче БСП не може да апелира ефективно към дясна периферия – защото не се кара с ГЕРБ по двата най-важни за сините хора въпроси: съд и реформи. БСП не казва нищо за съдебната реформа и никога не казва „харчете парите по-ефективно“. Казва само „харчете повече пари“. Междувременно на скамейката стои Трифонов и е готов да разпилее наказателния и протестен вот в едни евентуални избори – вот, който БСП ще се опита да монополизира.

- Ако си представим същата картинка по време на европредседателството - един грешен ход на ГЕРБ или на председателя на НС и БСП и ДПС напуснат парламента в деня, в който например в София са се събрали европейските лидери - какво би станало тогава?

- Всъщност, не е чак такава драма. Но може да досади. Докато хората гледат всичките скандали, това работи и за БСП, и за ГЕРБ, защото стяга и двата лагера. Хората гледат двата отбора на терена, палят се за единия, и мачът е толкова ожесточен, че не им хрумва да гледат настрани. Но ако мачът продължава да е толкова грозен, ще погледнат на пистата, където все някой загрява и вика „всички са маскари“. Този път Трифонов, преди това Марешки, преди това Бареков, преди това Яне Янев, преди това Борисов, преди това Сакскобургготски, преди това Жорж Ганчев...

- Как гледате на подобна теза – че главата на парламентарния шеф Димитър Главчев е паднала заради Антонио Таяни, председател на Европейския парламент, който е у нас. Твърди се, че когато разбрал, че опозицията няма да присъства в залата, Таяни категорично отказал да говори „пред празна зала“ в НС. Колкото и невероятно да изглежда това, възможно ли е да е така?

- И това може да е било фактор. Но по-важният въпрос сега е: разбраха ли се нещо Нинова и Борисов. Например: „Махаме Главчев, но вие мирувате поне шест месеца“. Ако са се разбрали, значи сега имаме буря пред затишие. Ако обаче не са се разбрали, бедна ми е фантазията какво може да направи Нинова в идните месеци. Тогава ще е буря след буря.

- В цялата тази какофония къде е президентът – борбата с корупцията се превърна в негов запазен знак в говоренето?

- В удобна роля е президентът. В типичната президентска: карат се леви и десни и той може да е арбитър и да не понася загуби. В такава роля се мъчеше да е Борисов – да се карат Нинова и ГЕРБ, или ГЕРБ и Радев, а Борисов надпартийно и международно да помирява и балансира. Е, с епизода „Главчев“ Нинова извади Борисов на ринга. Нещо, което той умело избягваше половин година. Преди това го извади на ринга и самият Радев.

Нашият гост

Първан Симеонов е политолог. Изследовател в областта на демоскопските проучвания, политическите партии, градската среда и други. Преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Изпълнителен директор на “Галъп интернешънъл”, изследовател в Института по социология “Иван Хаджийски”. Член на клуб “Конрад Аденауер”. Участник в научни изследвания в различни области. Работил е като политически консултант, редактор, водещ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта