Витамин Д, наричан още холекалциферол или калциферол, представлява мастноразтворим витамин, чието основно действие доскоро се фокусираше главно върху калциево-фосфорната обмяна и здравето на опорно-двигателния апарат. Съвременните задълбочени изследвания в областта откриват, доказват и потвърждават редица нови ефекти и ползи от редовния прием на витамина, като установяват връзка между ниските нива на витамина в организма и развитието на редица заболявания. В етиологията на някои болести недостигът на витамина играе основна, първостепенна роля, докато в други е част от мултифакторната етиология. Можете да откриете различни видове витамин Д на framar.bg
Как си набавяме витамин Д?
Човешкият организъм е в състояние да произведе необходимите дневни количества витамин Д при излагане на достатъчно продължително време на слънчева светлина. Пластовете дрехи, използването на слънцезащитни продукти с висок фактор, замърсяването на въздуха в индустриализираните райони и някои други фактори значително повлияват тази способност, което често налага прием на витамина по естествен път, с подходящи храни.
Той се съдържа главно в храните с животински произход, като най-богати са мазните видове риба, морските дарове, телешки черен дроб, черен дроб от полярна мечка. По-ниски, но все пак достатъчни нива за покриване на ежедневните нужди, се откриват в мляко и млечни продукти, яйчен жълтък, авокадо и други.
В опита си да забави тенденциозно нарастващия недостиг на витамин Д сред популацията в редица региони в световен мащаб, много страни одобряват и насърчават допълнително обогатяване на някои често използвани хранителни продукти, като например растителни млека, зърнени култури, консервирани храни, плодови сокове с витамин Д.
Витамин Д, подобно на витамин Е и витамин А, се измерва в така наречените международни единици (International Units, IU), като една международна единица се равнява на 0.025 микрограма (един микрограм се равнява на 40 IU).
Новородените и малките деца имат дневни потребности от порядъка на около 400 IU (10 микрограма), подрастващите и лицата в активна и напреднала възраст се нуждаят от 400 до 800 IU (между 10 и 20 микрограма), докато при лицата в напреднала възраст се препоръчва прием в горната граница от около 700 до 800 IU дневно.
Кои състояния и фактори увеличават риска от недостиг на витамин Д?
Недостиг на витамина настъпва при недостатъчен внос, повишени потребности или нарушено усвояване, като редица фактори могат да предразположат и благоприятстват развитието на недостиг или тежък дефицит на витамин Д:
- недостатъчен внос на витамина: основният фактор е недостатъчното излагане на крайниците, лицето и торса на пряка слънчева светлина. Препоръчва се ежедневно излагане за около 15 минути, без да се стига до изгаряне на кожата. Непълноценното хранене с намален прием на риба, яйца и мляко допълнително повишава риска от развитие на хиповитаминоза
- повишени потребности от витамин Д: някои физиологични състояния, като бременност, кърмене, активен растеж, както и някои болестни състояния, като например подлежащи заболявания по хода на храносмилателния тракт, метаболитни и хормонални нарушения, прием на лекарства и други могат да повишат дневните потребности на витамина. Липсата на допълнителна суплементация в дългосрочен план излага на риск от развитие на различен по тежест недостиг
- нарушено усвояване на витамин Д: заболявания с различна етиология (възпалителни, инфекциозни, автоимунни, неопластични) и с различна локализация на първичния процес (интестинален тракт, черен дроб, панкреас, бъбреци и други) могат значително да повлияят върху абсорбцията на витамина и да благоприятстват дефицит дори на фона на допълнителна суплементация. Употребата на някои лекарства, като кортикостероиди, хормонални средства, провеждане на онкологична терапия и други също може да провокира нежелани взаимодействия и влошено усвояване на мастноразтворимия витамин
Заболявания, причинени от недостиг на витамин Д
Лекият недостиг на витамина обикновено е безсимптомен и може да се установи само лабораторно. Умереният и тежък недостиг често протичат с разностранни оплаквания, които пациентите, а в някои случаи и специалистите, тълкуват погрешно, което забавя диагностиката и съответно лечението на хиповитаминозата.
Недостигът на витамин Д може да причини:
- синдром на хроничната умора: липса на енергия, намалена мотивация, намалена работоспособност, апатия, нежелание за упражняване на любимо хоби
- опорно-двигателни нарушения и остеопороза: болки в костите (най-често като болка в кръста, болка в гърба или големите стави с хроничен характер), скованост, намалена подвижност, намалена костна плътност, патологични фрактури
- психични разстройства и депресия: лабилност на настроението, влошена психическа устойчивост, повишена раздразнителност, склонност към тревожни разстройства, депресия, панически атаки, ниска самооценка, стремеж към социална изолация, поява на суицидни мисли, промени в поведението и склонност към агресия
- промени в кожа, коса и нокти: изразен косопад, който при тежък дефицит може да причини алопеция, слаби, чупливи и тънки нокти, склонност към поява на екзема и дерматит, повишена чувствителност на кожата
- имунологични нарушения: нарушенията в имунната система могат да се проявят в различен спектър, вариращи от често боледуване и тежко протичане с усложнения на банални сезонни инфекции до отключване на автоимунни или неопластични процеси
- репродуктивни нарушения: при жените може да причини нарушения в менструалния цикъл, овулацията, прикрепването и износването на плода, а при мъжете може да причини нарушения в спермогенезата
- роля при болести с мултифакторна генеза: недостигът на витамин Д може да провокира или да влоши редица заболявания, като например хипертония, захарен диабет, псориазис, ревматоиден артрит, множествена склероза, метаболитен синдром, затлъстяване и много други
До какви болести при децата води недостигът на витамин Д?
Витамин Д играе изключително важно значение за растящия детски организъм, като никак не е случайна препоръката за допълнителна суплементация още от най-крехка възраст. Новородените, кърмачетата и малките деца са изложени на по-висок риск от развитие на дефицит, като често първите признаци остават незабелязани и състоянието се открива при изразен недостиг или тежък дефицит.
Сред най-честите състояния и болести, провокирани от липса на витамин Д при децата, се включват:
- рахит: рахитът представлява типично детско заболяване, наблюдавано главно в ранна детска възраст (между 6 и 36 месеца), при което се нарушава плътността и здравината на костите, настъпват различни по тежест костни деформации, риск от фрактури и редица общи проявления (прекомерно изпотяване при хранене или по време на сън, раздразнителност, мускулни спазми)
- нарушения в растежа и развитието: витамин Д е необходим за нормалния растеж, психическо и двигателно развитие в ранна детска възраст, като различни изследвания алармират за връзката между забавяне в развитието и недостиг на субстанцията. Ниските нива могат да станат причина за емоционална лабилност, изразена тревожност, нарушения в мускулната активност, по-нисък от генетично заложения ръст и много други състояния, за които са необходими допълнителни проучвания
- често боледуване: честото боледуване при малките деца може да се дължи на недостатъчни нива на витамин Д, който играе важна роля за поддържане на активността на имунната защита. В ранна детска възраст е изключително важно снабдяването със субстанцията по естествен път, поради което се препоръчва провеждане на ежегодна профилактика чрез слънчеви бани, независимо дали на море или на фона на планински климат
- проблеми със зъбите: витамин Д е важен за дентицията, като недостатъчните нива се асоциират с повишен риск от кариес от най-ранна възраст, неправилно пробиване на зъбите, патологии и различни заболявания по зъбите, независимо от хигиената и грижите, които се полагат за тях
Пълният списък с всички заболявания, до които може да доведе недостигът на витамин Д, тепърва предстои да бъде допълван и разширяван във връзка с новите открития по отношение на ефектите на субстанцията, което прави от първостепенно значение необходимостта от набавянето му по естествен път или с подходящи добавки.