Променят правилата за фирми за бутилки с газ

Фирмите, които осъществяват дистрибуция на бутилки с газ, ще трябва да имат поне 1000 бутилки, а не 10 хиляди, както беше прието в предходните изменения на закона.

Бензиностанциите с четири месеца за регистрация

Наредбата към закона готова до март

Запечатват обект за две години при тежки нарушения

Фирмите, които осъществяват дистрибуция на бутилки с газ за бита, ще трябва да притежават поне 1000 бутилки за пропан-бутан, а не 10 хиляди, както беше прието в предходните изменения на закона за горивата. Това предвиждат новите изисквания за фирмите за дистрибуция на бутилки с газ, записани в промени в закона за горивата, които бяха приети на второ четене от Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Законът за горивата беше променян няколко пъти преди реално да влезе в сила. Той окончателно ще бъде гласуван в пленарната зала на парламента до дни, а наредбата към него ще бъде готова до два месеца, решиха депутатите.

Заради приетите преди година текстове в закона много фирми за дистрибуция на бутилки с газ са купили по 10 хил. бутилки на обща стойност 250 хил. евро. Те са похарчили значителни суми и за преоформяне на складовете си. А сега изискванията за дейността на тези фирми значително се облекчават.

Депутати от левицата предложиха да се засилят изискванията за безопасност на пунктовете за зареждане на бутилки с пропан-бутан, но предложението беше отхвърлено от мнозинството депутати.

Спрямо бензиностанциите и складовете за горива, бяха приети промени, според които те ще бъдат запечатвани за две години, а цистерните с нелегална нафта или бензин спирани от движение, ако продават или превозват контрабандни нефтени продукти. Промяната се прави, защото актовете с глоби за фирмите не са достатъчно ефективни, за да спрат сивия сектор в горивата, уточниха експертите.

Банкови гаранции за новорегистрирани фирми без оборот за предходната година ще има, но те няма да са под формата на пари в брой, а за обезпечение на евентуални задължения към държавната хазна ще служат активите, с които фирмата разполага. Като има изискване стойността на тези активи да е поне 20 хил. лв.

Бензиностанциите имат почти 4-месечен срок за регистрация, тъй като след приемане на наредбата към закона, те ще имат на разположение още два месеца за регистрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес