Грета Тунберг се захвана и с производството на храни

Грета Тунберг се захвана и с производството на храни

Според екоактивистката предаването на болести от животните на хората се дължи на неправилни селскостопански методи

Шведската екоактивистка Грета Тунберг призова за промяна в начина на производство и консумация на храни, за да бъдат преборени три заплахи, пред които е изправен светът, пише "Дойче Веле".

"Климатичната криза, екологичната криза и здравната криза, всички те са взаимосвързани", заяви Тунберг във видео, публикувано в официалния й профил в Туитър в събота по случай Международния ден на биологичното разнообразие.

Фокусът върху храните и гореспоменатите три кризи са нов мотив в изказванията на Тунберг, която обикновено насочва вниманието си върху бездействието на политиците и въглеродните емисии от употребата на изкопаеми горива.

В публикуваното видеопослание на Тунберг тя заявява, че негативните ефекти на сегашното селско стопанство, сред които са климатичните изменения и появата на заразни болести като COVID-19, ще бъдат преодолени, ако се промени начинът на производство и консумация на храни.

"Връзката ни с природата е нарушена. Връзките обаче могат да се променят", казва Тунберг.

"Следващата пандемия може да бъде много, много по-лоша, но ние можем да се променим", казва още екоактивистката. 

Според Тунберг предаването на болести от животните на хората се дължи на неправилни селскостопански методи.

„Начинът, по който обработваме и третираме природата, като изсичаме гори и унищожаваме местообитанията, ние създаваме перфектните условия болестите да се прехвърлят от едно животно на друго - и на нас“, каза 18-годишната активистка.

„Милиони са починали от COVID-19, Зика, Ебола, Западнонилската треска, ТОРС – Тежък остър респираторен синдром, MERS - Близкоизточen респираторен синдром, ХИВ-СПИН“, каза тя, изброявайки зоонозни заболявания, които са се прехвърлили от животни на хора.

Световната здравна организация смята, че коронавирусът, който причини пандемията от ковид-19, вероятно е бил предаден от прилепи на човека посредством друго животно. Учени отчитат, че 60 процента от заразните болести, появили се от 1990 до 2004 г., са предадени на хората от животни.

Тунберг говори и за последиците от производството на храни върху околната среда. По думите й ако продължаваме да си набавяме храна както досега, ще унищожим и местообитанията на повечето диви растения и животни, а така ще причим и тяхното изчезване.

"Те са нашата система за поддържане на живота - ако ги загубим, и ние ще бъдем изгубени", казва тя.

Според нея, ако диетата е базирана на растенията, това може да предотврати изпускането в атмосферата на до осем милиарда тона въглероден диоксид всяка година.

"Ако преминем на диета, базирана на растения, ще можем да се изхранваме от далеч по-малко земя и природата ще може да възстанови", смята Тунберг.

Тя призова хората да спрат да водят "война с природата".

Нейните коментари идват на фона на нарастващото търсене с световен мащаб на алтернатива на месото заради притеснения, свързани със здравето на животните, биологичното разнообразие и състоянието на околната среда.

В Германия общата стойност на месото, произведено в страната, е спаднала през 2020 г., показват данни, публикувани от Федералната служба за статистика на страната, цитира Дойче Веле.

Междувременно производството на вегетариански и вегански заместители в страната е нараснало. 

Най-четени