Любимите рецепти на Милена Шаркова

Мисис България 2008 се грижи за деца на загинали полицаи

Mилена Шаркова е позната като вдовицата на загиналия при престрелка в Лясковец командос Емил Шарков. Всъщност тя е маркетолог по професия и вече 20 години работи в сферата на маркетинга и търговията, като 10 г. е развивала собствена верига магазини за сувенири и авторски произведения.

Последните 5 г. е маркетинг мениджър на една от най-големите ритейл вериги в България.

През 2008 г. печели една от най-престижните титли за красота в България - Mrs Bulgaria. В продължение на 7 години координира благотворителните инициативи на конкурса.

„След трагедията със съпруга ми преди 6 години точно многото ангажименти, които съм свикнала да имам, ме държаха да не рухна и потъна в мъката – признава Милена. - Всяка сутрин си слагах маската и се опитвах колегите ми да не разберат какъв пожар е в душата ми. С много работа и грижите за детето затисках мислите. Работех по 12-13 часа на ден, включително събота и неделя.“

Реално започва да „изплува“ след втората година от кончината на съпруга й. „Появи се отново желание да се срещам с приятели, да излизам след работа, да слагам цветни дрехи – казва Милена. - Явно това е естественият процес, мъката в главата и стягането в гърлото да влязат някъде по-дълбоко в душата и да се сещаш за тях по-рядко. Така постепенно се почувствах готова и за новата любов в живота ми, Лъчезар, с който последните 3 години сме щастливи заедно. Той е човекът, който с много грижи и любов ме върна отново в истинското ми Аз и най-важното, върна ми мечтите.“

Другият човек, заради който трябва да е постоянно в кондиция, е дъщеря й Теа. Тя е вече напълно самостоятелна, прекрасна млада дама на 20 г. Втора година е студент „Актьорско майсторство“ в класа на Малин Кръстев.

Няколко месеца след кончината на съпруга й през 2014 г. Милена учредява фондация “Емил Шарков”. Създава и обществото „Деца на бащи герои“.

На въпроса как успява да бъде винаги в отлична форма, тя отговаря: „Слава Богу, основният фактор е добрият генетичен материал, та генерално не ми се налага да спазвам някакви хранителни режими. Обичам много физическото движение и винаги, когато имам възможност, ходя пеша. Сутрин правя 10-минутен комплекс с йога упражнения, известни като „Петимата тибетци“.

 

Мусака със заливка

Необходими продукти:

700 г кайма

1 кг картофи

1 глава лук

1-2 домата

5 стръка магданоз

1 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л. кимион или черен пипер

1/2 ч.л. чубрица

1 ч.л. джоджен, сол

3-4 с.л. олио, топла вода

За заливката:

2 яйца

200 г кисело мляко

2 с.л. брашно

щипка сода за хляб

магданоз

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати и се оставя да поври 5-6 минути. Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути. Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко, щипка сода за хляб и ситно нарязаният магданоз. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато порозовее. Поднася се с кисело мляко.

 

Пиле с горчица, мед и розмарин

Необходими продукти:

600 г пилешка пържола от бут без кожа

1 глава лук

4-5 едри скилидки чесън

150 мл бяло вино

1 с.л. едрозърнеста горчица

1 с.л. дижонска горчица

1 с.л. мед (течен)

50-100 мл пилешки бульон или вода

50 мл животинска сметана

сол, черен пипер

3-4 малки клонки пресен розмарин

олио

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на едри парчета, поставете го в по-дълбок съд и го разбъркайте добре с 2 с.л. олио и малко черен пипер. В чугунен тиган или такъв с незалепващо дъно загрейте 3-4 с.л. олио. Добавете месото в загрятата мазнина и запечатайте добре от двете страни до леко зачервяване. Добавете виното и когато алкохолът се изпари, а виното се редуцира наполовина, добавете ситно нарязаните лук и чесън. Задушавайте до пълното омекване на зеленчуците под капак. Ако течността свърши, добавяйте по малко бульон или вода на части.

В чаша разбъркайте добре двата вида горчица, меда и водата. Изсипете сместа при почти готовото месо, добавете розмарина и намалете котлона на по-ниска степен. Гответе, докато сосът стане кремообразен. Тогава добавете сметаната, черния пипер и, ако е необходимо, сол. Гответе две минути и изключете котлона. Оставете ястието да престои под капака 5-10 минути и поднесете с печени картофи или с арабски кус кус.

 

Пълнени чушки с кайма и ориз

Необходими продукти:

1 кг червени чушки

800 г кайма

1 ч.ч. ориз

4 скилидки чесън

1 глава лук

1 морков

4 стръка целина

100 мл олио

2 домата

1 с.л. червен пипер

1 с.л. чубрица

1 ч.л. черен пипер

2 кубчeтa зeлeнчукoв бульoн

150 мл гoрeщa вoдa

1/2 връзкa мaгдaнoз

200 мл вoдa

Начин на приготвяне:

Лукът, чecънът, мoркoвът и цeлинaтa ce нaрязвaт нa cитнo и ce зaпържвaт в oлиoтo. Щoм пooмeкнaт, ce дoбaвя и кaймaтa и ce зaдушaвa, дoкaтo cтaнe нa трoхи. Дoбaвят ce и нacтъргaнитe дoмaти и oризът, и ce гoтви, дoкaтo ce пoлучи eднoрoднa cмec и тeчнocттa нa дoмaтитe ce пoизпaри. Oвкуcявa ce c чубрицaта, чeрния и чeрвeния пипeр. Прибaвят ce и кубчeтaтa зeлeнчукoв бульoн, рaзтвoрeни в гoрeщaтa вoдa. Гoтви ce, дoкaтo тeчнocттa ce пoизпaри и нaкрaя ce прибaвя cитнo нaкълцaнят мaгдaнoз. C пoлучeнaтa cмec ce пълнят измититe и пoчиcтeни oт ceмкитe чушки. Пocтaвят ce в тaвa eднa дo другa, зaливaт ce c oкoлo чaeнa чaшa вoдa и ce пeкaт 45 минути нa 180 грaдуca. Накрая могат да ce зaлеят cъc coc Бeшaмeл.

Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"