По-високи такси за теглене от банкомат

Снимка: Архив

За обслужване на дебитна карта събират 2,02 лв. на месец

По-висок таван на таксите за теглене на пари от банкомат на друга банка влязоха в сила от 1 август по отношение на платежните сметки за основни операции. Максималната такса вече е 92 ст. при 89 ст. досега. Всички банки освен разплащателни сметки трябва да предлагат на клиентите си и платежните сметки за основни операции, които може да се използват за основни неща като теглене на пари в брой, преводи и плащане на сметки за ток и вода. Таксите по тези сметки трябва да са по-ниски едновременно от: средния размер на таксите, събирани от банките за тези операции; и най-ниския размер на таксите, които съответната банка прилага за всяка от съответните услуги, предоставяни по разплащателни сметки.

Оказва се обаче, че след влизането в сила на тези правила вместо таксите да намаляват, за редица услуги те се увеличават. Например за директен дебит, при който банката автоматично разплаща от сметката на клиента неговите задължения за ток, вода, парно, интернет и телефон, средната такса е 1,35 лв., ако сметката на комуналния доставчик е в същата банка, и 2,28 лв., ако сметката е в друга банка. Досега тези такси бяха 1,24 лв. и 2,14 лв. Така, ако банката плаща 5 услуги, ще събере само за такси 11,40 лв. на месец. Като от 1 август банките трябва да съобразят таксите си по сметките за основни операции с новите средни размери на таксите за тези услуги.

За превод на пари от сметка трезорите събират средно 0,99 лв., ако платежното нареждане е на хартия и парите отиват по сметка в същата банка, и 2,22 лв. ако е към друга банка. Досега средният размер на тези такси беше съответно 0,97 лв. и 2,12 лв. За онлайн превод към същата банка таксата е 0,49 лв., а към друга банка - 1,08 лв., при положение че досега бяха 0,40 лв. и 1 лв.

За теглене на пари в брой до 1000 лв. от офис на банката в трезорите прилагат различен подход за определяне на таксите. Затова БНБ определя и две средни такси, с които банките трябва да се съобразяват - 1,02 лв. или 0,2% от сумата, но не по-малко от 1,40 лв. Досега тези такси бяха 0,89 лв. или 0,26%, но поне 6 лв.

Някои такси обаче намаляват. Откриването на платежна сметка за основни операции от вчера струва максимум 1,79 лв. при лимит от 2,16 лв. досега Ако към сметката има дебитна карта, таванът на таксата пада от 1,92 на 1,32 лв. За обслужване на сметката таванът на таксата е 2,27 лв. на месец при 2,01 лв. досега. А ако към сметката има дебитна карта таксата е 2,02 лв. на месец, при 1,51 лв. досега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари