И MTG изненадани от решението на КЗК

Всички заведения на Северния плаж в Слънчев бряг са заустени в канализационната система

Спортните канали на A1 ще излъчват на живо мачове от УЕФА Шампионска лига през новия сезон

Пациенти от цял свят ползват диализния център в УМБАЛ „Св. Марина“

Брюксел стартира две наказателни процедури срещу България

Българин беше арестуван в Гърция за умишлен горски палеж

Не са обсъждани никакви мерки, ако старите дизели от Германия наводнят България

Юбилейна пощенска марка отбелязва 140 години от създаването на Българската армия

Прокуратурата търси виновните за поредния гаф с проверките на Летище София

Франция криминализира употребата на смартфони в училище

Vivacom ще продава Xiaomi на атрактивни цени през сайта си В следващите 4 дни смартфоните на бранда стават още по-атрактивни

Русия показа зъби: Отлага се посещението на Лавров в Гърция, екстрадират гръцки дипломати

ВМРО ще отбележи 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Внимание! Сахарска жега удря Гърция през уикенда, над 40 градуса ще скочи живакът

ЕК подкрепи действията на българските власти срещу чумата

Тайнствени „люспи“ в сърцето на Плутон и ледени планини на ръба на равнина

Първата научна публикация с анализ на данните, събрани от космическият кораб New Horizons по време на преминаването му през системата на Плутон, излезе в списание Science.

Тя представя географски карти на Плутон и Харон, загадъчните геоложки структури на системата и някои научни констатации за поведението на това най-отдалечено в Слънчевата система планетоидно семейство.

Космическият кораб New Horizons достига разстояние от 12 500 км от повърхността на Плутон.

Той събира толкова много данни, които, за да изпрати до Земята, ще му трябва още почти една година.

Досега пристигналите данни показват структури с изненадващо голямо разнообразие от релефни форми, възраст, цвят, състав и албедо – отразяваща способност на повърхността.

Членовете на екипа са открили доказателства за множество слоеве мъгла в атмосферата на Плутон. Планетата е малко по-голяма и по-богата на лед, отколкото се очакваше.

„Системата на Плутон ни изненада в много отношения, най-вече ни учи, че малките планети могат да остават активни милиарди години след образуването им,“ коментира главният изследовател на мисията Алън Стърн. „Ние също така направихме важни изводи за степента на геоложка сложност на Плутон и неговата голяма луна Харон.“

Голяма част от публикацията е посветена на вече изненадващи открития на сондата – тайнствените „люспи“, които обхващат области от „сърцето“ на Плутон към екватора, ледените планини на ръба на равнината „Спутник“, водният лед в пукнатините и синята мъгла в горните слоеве атмосфера на Плутон.

Атмосферната обвивка на Плутон е силно удължена, със следи от въглеводороди и повърхностно налягане от близо 10 микробара. Обемните плътности на Плутон и Харон се различават по-малко от 10%, което е в съответствие с обемната плътност на скалните породи за двете тела, които също са сходни.

Това би могло да означава, че двете тела произхождат от малко или неразличаващи се предшественици преди техния сблъсък. Учените твърдят, че от това следват важни изводи за времето, продължителността и дори механизма на образуване на телата в Пояса на Кайпер.

Сърцевидната област на Плутон само наполовина се състои от метанов и азотен лед, другата половина, по-тъмната му дясна страна се състои от скали, които почти не съдържат летливи вещества, посочва публикацията.

Снимки с резолюция от 70 метра на пиксел ще бъдат получени през ноември.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.