Ицко Финци - Бохемски занимания

Младият баща става на 87 години! Не е някакъв юбилей, кръгла годишнина, но всеки ден, в който изящният актьор - Ицко Финци ни радва с творчеството и присъствието си, е повод за отбелязване. Последното му величествено произведение вече е на три годинки, казва се Матилда и навлиза в този свят под вещото ръководство на своите родители.

Матилда и красивият му брак с режисьорката Лиза Боева е неговата лична награда в пролетните дни на неговата есен. Останалата част от живота му е възможност за докторска дисертация. Всяка негова роля, всяко негово участие е впечатляващо и по своему леко. Като например да докара един от най-великите (в случая определението “велик” е с двеста на сто покритие) драматурзи на съвремието - Харолд Пинтър. Британецът пристига у нас заради Ицко, а Ицко не ще да го показва на културтрегерите, а да го заведе във “Факултета”, да сподели този шарен свят с него. Ето какво разказва Финци:

“От “Отворено общество” ме направиха член на комитет по посрещането на Харолд Пинтър. Разчуло се е, че сме приятели, а всъщност само бях получил ръкописен отговор на едно мое писмо до него и аз го показвах, фуках се. Бях му писал защо ми е харесала постановката в Лондон на неговата “Ничия земя”. В нея той играеше една от двете главни роли. Намери билети Аглика Маркова, културният ни аташе, и като свърши представлението тя си прати дипломатическата визитна картичка до Пинтър и той ни прие в гримьорната си и там в малката стаичка го поканих в нашия “Театър зад канала” да гледа “Завръщане у дома” (бях упълномощен), която се играеше трети сезон един или два пъти седмично. “Трети сезон?”, смая се Пинтър [...] Та на заседанието на комитета предложих да има посещение на “Факултета”. И май приеха - влезе в програмата. Но Пинтър после отказа. Той се чувстваше неловко тука в София. Най се смути (и се е изумил навярно) на творческата среща с българските писатели в Градската библиотека. Дойдоха много малко хора. Уводно слово от водещия Шурбанов и после - “Имате думата за въпроси”. Мълчание. Подканяне от Шурбанов. Пълно мълчание. Второ подканяне. Безкрайно дълга тишина, стори ми се. Трето подканяне. И седящият на първия ред Божидар Божилов, прочут поет, вдигна ръка и каза: “Колко брака е имал Харолд Пинтър?” Преведоха му въпроса. Пинтър се вцепени в първия миг, после се разгневи, усетил, наглостта, после, разбрал, че трябва да е великодушен, каза “Два”.”

Толкова са вече браковете и на Ицко Финци.

На 83 години актьорът се ожени за 45 години по-младата преподавателка в НБУ и режисьорка Лиза Боева, а година по-късно стана баща на малката Матилда. От първия си брак с пианистката Гина Табакова актьорът има син - Самуел - същият, който откри последния кинофестивал в Брелни.

Въпреки разликата в годините двамата двамата имат много общи проекти и не просто ги измислят, извървяват заедно, но и ги съпреживяват искрено. Тандемът се ражда по време на снимките на късометражния филм на Лиза - “Боси”. Любовта им обаче се ражда години по-късно, когато снимат документалния филм “Лятото на Мона Лиза” в Париж.

Ицко Финци е роден в София на 25 април 1933 г. След завършване на Висшия театрален институт като професионален актьор започва в Димитровградския драматичен театър. След това се мести в Бургаския театър, “Сатирата”, “Театър София”, “Младежкия театър” и накрая акостира в “Малък градски театър зад канала”. Все още се помнят ролите му Точилко в “Както Ви харесва” от Шекспир, Ромул в “Ромул Велики” от Дюренмат, Старият в “Когато розите танцуват” от Валери Петров, Молиер в “Молиер” от Булгаков, разбира се Макс в “Завръщане у дома” на Пинтър. Снимал се е в около 80 наши и чужди филмови продукции, сред които “Преброяване на дивите зайци”, “Вилна зона” и “Елегия”, комедията “Нашият Шошканини” на Джеки Стоев, част от която става и Първоаприлския концерт със Симфоничния оркестър на БНР с диригента Александър Владигеров, в който са солисти заедно с Тодор Колев, Николай Бинев и Рашко Младенов.

С Джеки Стоев и актьора Джони Пенков продължават да са близки приятели. “Това нашето приятелство е от години. Ние сме единомишленици. Стана от само себе си, без да сме се клели. Обикновено хората се сприятеляват до 25-30-годишна възраст, а ние вече имахме деца, когато се открихме всички. Често работехме заедно - на много от филмите ми Джони правеше звука, както се казва краставите магарета се надушват”, казва Джеки Стоев за приятелството си с Ицко и Джони.

“Повечето смятат, че някои неща ги излагат и гледат да ги забравят. А те са най-хубавата част. Джеки например е самокритичен към себе си и в много от случките той е измаменият или загубилият. Трябва да се гледа с насмешка на живот, с чувство за хумор, иначе за къде сме”, обобщава Джони Пенков.

Последният огромен проект, който Лиза и Ицко приключиха, беше през 2018 година, когато представиха на публиката “Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал.”

От есента на 2017 г. двамата влюбени трансформираха своята творческа платформа “Филизи 33” и сега тя предлага занимания по изкуства, интелектуални игри и книги/албуми за деца и възрастни. Но това е само, когато малката Матилда ги пусне на работа.

 

Музата на актьора

Лиза Боева е режисьор, преподавател по история на изкуствата и, както тя самата заявява пред Ladyzone, “вълшебница”, защото “умея да превръщам в небивал празник и чудно приключение някои дни от нашия живот”. Тя е човек на думите.

Елизавета Боева е родена на 22 август 1978 г. в София. В периода 1999-2003 г. учи в Санкт-Петербургския държавен университет, където защитава магистратура по специалността “История на изкуството”. Учи и “Филмова и телевизионна режисура” в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. През 2011 г. получава научна степен “доктор”, а през 2016 г. получава университетска степен “доцент”.

 

 

За него

Удари ни в земята

Ако помъдрея, ще ми стане тъжно и скучно. Хубаво е човек да си остане глупав, за да му е весело. Виж, Ицко Финци ни удари всичките в земята. Той, освен че е образован артист, не е като нас простак - взе, че се ожени за едно супер младо момиче. Млада, интересна, с кино се занимава. Двайсет и няколко годишна!...

Джони Пенков, актьор

 

Носи различна енергия

Щом отворя очи и виждам слънцето, и морето. Виждам и двамата човека, които много обичам-детето и Ицко. И не мога да се сетя за нито една важна причина да се върна да живея в големия град. В който и да е град.

Ицко е изключителен актьор. От тези, които не можеш да предвидиш, той носи различна вътрешна енергия”, разказва Лиза. И не крие, че първа се е влюбила в него.

Лиза Боева, сценарист и режисьор

 

Много е щастлив

Ицко Финци е много, много щастлив с младата си прекрасна жена - Лиза. Радваме им се, но то е важно той да се радва. Нашата радост отстрани е лесна. Но те и двамата се обожават. В кръчмата “Сам дойдох” преди време, Ицко свири на акордеон и цигулка, пя и танцува, абе беше весел купон. Тогава отстрани наблюдавах жена му - Лиза. Как го гледаше само тази жена! С огромна любов, очарование, обожава го. И той нея така. Ако знаете как си говорят, как се държат един с друг. Ами това е любов. И второ, и трето дете да си правят, че какво може повече да иска човек, бе!

Джеки Стоев, режисьор

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Михаил Леонов

Този уебсайт използва "бисквитки"