Ако сте чувствителни към дървесни полени, не яжте ядки, плодове и млечни продукти
Цветният прашец предизвиква алергии, дори растенията да не са обсипани с цвят. Достатъчни са ресите, които висят от клоните преди появата на листата, за да започнете да кихате, очите ви да сълзят и да чувствате задух и сърбеж в носа и ушите.
През повечето месеци нещо цъфти у нас – като се почне от дърветата, после тревите – в началото на лятото, житните, накрая плевелите и храстите през лятото. От април до края на септември алергичните към полени хора изпитват истинско страдание. От дървесните видове най-силен е алергенът на брезата. През април цъфтят още ясен, топола, габър, след тях – чинар и див кестен. Овошките – сливи, вишни, череши – не са толкова алергизиращи.
Според натуропати чувствителните хора могат да намалят пристъпите като променят начина си на хранене. Те не трябва да употребяват захар, млечни храни, тестено и пшеница. Тези храни повишават образуването на слуз и усложняват състоянието.
На първо място между храните, които трябва да се избягват, са млечните продукти – прясно и кисело мляко, сирене, сладолед, масло, млечен шоколад. Ако сенната ви хрема е към дървесни полени, избягвайте ядки, плодове, моркови, целина, магданоз. Ако не понасяте плевели, внимавайте със слънчогледовото олио, слънчоглед, халва, а също диня, пъпеш, тиквички, патладжан. Тези, които проявяват реакция към полените на трева и ръж, има вероятност да са алергични и към домати, пъпеш и соя. Чувствителните към полени на бреза, леска и елша не трябва да ядат лешници, бадеми, ябълки, круши, вишни, кайсии, праскови, целина, картофи.
Това са така наречените „кръстосани алергии“ – страдащите от сенна хрема често имат непоносимост едновременно и към определени храни. Топли и лесно смилаеми храни – супи, каши, подгрята вода – препоръчва природната медицина на страдащите от поленови алергии. Студените и сурови храни трябва да се ограничават, защото произвеждат влага в тялото и отслабват жизнената енергия, което предразполага към алергични пристъпи.