Студената война на булевард “Дондуков”

Не е много ясно дали управляващите бойкотираха президента Радев за КСНС, или той се самопростреля с фронта, който отвори срещу другите

Триъгълникът на властта на булевард “Княз Дондуков” трещи от напрежение. Парламент, президентство и правителство така силно са се вкопчили един в друг, при това с вежливи усмивки на извинение, че случайният наблюдател не може да прецени дали тези начело на институциите се прегръщат в интерес на държавата, или участват в групово... нека го наречем самоунижение.

Между трите сгради цари такова бермудско напрежение, че ако млада дама мине с колата си през площада няма да бъде сигурна дали, когато излезе от него няма да се превърне в княгиня или мумия.

Управляващите се изгавриха с президента на неговия Консултативен съвет за национална сигурност. В същото време Мумията си подаде оставка. Антон Тодоров - емоционалният еничар (еничар, от турски “нов ред, служител на новия ред”, б.а.) на партия ГЕРБ, който сам се нарече “мумия”, все пак не издържа, след недораслия си подход към медиите, и си тръгва от парламента. Важен момент от цялата тази случка е дали другата седмица ще има парламентарен дебат за приемане или отхвърляне на тази оставка, в стил Делян Добрев.

Двете имена - тези на Добрев и Тодоров, донесоха една неочаквано сладка победа за президента Румен Радев, защото ГЕРБ атакува президента фронтално, но загуби. В парламента говорители на БСП нарекоха този щурм “самопрострелване”.

Вдъхновени от сивия си кардинал Цветан Цветанов, герберите сътвориха комисия, която да докаже, че Румен Радев е “може би получил потупване по рамото” от шведската компания СААБ, за да спечели конкурса за нови изтребители за българските ВВС.

„Всички около нас са въоръжени с Ф-16”, не спираше да казва Цветанов. Може би това означаваше, че щом ние вземаме грипени, значи сме корумпирани.

Важното е, че атаката срещу Радев, роди съпротива. Делян Добрев го отнесе “ан пасан”, покрай лявата контраатака срещу властта. Новият кортик на БСП - Елена Йончева, прониза едно от емблематичните лица на ГЕРБ, при това в техния общ избирателен район - Хасково, чрез т.нар. “кумгейт”. Йончева нямаше как да бъде уязвена в ответната атака, чрез мръснишките подмятания на депутати от ГЕРБ, че е правила журналистика, заради Сергей Станишев. Няма как да чуеш хора които не са джентълмени, защото никой по света не може да бъде убеден, че една жена ще използва връзките си, за да прави репортажи от места, където наистина могат да те убият. А повечето от тези репортажи Елена ги е правила, когато Станишев беше просто в международния отдел на партия, свряна в ъгъла. Интервю с генерал Дудаев в Чечня, малко преди да го убият руснаците - голяма връзкарка ще да е Йончева, честно. Да си пращат там дъщерите и любовниците тези критици, ама не искат. Само бълват хлебарки.

Интересно оръжие е кортикът и е иронична връзката с днешните събития в България. Историята тръгва от Полша, където полските селяни, за да се пазят я от руснаци, я от германци, криели в дрехите си къси, остри домашни ножове, които наричали “kordzik”. Сетне руснаците, след като ги превзели, взели думата и дизайна и създали - малко, изящно хладно оръжие, носено от офицери и курсанти. Това е съвършено оръжие за убийство - късо, с канали по протежение на острието, с инкрустации, направено от фина стомана - почти шведска. Накрая и ние сме я взели - и като нож, и като понятие.

В нашата история са включени и Русия, и Полша, и Германия, и Швеция, и кортиците. Дали генерал Радев е препоръчал Полша, за да се ремонтират двигателите на родните Миг-29, дали е харесал германските “Юрофайтер” и дали лобирал за шведските “Грипен”, докато лети на руски Миг-29?

Всеки, който поне малко разбира от политика, знае, че решения в тази посока не са от ранга на един командващ ВВС. Оръжията и търговията с тях са политика и това го виждаме дори в скандала около “Емко”. Поръчките и заданията по превъоръжаването се правеха и правят само от правителството, а през последното почти десетилетие то е на ГЕРБ. Ето така, без много усилия държавният глава успя не само да спре настъплението на опонентите си, но и да вземе няколко точки.

Президентът Радев обаче направи грешката, която никой военен или политик не бива да прави - да попадне в засада. Това показва престъпно самочувствие или незрели съветници. Не можеш да влизаш във война с две трети от парламента и да се опитваш да правиш Консултативен съвет по едни от най-важните за нацията въпроси едновременно. Как така ще искаш да те приемат за държавен глава хора, които си нарекъл вчера... как беше... беквокали?

Радев е прав да върви по политическата си пътека, но политиката е нещо повече от това да си просто пилот, пък било то и шеф на дузина летателни средства.

Както казват мъдреците от изтока, ако чакаш достатъчно дълго край реката, ще видиш трупа на своя враг. Това е политика. Кортиците мушкаха, мушкаха, но когато победителят Радев трябваше да тържествува, управляващите се дръпнаха и се срина авторитетът на президентството. Кое е по-важно от темата за корупцията и националното обединение? Само животът и здравето, но защо не се получи този разговор? Кой саботира КСНС? Командировките и срещите на политическите лидери или... войната, която водиш, генерале?

 

Ф-16 са най-доказаните, стига да са от този век

Никой по време на дебата в парламента, не изтъкна най-важният факт в спора за избор между “Грипен” и Ф-16. Да, Ф-16 са единствените доказали се в света изтребители, но мили мои, на нас ни предлагат не нови Ф-16, не дори втора ръка Ф-16, а горубленски - с пренабити номера, стари като радиото на Попов. Никой не попита и кой точно представлява тази оферта - те нямат офис, не са давали пресконференция, ние - журналистите - не сме ги виждали. Ако някъде има съмнение за нещо нередно в конкурса, това е този лобизъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи