13% ръст на новите жилища в страната

През първите три месеца на годината строителството е в подем

София, Пловдив и Бургас имат най-високи показатели

740% повече ваканционни имоти във Варна

Строителството на нови жилища в страната през първото тримесечие на 2021 г. е в подем и отбелязва цели 13% ръст. “Пазарът се възстановява с доста добри темпове и през периода януари-март в България има близо милион квадратни метра нови жилищни площи”, заяви Петър Мастиков, главен анализатор на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България по време на онлайн форум за имоти.

922 342 кв. метра жилищна площ са построили у нас в началото на годината. Най-голям е ръстът в Пловдив, като за периода има пуснати в експлоатация 178 921 хил. кв. метра, което е ръст от 93% спрямо същия период на 2020 г. Тези цифри се дължат на отложените проекти през 2020 г., която беше по-слаба за строителния сектор. В София повишението е с 9,4%, като новите жилища за периода са в размер на 393 035 кв. метра.

По Черноморието Бургас се представя доста по-добре от Варна и ръстът в морския град е 47% при построени нови жилища в размер на 88 121 кв. метра. За жалост, при ваканционните имоти в Бургас има спад от 65%, но в този сегмент от пазара морската столица отбелязва невиждан ръст на новите жилища, дължащ се на няколко големи ваканционни проекта - 740% увеличение и площи в размер на 18 хил. квадратни метра.

Ръст на цените от 6% и с 12% на търсенето на апартаменти в София през 2020 г., отчитат от Националната асоциация на строителните предприемачи. “Под 20% от покупките на апартаменти са с цел инвестиция, останалите 80% са с цел живот”, допълни Георги Шопов, председател на асоциацията. По думите му трябва да се подготвим за тримилионна София, тъй като интересът към столицата е огромен през последните години.
В момента на банковия пазар лихвите по жилищните кредити са средно под 2,7%, а самоучастието при покупка на имот е 15%, допълниха още експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти