Хайде на чушките!

Червени, зелени, жълти, оранжеви, месести, тънки – сиврия, чорбаджийски – чушките завзеха сергиите със зеленчуци и все повече се наместват на трапезата у дома. Приготвянето им изисква време, особено когато първо трябва да се опекат и обелят, но пък манджите с тях стават изключително вкусни. Чушките са и много полезни. Витамин С, фолиевата киселина и бета каротинът, съдържащи се във всички видове, противодействат на рака. Лутеинът и зеаксантинът помагат на зрението. И не на последно място – лютите сортове помагат за намаляване на теглото.

 

Пържени чушки с доматен сос

Необходими продукти:

7-8 чушки

5-6 домата

3 с.л. олио

1 ч.л. брашно

4 скилидки чесън

сол

магданоз

дафинов лист

Начин на приготвяне:

Чушките се измиват, подсушават и изпържват цели в сгорещеното олио. Внимание – пръскат! Изваждат се в тенджерка. В останалото олио се задушават обелените и нарязани домати заедно със скилидките чесън. Накрая се прибавя и брашното. Така приготвеният сос ври 10-ина минути, след което в него се връщат изпържените чушки. Отгоре се поръсват с нарязан магданоз.

 

Пържени чушки с бамя

Необходими продукти:

1/2 кг зелени чушки

1 кг домати от консерва

100 г бамя

4 скилидки чесън

4 с.л. олио

1 ч.л. сол

1 ч.л. чубрица

1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Чушките се нарязват на едри кубчета и се запържват в олиото за около 10 минути, докато омекнат, като се бъркат. След това се добавя накълцаният чесън и се готви още 5 минути. Добавят се доматите, солта и чубрицата и котлонът се намалява. Ястието къкри на слаб огън още 15 минути. Бамята се добавя последна - нарязва се на едри парчета и се пуска за около 5 минути при чушките и доматения сос. Брашното се смесва с малко вода и се долива в ястието. Готви се още 2-3 минути, докато доматеният сос се сгъсти.

 

Пълнени чушки с пиле и кускус

Необходими продукти:

250 г готово пилешко месо от гърдите

2 с.л. стафиди

1 скилидка чесън

300 мл зеленчуков бульон

4 червени чушки

1 с.л. пресен риган

100 г сирене

150 г кускус

1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Кускусът, стафидите и нарязаната скилидка чесън се слагат в купа и се заливат с врял зеленчуков бульон. Покрива се с капак. Междувременно червените чушки се разполовяват и се почистват от семената и се пускат във вряща вода за 5 минути. Отцеждат се добре и се поставят в тавичката на грила със срязаната страна нагоре. Към кускуса се добавят нарязаното на кубчета готово пилешко и пресният риган. Сместа се посолява и се разпределя в чушките. Отгоре се поръсват с натрошено сирене и се пекат на бавен огън за 10 минути до златисто.

 

Постен гювеч

Необходими продукти:

400 г картофи

1 зелена чушка

1 патладжан

1 домат

1 глава лук

1 ч.ч. вода

олио

черен пипер

сол

магданоз

Начин на приготвяне:

Патладжанът се измива и нарязва на кубчета. Посолява се и се оставя да пусне горчивия си сок. След около 15 минути се изплаква и отцежда. Лукът се нарязва на ситни кубчета и се запържва в малко количество олио в дълбок тиган. Щом се позлати, към него се добавя нарязаният патладжан, а също и почистената и нарязана на кубчета зелена чушка. Щом зеленчуците омекнат, се добавят подправките, обеленият и нарязан на кубчета домат и обелените и нарязани на средни по големина кубчета картофи. Всичко се разбърква старателно и се изсипва в тава. Залива се с вода и се поставя във фурната. Ястието се пече около час и се сервира, поръсено със ситно нарязан магданоз. Може да се сервира както топло, така и студено. Колко повече време престои гювечът, толкова по-вкусен става. Може да се добавят и други зеленчуци – тиквички, бамя, морков.

 

Агнешка яхния с чушки и домати

Необходими продукти:

1 кг агнешко месо

4-5 чушки

3-4 домата

2 глави лук

100 г краве масло

магданоз

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на хапки и го запържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме нарязания на филийки лук. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и варим на огъня, докато остане на мазнина. Прибавяме 3-4 обелени и настъргани домата и ги позапържваме. Връщаме месото, слагаме нарязаните на едро чушки, наливаме топла вода и оставяме да къкри около 1 час. Слагаме сол и черен пипер. Преди сервиране поръсваме с нарязан на ситно магданоз.

 

Киш с чушки и сирене

Необходими продукти:

4 яйца

200 г краве сирене

15 печени чушки

щипка сол

щипка черен пипер

3 стръка магданоз

Начин на приготвяне:

Печените чушки се обелват и се почистват от семките. Нарязват се на лентички и се смесват с разбитите яйца, натрошеното сирене, нарязания магданоз, сол и черен пипер. В намаслена тавичка с диаметър 24 см сипваме сместа. Печем за 25-30 минути в загрята фурна на 170 градуса. Изваждаме и нарязваме. Сервира се с пресни домати.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"