Атанас Мерджанов, говорител на БСП: БСП ще има по-добри от очакваните резултати на местния вот

- Г-н Мерджанов, до изборите остават няколко дни. Доволен ли сте от кампанията, която БСП проведе, и мобилизацията на актива? Кметове в колко общини и колко общински съветници ще бъдат успех за партията?

- Това беше доста непривична кампания, защото основния опонент на БСП ГЕРБ отказа да участва в нея. От там тръгнаха с нагласата, че изборите са предрешени в тяхна полза и освен с личния пиар на Цветанов не се занимаваха с нищо друго. Повечето от кандидат-кметовете им не посмяха да се явят на дебат. И това е показателно. Много се изговори за кондицията на БСП, но страхът на опонентите ни е най-сигурният атестат за качеството на кандидатите ни. Нашите амбиции са ясни. Ние се стремим към по-голям брой гласове, отколкото на предишните парламентарни избори. Към утвърждаване и разширяване позициите на партията в местната власт.

- Не е ли странно, че дългогодишни червени кметове почти в последния момент се отказаха от битката? Такива са случаите в Шумен и Търговище. Ще вземе ли БСП повече от два областни града?

- Не е вярно, че дългогодишни наши кметове се отказват. Вие вземате повод от случилото се в Шумен, но обобщаването е грешно. Именно в Търговище Красимир Мирев съвсем не се е отказал, тъй като той води листата ни с общински съветници и е сред най-активните дейци на кампанията. Колкото до Шумен - потенциални кандидати на БСП там се отказаха, след като бяха подложени на безпрецедентен административен и корпоративен натиск. В крайна сметка обаче цялото това нещо се обърна в наша полза, защото доведе до издигането на Иван Иванов за кандидат-кмет. Той е местен човек с натрупан парламентарен опит. Мъжко момче, което няма да се уплаши от данъчната проверка, последвала моментално кандидатурата му. Уверен съм, че той ще спечели изборите в Шумен. Така че БСП ще има областни кметове, но в крайна сметка колко ще са - ще решат хората. Нашата кампания е „За хората!“ и ние се уповаваме напълно на тяхното мъдро решение.

- Защо хората трябва да гласуват за БСП на тези избори, а не за ГЕРБ, които твърдят, че предлагат видими резултати?

- Когато колата ви се счупи, докато паркирате на изрината улица пред блока си в София, този резултат не е ли видим? Когато ви откажат да запишат детето в детската градина, резултатът видим ли е? Когато влезете в една общинска болница, видима е единствено пълната разруха. Довечера, като се прибирате вкъщи, вдигнете поглед към уличното осветление и сами ще видите колко е видим резултатът от доминацията на ГЕРБ в големите градове. Време е да спукаме балона на паралелната реалност. По цял ден ни облъчват с клипове за зали и магистрали, където щастливи хора се разхождат по чисти улици. За съжаление залите и магистралите се издигат сред ширещата се мизерия, а около кофите за боклук се струпват все повече хора. България и нейните общини са раздирани от крещящи неравенства, огромен брой хора живеят под или около прага на бедността. Тези резултати може да не са толкова „видими“, но за нас от БСП са най-значимите.

Въпреки че „общините са раздирани от крещящи неравенства“, не мислите ли, че действа стериотипът: „Правителството е на ГЕРБ. Ако изберем кмет от друга партия, няма да има пари за общината“? Борисов твърди, че не дели кметовете на сини и червени.

Често, когато Борисов твърди нещо, има предвид точно обратното. ГЕРБ наистина правят това внушение. Категорично обаче това не е така. Местната власт има своята автономност и тя е законово установена. Много въпроси зависят само от нея, а не от правителството. В едно демократично общество не е полезно цялата власт да се съсредоточава в едни ръце. За това много е важно БСП да се представи добре на тези избори. Много са ми чудни онези „демократи“, които днес са се сгушили под крилото на силните на деня и злорадстват срещу БСП. Предупреждавам ги, че ще бъдат двойно разочаровани. Първо, защото ГЕРБ ще ги употреби и захвърли, и второ, защото БСП няма да се провали.

- Сгреши ли БСП, че не прие офертата на АБВ да се явите заедно на този вот? В София например партията на Георги Първанов извади дългогодишния ваш кандидат за кмет Георги Кадиев.

- Първо, „офертата на АБВ“, както я определяте, съвсем не беше искрена покана за сътрудничество, а просто опит на тази формация да излезе от задънената улица, в която се вкара, участвайки в дясното управления. Позицията на председателя на БСП Михаил Миков и на Националния съвет на партията беше правилна - коалиции по места, според волята на местните организации, но без договорки на централно ниво. В близкото минало БСП плати сериозна цена за подобни договорки. Време беше да покажем, че ние сме готови да отстояваме позициите си въпреки конюнктурата. Как си представяте да се явим пред избирателите си ръка за ръка с партия, която участва в управление, на което се противопоставяме? А колкото до случая с Георги Кадиев, той ясно показа поне две неща. Че АБВ няма свой кадрови ресурс и търси всячески да бракониерства някой друг наш член или симпатизант, и личните амбиции на г-н Кадиев, които твърде дълго са били прикривани зад „принципната“ му маска.

- Кандидатът на БСП за кмет на София проф. Михаил Мирчев твърди, че има сведения от неофициални източници, че се готви фалшификация на изборите в столицата. Имате ли доказателства за това?

- Всичко, което имаме, сме го изпратили на отговорните органи и институции. Предполагам, че проф. Мирчев ще направи същото с информацията, с която разполага. Но някой съмнява ли се, че и на тези избори ще има нередности? От изследване на „Алфа рисърч“ става ясно, че повечето български граждани не вярват в честността на изборите. Крайно съмнително е и пълното отсъствие на социологически прогнози за резултатите. Предполагам, че кандидатът на БСП в София има от какво да се оплаче, защото знам какво се случва с наши кандидати по други места. Спукани гуми за кандидата ни в Стара Загора, демонстративно връчване на призовка от униформени за кандидата ни в Перник, служебно заличена адресната регистрация на кандидата ни в Долна баня, запалена кола в Струмяни. Мога да продължавам до утре. Каквито и да се резултатите от изборите, не бива да си затваряме очите пред тези неща. И още нещо - това, че външно министерство ще допусне само четири телевизии да излъчват на живо в изборната нощ, ни връща в едни други времена. Парадоксално е, че титуляр на това ведомство е човек, който се смята за реформатор.

- Ако претърпите тежка загуба на изборите, ще има ли оставки на „Позитано“ 20?

- Очаквах този въпрос. Той е напълно резонен, доколкото хората и журналистите живо се интересуват от случващото се в БСП. Междувпрочем ярък е контрастът между интереса към нас и съдбата, която ни се отрежда. Ще ви отговоря съвсем ясно. Въпросът не стои, тъй като БСП няма да претърпи загуба, а значително ще подобри изборните си резултати. Но и иначе не би стоял, защото ние имаме устав и ръководство, което го спазва. Каквито и да се резултатите, ръководството ще се отчете пред органите на партията, които ще се произнесат. Това е партия, т.е. политическа организация, като наблягам на думата „организация“. Това не е нито нечия команда, нито медийна атракция. Съдбата на ръководството е в ръцете на членовете на партията и това винаги е така - преди, след и по време на избори. Но позволете ми да обърна въпроса ви. А ако БСП се представи на изборите по-добре от очакваното? Ако резултатът ни е по-добър от този на повечето от партиите, участващи в управлението? Чия оставка да очакваме тогава?

Нашият гост

Атанас Мерджанов е роден на 3 септември 1963 г.

Депутат от левицата е в пет парламента.

В момента е говорител на Националния съвет на БСП.

Има пет деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта