Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Японци, китайци и тайландци дойдоха в Карлово да берат рози

Десетки японци, китайци, тайландци, италианци и холандци едва дочакаха изгрева на слънцето в събота, за да се включат в брането на благоуханни и маслодайни български рози из масивите на квартал “Сушица” в Карлово. Всички те пристигнаха специално у нас, за да се включат в празника на розата в Карлово. Няколко туристи от Далечния Изток дори се похвалиха, че идват за втори-трети път и ако са живи и здрави, догодина по същото време пак ще са тук, в сърцето на Розовата долина, за да преживеят отново тези красиви и неповторими мигове и да се докоснат до Царицата на розата.

По традиция в ритуала се включи и “Царицата на розата 2015” – 17-годишната Карина Димитрова, която получи короната от ръцете на миналогодишна победителка, а по-късно кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов й връчи и “Златната роза”, изработена от 24-каратово злато. В церемонията по откриването на тържествата се включиха и 5 бивши носителки на най-престижния приз за красота и изящество в родния град на Васил Левски. “Младостта, красотата, вярата в доброто и в съзидателната сила на човешкия труд чества днес Карлово чрез празника на маслодайната роза. Това нежно цвете от столетия дава поминък на хората от Стремската долина и носи заслужена слава на България по цял свят. Розовото ни масло е пък познато и търсено по всички континенти”, бяха думите, с които кметът на Карлово Емил Кабаиванов откри най-красивия и чакан местен празник, уважен и от десетки посланици, консули и дипломати.

Гостите от Япония, Китай, Тайланд, Холандия и Италия, които се включиха в розобера, с интерес наблюдаваха изваряването на розовия цвят по старинна технология от 19-и век и домашното приготвяне на продукти с розова вода. После чужденците се научиха как се плете калоферска дантела и се тъче карловска черга, а някои дори се хванаха на ръченицата и хората заедно с танцьорите от ансамбъл “Пирин”. А на края всички си купиха розово масло, сувенири и куп продукти от карловска маслодайна роза.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете