Салта айсберг с чипс от хамон, сухари и лек йогурт дресинг, морковен сладкиш с годжи бери и заквасена сметана

Автор: Труд
Салта айсберг с чипс от хамон, сухари и лек йогурт дресинг, морковен сладкиш с годжи бери и заквасена сметана

Продължаваме с още две изкушаващи рецепти от майстора в кухнята на „Зодиак“ тази седмица. Главният готвач на IL MONDO bar&dinner Мариян Колев ви представя още от любимите рецепти на своите гости и ви показва как сами можете да си ги приготвите у дома.

Воден от мотото си „Клиентът винаги е прав, дори когато е седнал“, младият кулинар днес обръща специално внимание и на любителите на сладкишите. Започваме обаче първо с лека салата!

 

Салта айсберг с чипс от хамон, сухари и лек йогурт дресинг

Необходими продукти за 4 порции:22-1

айсберг  1 бр.

хамон    5-6 листа

франзела   1 бр.

пармезан   30 г

сушен домат   10 бр.

орехи  50 г

За дресинга:

заквасена сметана  60 г

кисело мляко 60 г

майонеза 40 г

синьо сирене 30 г

сол

зехтин

Начин на приготвяне:

Нарязваме франзелата на тънки резени и ги печем на 150 градуса около 15 мин., след което леко поръсваме със ситно настърган пармезан и печем още 2 мин.

В друга тавичка, на дъното на която сме сложили хартия за печене, подреждаме листата хамон и печем около 6-8 мин. на 150 градуса ( целта е да изсъхне и се превърне в чипс)

За дресинга: смесваме всички съставки и разбиваме добре с пасатор.

В голяма купа накъсваме на едро айсберга, прибавяме сушените домати, орехите и овкусяваме с дресинга. Сервираме, като аранжираме всяка салата с няколко начупени парченца хамон и брускетите с пармезан.

Съвет: добре е чипсът и брускетите да се направят по-рано, така че при сервиране да са изстинали и изсъхнали достатъчно добре.

 

Морковен сладкиш с годжи бери и заквасена сметана

Необходими продукти за 10 порции:22-2

За блата:

яйца    5 бр.

брашно    1 ч.ч.

захар    1 ч.ч.

олио    100 мл

хлебна сода   1 ч.л.

бакпулвер     Ѕ пакетче

джинджифил корен    1 малко кубче

канела   1 ч.л.

моркови    300 г

стафиди    50 г

орехи    50 г

кора от 1 лимон

кора от 1 лайм

За крема

маскарпоне   300 г

заквасена сметана 300 г

пудра захар 150 г

 

Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер продуктите за блата, като накрая прибавим настърганите на едро моркови, орехи и стафиди. Печем в намаслена тавичка на 160 градуса около 35-40 мин. След изпичане оставяме да изстине и разрязваме на два блата. В купа разбиваме продуктите за крема до получаване на гъст консистенция. Разделяме го на две, като едната част е между двата блата. Другата част поставяме в пош и декорираме, като правим малки целувки плътно една до друга по цялата повърхност.

Декорираме, като поръсим с няколко плода годжи бери, фино настърган бял шоколад и листа прясна мента.

 

Най-четени